Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjä ja toimitusjohtaja vaihtoi uraa, nyt hän on Suomen ensimmäinen Airbnb -ammattilainen – Näin hän valmistelee asiakkaansa kodin turisteille

Sapattivuoden aikana Mari Tikkanen keksi itselleen ammatin, jota kukaan muu ei Suomessa tee.

Raha
 
Näin Airbnb-emäntä valmistaa kodin tuleville turisteille
Näin Airbnb-emäntä valmistaa kodin tuleville turisteille
Kiinalaiset turistit lähtevät Mari Tikkasen emännöimästä Airbnb-asunnosta, ja ryhmä brittejä on tulossa muutaman tunnin päästä. Mitä kaikkea kodin varustelussa täytyy ottaa huomioon? Toimittaja Virve Rissanen. Kuvaus ja leikkaus Janne Järvinen.

Pienenä tyttönä Mari Tikkasella oli kova kiire tietää, mitä hän haluaa tehdä loppuelämänsä. Asiat piti saada nopeasti ja tehokkaasti järjestykseen.

Koska matematiikka sujui, hän päätyi ylioppilaskirjoitusten jälkeen lukemaan itsensä tietotekniikan insinööriksi ja teki kesätöitä tietotekniikkaliike PC Superstoressa.

Sen jälkeen alkoi kuitenkin oman tien kulkeminen: luokkakaverit menivät luomaan uraa Tiedolle tai Nokialle, Tikkanen lähti tekemään Mtv:n verkkopalveluita ja teki samalla freelance-töinä nettisivuja ja digikampanjoita.

”Insinöörityö ei tuntunut omalta alun perinkään. Kun meillä tapahtui organisaatiomuutoksia, päätin päivässä, että ryhdyn yrittäjäksi”, Tikkanen kertoo.

Yrittäjänä mainostoimisto Loisteessa hän viihtyi 12 vuotta ja sen jälkeen vielä autokouluketjun toimitusjohtajana kaksi vuotta, mutta vieläkään ei ollut selvää, mitä hän loppuelämällään haluaisi tehdä. Koitti vuoden pohdinnan aika.

”Tiesin, että tarvitsen aikaa kypsytellä, mitä oikeasti haluan. Päätin tehdä vuoden vain kaikkea, mistä pidän.”

Tikkanen oli linjannut, ettei saa sapattivuoden aikana tehdä loppuelämän päätöksiä. Vuoden aikana, kivaan tekemiseen keskittyessä, sattui silti kypsymään jotain ainutlaatuista.

Juttu jatkuu kuvan alla

Akseli Valmunen / HS
Vuokrakohteiden lakanapyykin Mari Tikkanen hoitaa pesulassa.
Vuokrakohteiden lakanapyykin Mari Tikkanen hoitaa pesulassa.

Kaikki alkoi avioeron tyhjentämästä kodista, joka tuntui liian isolta.

”Mietin, mitä teen tällä paritalon puolikkaalla yksin. Laitoin sen kesäksi Airbnb-palveluun ja lähdin kiertämään sukulaisten ja ystävien koteja aina, kun lapset olivat isällään.”

Tikkanen sai monta kärpästä yhdellä iskulla: vuokrarahaa asunnostaan, aikaa kaukanakin asuvien sukulaisten ja ystävien kanssa sekä vaivihkaa pohjan uudelle uraidealle. Airbnb tuntui hienolta palvelulta, koska se palkitsi käyttäjäänsä pisteillä ja vieraiden myönteisillä palautteilla.

”Yrittäjänä ja toimitusjohtajana saa harvoin kiitosta, joten pelimäiseksi rakennettu majoitussovellus oli hirveän motivoiva.”

Tikkanen majoitti ihmisiä luonaan pitkin kesää niin innolla, että vanha kollega pyysi häntä laittamaan omankin asuntonsa kyseiseen palveluun. Jo matkalla keskustelemaan aiheesta liikeidea oli muotoutunut Tikkasen päässä.

Nyt hän on Suomen tiettävästi ensimmäinen täysipäiväinen ja ammattimainen Airbnb-emäntä, joka välittää muiden koteja tai sijoitusasuntoja Airbnb-vieraille.

Käytännössä se on vähän kuin asunnon välittämistä: Tikkanen hoitaa kodin kuvaamisen, Airbnb-ilmoituksen tekemisen, vieraiden emännöinnin ja siivoamisen vierailun jälkeen. Hänellä on kymmenkunta kohdetta, joista osan hän on myös kalustanut varta vasten Airbnb-asunnoiksi.

Nettisivut hän teki viikossa, ja asiakkaita löytyi tuttavista. Tikkanen myös soitteli kiinnostavien asuntojen omistajille, joita hän löysi asunnonvälityssivuilta.

”Olin pitkään haaveillut yritystoiminnasta, jossa mitään isoa investointia ei tarvitsisi. Sapattivuoden aikana perustin verkkokauppoja kokeilumielellä. Keveys kiehtoo.”

Muualla maailmassa Airbnb-majoittajille tarjottavat lisäpalvelut ovat iso bisnes. Ruotsissa on useita emännöintiä tarjoavia yrityksiä, ja Amerikassa toimii liuta Airbnb-majoittajille tarkoitettuja palveluita.

