Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungistuminen on hyvä bisnes – varsinkin terveysala hyötyy kaupunkilaisten ylipainosta ja sairauksista

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Sata miljoonaa kaakkoisaasialaista muuttaa maalta kaupunkeihin 15 vuoden kuluessa. Yli puolet afrikkalaisista asuu kaupungeissa 2030-luvulla.

Vuonna 2050 maailmassa on 9,7 miljardia ihmistä. Heistä 70 prosenttia asuu kaupungeissa.

Siinäpä kasvumarkkina. Kaupungistumisesta on tullut yhä useamman yrityksen bisneksen perusta ja ydin. Urbanisaatio mainitaan säännöllisesti perusteluksi osakekurssien nousulle.

Ilmeisin hyötyjä on raaka-aineteollisuus. Kaivokset ja raaka-aineiden jalostajat kautta maailman elävät urbanisaatiosta. Terästä kuluu, kun Kiinaan pullahtaa taas uusi miljoonakaupunki.

Suomalainen Kone on mainio esimerkki urbanisaatioon nojaavasta yrityksestä vähän pidemmällä arvoketjussa. Hissejä ja liukuportaita tarvitaan, kun kaupunkeihin nousee pilvenpiirtäjiä, metroasemia ja kauppakeskuksia.

Urbanisaatiosta hyötyy myös kulutustavarateollisuus. Kaupungeissa käytetään kalliimpia pesuaineita kuin maalla, nuoret kodit pitää sisustaa, ja vaatteita tulee ostettua enemmän. Nettikauppa on yksi suurimmista urbanisaation voittajista.

Kaupungeissa maistuu erilainen ruoka kuin maalla. On varaa ja usein helpompaa syödä valmisruokia ja pakasteita ja maistella lihaa, suklaata ja leivoksia.

Kaloreita kertyy enemmän kuin maalla. Ihmiset tukevoituvat. Isoissa kiinalaisissa kaupungeissa on seitsenkertainen määrä ylipainoisia maaseutuun verrattuna.

Kaupungistuminen onkin jättipotti myös terveys- ja lääkealalle. Maailman runsaasta 400 miljoonasta diabeetikosta kaksi kolmasosaa asuu kaupungeissa.

Ylipaino on yleisempää kaupungeissa kuin maalla, ja epidemiat leviävät nopeasti tiheään asutuissa kaupungeissa. Verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä kuluu. Kokonaan uusia ihmisiä tulee terveydenhuollon piiriin.

Meille Euroopassa tämä kaikki on tuttua jo vuosikymmenien takaa. Sellaista on vaurastuminen. Nyt on muiden vuoro.

Kehittyvät taloudet erikseen ja yhdessä ovat jo yrityksille suurin kasvumarkkina ja yhä useammin suurin markkina-alue. Tietysti paukut pannaan sinne.

Onneksi me Euroopassa ja lännessä olemme rikkaita ja tottuneet kuluttamaan reippaasti. Ja ainakin terveysalalla on kasvunäkymiä: pulskistumme ja vanhenemme sellaista tahtia, että hoidettavia vaivoja riittää.

Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetä mutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!