Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mobiilimaksu mullistaa maailmantaloutta – yli miljardi uutta ihmistä pääsee hoitamaan raha-asioitaan muuten kuin käteisellä

Tanskassa mobiilimaksaminen on jo käytännössä hävittänyt käteisen pikkuliikkeistä, kirppareilta ja urheilutapahtumien kioskeilta, kirjoittaa Annukka Oksanen.

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Ai sinulla on käteistä? Kööpenhaminalaiskahvilan myyjä ällistyy, kun ojennan setelin. Itsekin ihmettelin lompakosta löytynyttä retroharvinaisuutta.

Pankki- ja luottokorteilla on maksettu jo vuosikymmeniä, mutta kotikulmiltani Tanskan pikkuliikkeistä, kirppareilta ja urheilutapahtumien tilapäiskioskeilta mobiilimaksaminen on käytännössä hävittänyt käteisen. Suomessa mobiilimaksaminen ei ole vielä läheskään yhtä yleistä.

Kun näin lähikaupan kassalla uudenkarhean Bluetooth-virityksen, kortin tökkääminen maksulaitteeseen alkoi tuntua lähes yhtä nostalgiselta kuin setelin ojentaminen. Tosiaankin, miksi pitää olla erillinen kortti?

Rikkaan maan asukas ei enää hahmota, millaista olisi elo ilman digitaalisia finanssipalveluja. Jos ei nyt ihan koko elämä, niin ainakin koko oma rahoituselämä on netissä ja diginä.

Arkea helpottaa, että voin mobiilimaksulla kilauttaa rahaa ystävän tilille tai maksaa kukkakaalit tienvarren maatilakojulla. Tämä on silti pientä verrattuna siihen, mitä mobiilimaksaminen voi saada aikaan köyhissä maissa.

Uusissa mobiileissa finanssipalveluissa muhii jopa maailmantalouden mullistus, koska ne ovat niin halpoja verrattuna perinteisiin rahoituspalveluihin.

Pankkitili on ollut köyhissä maissa rikkaiden etuoikeus, mutta halpuutensa takia mobiilin kautta finanssipalveluihin voi päästä käsiksi 1,6 miljardia uutta ihmistä, konsulttiyhtiö McKinsey on laskenut tuoreessa raportissaan.

Kun ihminen voi ottaa lainaa, maksaa ostoksiaan ja saada maksuja muuten kuin käteisellä, hänen taloudellinen liikkumavaransa laajenee valtavasti. Näin, vaikka hänen varallisuutensa olisi vain ropoja.

Mobiilit finanssipalvelut voivat tästä syystä luoda miljoonia työpaikkoja ja kasvattaa talouksien kokoa useita prosentteja.

90 prosenttia maksutapahtumista nopeasti kasvavissa talouksissa hoidetaan vielä käteisellä, McKinsey arvioi. Mutta ei kauan, sillä vuonna 2020 kehittyvissä talouksissa kännyköitä arvioidaan olevan 90 prosentilla väestöstä.

Kehitystä vauhdittaa se, että niin pankeilla, teknologiayrityksillä kuin nettikaupoillakin on kova hinku näille markkinoille. Miksei olisi, sillä asiakkaiksi on tarjolla miljardilukuinen ihmisjoukko, joka vaurastuessaan kiihdyttää kulutustaan. Mikä kasvupotentiaali!

Kööpenhaminassa asuva kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetä mutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!