Osa niistä huolehtii ainoastaan avainten välittämisestä, osa hoitaa koko paketin niin, että asunnon omistajan ei tarvitse edes olla samassa maassa.

Mari Tikkanen otti selvää, millaisia alan palveluita muissa maissa on, ja loi itselleen luontevimman mallin: kaikki tehdään tehokkaasti itse. Jos joku pyytää pelkkää avainpalvelua tai pelkkää vieraiden opastusta, Tikkanen ei suostu.

Siivouksen hän tosin ostaa ulkopuolelta, ja lakanat kulkeutuvat käytön jälkeen pesulaan. Yritystä hän ei perustanut, vaan vuokrauspalvelusta saatava raha on pääomatuloa.

Käytännöt kehittyvät jokaisen asiakkaan myötä. Esimerkiksi tätä haastattelua edeltävänä arki-iltana Tikkanen joutui metsästämään mobiililaajakaistaa eli mokkulaa, kun nettiyhteys ei eräässä asunnossa yhtäkkiä toiminut. Varalaitteistoa Tikkaselta ei löytynyt.

Akseli Valmunen / HS
Mari Tikkanen viikkaa pyyhkeet valmiiksi seuraaville vieraille.
Mari Tikkanen viikkaa pyyhkeet valmiiksi seuraaville vieraille.

”Lähdin saunan jälkeen yöpuvussa ajamaan kauppakeskus Selloon, ja lopulta R-kioskilta löysin tarvitsemani prepaid-mokkulan.”

Tikkanen vei mobiililaajakaistan keskustassa sijaitsevaan asuntoon, jossa sen kanssa vielä kiroiltiin iltamyöhään asti.

”Kun se lopulta saatiin toimimaan, verkon käyttäjätunnukseksi ja salasanaksi laitettiin tapauksesta turhatuneena ’network sucks’”, Tikkanen kertoo ja nauraa.

Huumori on välttämätön selviytymiskeino työssä, jossa päivystää 24 tuntia vuorokaudessa asiakkaidensa palveluksessa.

Yrittäjänä Tikkanen on tottunut olemaan tavoitettavissa, mutta välillä hermo silti kiristyy. Moni vieras vaatii hotellitason palveluita, vaikka kyse on lähtökohtaisesti kotimajoituksesta.

”Välillä pitää nieleskellä, mutta niin kauheaa paikkaa ei ole, ettei voisi vähän vitsiä vääntää.”

Työ on tuonut Tikkasesta esiin piirteitä, joista hän yllättyy itsekin. Hän ei ole intohimoinen matkustelija eikä halunnut koskaan edes vaihto-oppilaaksi.

Hän viihtyy Suomessa ja paljon omissa oloissaan. Nykyiset asiakkaat eli Airbnb-vieraat herättivät uudenlaisen Marin.

”En ollut ajatellut, että voisin tykätä ihmisistä näin paljon”, Tikkanen myöntää.

Hän uskoo, että matkailijoiden kanssa työskennellessä näkee ihmisten parhaat puolet. Matkustaessaan ihminen on usein iloinen etenkin, jos saa hyvää palvelua tuntemattomassa maassa tai kaupungissa. Tikkanen vertaa asetelmaa päivätöihin, joissa monessa tilanteessa kaikilla on kiire ja kaikki haluavat kotiin.

Tunnelma on aika erilainen.

Emännöinti opettaa myös arvostamaan Suomea, suomalaisuutta ja Helsinkiä.

”Olen aina hämmästellyt esimerkiksi Sibelius-monumenttia ja sen turistiryntäystä. Mutta yhtenä aamuna katsoin maisemaa monumentin yli, ja sehän on ihan henkeäsalpaavan hieno.”

Tikkanen juttelee vieraidensa kanssa paljon suomalaisuudesta, joten kuva kansallisidentiteetistä vahvistuu väkisinkin. Samalla kirkastuu se suomalaisuus, josta Tikkanen haluaa kertoa. Se koostuu ristiriidoista.

”Kylmä ja kuuma, valo ja pimeys. Ihmisten avoimuus lähipiirilleen, mutta vahva suoja tuntemattomien edessä. Uskon, että nämä vastakohdat ovat matkailumme valtti enemmän kuin mitkään nähtävyydet.”

Kun Tikkanen ryhtyi tarjoamaan lyhytaikaisen vuokrauksen palveluita ammatikseen, hän ei ollut ikinä käyttänyt englantia pääasiallisena työkielenään.

Ystäväpiiriin kuuluvan britin kanssa kieltä on tullut harjoiteltua, mutta silti Tikkanen kuvailee puhettaan kökköenglanniksi.

”Sekin on kuitenkin vain sympaattista suomalaisuutta. Ollaan rehellisesti sitä, mitä ollaan.”

Uutena tuli myös se, mitä kaikkea ulkomaalaisille täytyy selittää. Sanomattakin on selvää, että saunan käyttö on opastettava yksityiskohtaisesti: miten sauna lämpiää, koska heitetään vettä ja kuinka paljon sekä kuinka kauan saunassa istutaan.

