Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppuiko uuden harrastuksen viehätys? Motivaatiopsykologi kertoo, mikä auttaa jatkamaan

Motivaatio­psykologiaan erikoistunut psykologian professori Jari-Erik Nurmi Jyväskylän yliopistosta sanoo, että ensimmäinen keino on valita harrastus oikein perustein.

Raha
 
Pete Aarre-Ahtio
Moni syksyllä aloitettu harrastus hiipuu viimeistään marraskuun pimeydessä.
Moni syksyllä aloitettu harrastus hiipuu viimeistään marraskuun pimeydessä. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Aloititko syksyllä harrastuksen, joka puuduttaa jo nyt? Et ole yksin.

Helsingin Työväenopistossa aloitti viime syksynä 35 897 kurssilaista, joista 2 428 keskeytti. Koko viime vuonna kursseja suoritti 79,1 prosenttia aloittaneista. Loput jättivät leikin sikseen. Keskeyttäneiden lisäksi on monia, jotka ilmoittautuvat mutta eivät saavu tunneille lainkaan. Helsingin Työväenopiston tiedottajan Mari Larkovirran mukaan vuodenaika vaikuttaa kurssilaisten aktiivisuuteen.

”Ihan selvästi syksyn pimeys ja sateet vaikuttavat siihen, tuleeko kurssilainen paikalle.”

Sama ilmiö näkyy joka syksy kuntosaleilla ja uimahalleilla: syyskuussa on täyttä, marraskuussa hiljaisempaa. Käytännössä se tarkoittaa, että moni maksaa tyhjästä.

Miten innostuksen lopahduksen voisi välttää? Motivaatiopsykologiaan erikoistunut psykologian professori Jari-Erik Nurmi Jyväskylän yliopistosta sanoo, että ensimmäinen keino on valita harrastus oikein perustein.

”Usein ei ajatella realistisesti sitä, kuinka paljon työtä esimerkiksi kielten opiskelu vaatii.”

Harrastuksen haastavuustason pitää Nurmen mukaan olla sopiva mutta ei liian vaikea. Motivaatio kärsii, jos harrastus on liian helppo. Liian vaikea harrastus taas turhauttaa nopeasti.

Työväenopisto yrittää pitää kurssilaisten motivaation kunnossa tarjoamalla opintoneuvontaa aina ennen ilmoittautumista ja lukukauden aikana. Ensisijaisesti opintoneuvonta auttaa juuri oikean tasoryhmän löytämisessä.

”Mikäli opiskelija kertoo, ettei kurssi vastaa hänen odotuksiaan, pyrimme tarjoamaan vaihtoehtoista ryhmää”, Mari Larkovirta sanoo.

Hänen mukaansa jotkut kokevat harrastukseen sitoutumisen vaikeaksi, ja siihen työväenopisto vastaa tarjoamalla paljon lyhyt- ja viikonloppukursseja.

Kun lapsi tai nuori haluaa lopettaa harrastuksen, syy voi olla vanhempien tekemässä valinnassa. Aikuinen taas lopettaa harrastuksensa puhtaasti motivaation puutteen tai käytännön asioiden takia. Työajat voivat muuttua tai raha ei riitä.

Tosin joillekin raha on Jari-Erik Nurmen mukaan tehokas motivaattori. Kalliilla kuntosaleilla saatetaan käydä siksi, että niiden kuukausimaksuihin menee niin paljon rahaa joka tapauksessa.

Innon lopahtelu on myös ihmistyyppikysymys.

”Persoonallisuuden piirteet ohjaavat sitä, kuinka impulsiivinen ihminen on, miten kykenee pitkäjänteiseen työskentelyyn ja kuinka paljon aktiivisuutta kaipaa”, Nurmi sanoo.

Tottumus selittää osaltaan harrastusinnon eroja: jos lapsena tottuu harrastamaan ja olemaan liikkeessä, siitä tulee elämäntapa.

Nurmi neuvoo kaksi keinoa, miten motivaatiotaan saa nostettua, jos se uhkaa kaikota.

Ensin kannattaa käydä läpi harrastuksen hyötyjä. Kielten opiskelussa voi miettiä vaikkapa tulevia lomamatkoja ja kuntoilussa terveempää elämää. Toinen motivoitumisen tapa on mielikuvaharjoittelu.

”Kuvittele se tunne ja tilanne, kun hallitset jo taidon, jota nyt opettelet. Kuvittelemalla luot konkreettisen tavoitteen.”

Toisaalta Nurmi kannustaa kokeilemaan erilaisia harrastuksia potematta huonoa omatuntoa niiden keskeyttämisestä.

”Aikuisellekin täytyy suoda harrastusten kokeileminen. Kokeilemalla usein lopulta löytää sen, mistä oikeasti innostuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!