Akseli Valmunen / HS
Kiinalainen Meifeng Huang sanoi hyvästit Mari Tikkaselle, joka emännöi häntä Airbnb-asunnossa Kampissa.
Kiinalainen Meifeng Huang sanoi hyvästit Mari Tikkaselle, joka emännöi häntä Airbnb-asunnossa Kampissa.

Selittää täytyy usein myös roskien vieminen (ei kadulle), hanavesi (kyllä, sitä voi juoda) ja imurin käyttö (ei, keittiössä ei välttämättä ole kihveliä ja harjaa).

Kaikkiin tapoihin vieraiden ei ole pakko sopeutua. Tikkasella on tapana viedä vierailleen pressopannut ja pimennysverhot, koska niitä jokaisella suomalaisella ei ole mutta moni turisti niitä kaipaa.

Moni kyselee myös turvallisuudesta. Miksei ulko-ovea saa lukkoon keskellä päivää?

Esimakua kulttuurien kohtaamisesta Tikkanen sai jo majoittaessaan Airbnb-vieraita omaan asuntoonsa. Iranilainen perheenisä kysyi, miten asunnon turvallisuus on hoidettu.

Kysymykseen valmistautumaton Tikkanen selitti, että ovia pidetään kiinni ja laitetaan välillä lukkoonkin, mutta parvekkeen ovea voi pitää auki, koska hyttysiä ei ole näkynyt.

”Illalla tajusin, että mies tulee oloista, joissa turvallisuuskysymys tarkoittaa jotain muuta kuin hyttysiä.”

Vieraiden täytyy pystyä luottamaan majoittajaansa. Tikkanen tietää olevansa hyvä rakentamaan luottamusta, mutta kuuntelun taitoa hän yrittää kehittää jatkuvasti.

”Olennaisin osa kohtaamista on, että keskittyy toisen kuuntelemiseen ja näkee tämän tarpeet.”

Omien tarpeidensa kuuntelun hän oppi kantapään kautta. 12 vuoden yrittäjyyden loppuvaiheilla iski klassinen loppuunpalaminen.

”Kuljin hyvin tavanomaisen reitin: väsähdin kunnolla, ja se pakotti löytämään keinoja elämän tasapainottamiseen.”

Hän myi yrityksen pois ja pystyi vasta sitten tunnustamaan, että jo pitkään oli mennyt liian lujaa. Autokouluketjun toimitusjohtajuus sen jälkeen oli projektiluontoinen homma, jonka aloittaessaan Tikkanen jo tiesi pitävänsä sapattivuoden.

Jälkikäteen ajateltuna välivuosi olisi voinut tehdä hyvää jo aiemmin.

Tikkaselle oli tärkeää alkaa ymmärtää itseään, vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Sitä, että sisätyö ruudun ääressä ei välttämättä sovi hänelle parhaiten.

Rauhoittumistakin Tikkanen oppi. Enää hän ei puske asioita eteenpäin niin kuin nuorempana, vaan hengittelee enemmän kuin ennen.

”Toivon, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä leppoisammaksi ja hyväksyvämmäksi muutun.”

Myönteistä muutosta on tapahtunut jo nyt, ainakin jos lähipiiriltä kysyy. Tikkanen tietää kokemuksesta, että mukavan työn tekeminen tekee elämästä mukavampaa.

”Aiemmat työni olivat kaikki vähän väärien motiivien kautta löydettyjä. Tämä on töistäni eniten minua”, hän sanoo.

Hän nauttii kuunnellessaan matkailijoiden tarinoita, ratkaistessaan ongelmia ja ilahduttaessaan asiakkaitaan. Ei tarvitse noudattaa virallista kaavaa, vaan joidenkin vieraiden kanssa ajaudutaan ruotimaan kaikki yksityisasiat puolin ja toisin. Tikkanen näkee työnsä sarjana hauskoja kohtaamisia.

Taloudellisesti hän tulee ainakin ajoittain paremmin toimeen kuin aiemmissa töissään, ja työssä viihtyminen säteilee myös ulospäin. Lapset, kymmenvuotias tyttö ja 12-vuotias poika, ovat huomanneet säteilyn. Poika on luonnehtinut kunnioittavaan sävyyn, että äiti pystyy tekemään ihan mitä vaan.

”Se on tosi liikuttavaa”, Tikkanen kertoo. Sitkeää yrittäjäasennetta hän haluaakin opettaa lapsilleen.

Tytär käy jo nyt välillä mukana, jos illalla pitää ottaa vieraita vastaan tai käydä auttamassa heitä. ”Hän on samanlainen järjestelijä kuin minä.”

Tikkanen ei saanut nuorena lyötyä lukkoon loppuelämäänsä, mutta nyt hän on elävä esimerkki, että ihmisen tulisi tehdä asioita, joista nauttii. Sen todistaa myös entinen naapuri.

”Naapuri on seuraillut puuhailujani yli kymmenen vuotta. Äskettäin hän lausahti, että nyt on Mari löytänyt sellaisen homman jota hänen olisi aina pitänyt tehdä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!