Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomalaisilla naisilla on ongelma” – Marika Snellman haluaa pelastaa naisten itsetunnon, Nanson lakkauttaman vaatetehtaan hän jo pelasti

Neulomo etsi malleiksi tavallisia suomalaisia naisia, ja hakijoita oli yli 800. ”Itse en olisi uskaltanut hakea tällaiseksi malliksi ikinä.”

Raha
 
Näin valmistuu paita Nokian neulomossa
Näin valmistuu paita Nokian neulomossa
Värjäystä, painamista, leikkausta...Myyntijohtaja Marika Snellman esittelee, miten Nokian neulomo valmistaa Hanna-paidan.
Fakta

Nokian Neulomo

 Vuonna 2015 perustettu yritys, jolle Nanso myi trikootuotantonsa ja vaatevalmistuksensa.

 Nanson vanhan tehtaan työntekijät siirtyivät Neulomon työntekijöiksi.

 Yrityksessä käytiin tänä syksynä yt-neuvottelut, koska painannan ja värjäämisen osastoilla henkilökunnan tarve vähenee.

 Samaan aikaan tehtaaseen rekrytoidaan jatkuvasti teollisuusompelijoita.

 Tehtaalla valmistetaan Nanson tuotteita vielä ainakin vuoden loppuun asti.

 Neulomo tekee Nokialla omaa mallistoaan ja valmistaa alihankintana muille vaatemerkeille, esimerkiksi Papulle, Varustelekalle ja Tauko Designille.

Suomalaisilla naisilla on ongelma, sanoo Marika Snellman. Tai itse asiassa monta ongelmaa: allit, vatsamakkarat, takapuoli ja rinnat. Kaikkia niitä on liikaa tai liian vähän.

Snellman huomasi tämän myydessään vaatteitaan Facebook-kirpputoreilla. Kun potentiaalinen ostaja tuli sovittamaan vaatetta, hän näki itsessään uskomattoman määrän olemattomia vikoja.

Snellman kuuluu samaan joukkoon. ”Olen vartaloltani entinen päärynä, nykyinen pomelo”, hän kuvailee.

Ulkonäköön liittyvistä itseluottamusongelmista hän sanoo päässeensä yli, ja samaa hän toivoo muillekin suomalaisille naisille.

”Haluan, että yritykseni valmistaa vaatteita, joissa on hyvä olla minkäkokoisena tahansa.”

Siinä sivussa Snellman aikoo pelastaa suomalaisen vaateteollisuuden. ”En osaa ajatella pienesti”, hän myöntää.

Palataan hieman yli vuosi taaksepäin. Marika Snellman istui Weecosin aivoriihipalaverissa. Weecos on ekologisiin tuotteisiin erikoistunut verkkokauppa, jossa eri valmistajat myyvät tuotteitaan. Snellman oli Weecosin osakas ja palannut pari vuotta aikaisemmin kokopäiväiseen työelämään burnoutin jälkeen.

Päivä oli 9. syyskuuta, ja Nanso oli juuri ilmoittanut ajavansa tehtaansa alas Suomessa. Se tarkoitti, että pian Suomessa ei olisi enää ison mittakaavan vaateteollisuutta.

”Tuli uutinen Nanson yt-neuvotteluista. Weecosin toimisto oli jo valmiiksi Nokialla, joten päätimme pelastaa tehtaan”, Snellman kertoo.

Rami Marjamäki
Marika Snellman
Marika Snellman

Pian hän oli jo soittanut Nanson toimitusjohtajalle. Tehtaan halusi kuitenkin pelastaa myös toinen ihminen, Vesa Moisio. Se ei Marika Snellmania haitannut.

”Tapasin Vesan ja totesin, että tämän miehen haluan tiimiini. Hän on pätevä, ja hänen realisminsa on hyvää vastapainoa. Itse olen optimisti.”

Nyt Vesa Moisio on Nokian Neulomon toimitusjohtaja ja Marika Snellman markkinointi- ja myyntijohtaja. He saivat tiimiinsä vielä Nanson tehtaan entisen johtajan, joka muiden työntekijöiden kanssa jäi Neulomon palkkalistoille.

Moisio työskenteli aiemmin Vaasan leipomokonsernissa johtotehtävissä. Hän on ollut sulkemassa tuotantolaitoksia kymmeniä kertoja, ja halusi nyt toisenlaisen roolin.

”Monesti mietin tehdasta sulkiessani, että jos olisi aikaa, voisi löytyä muitakin vaihtoehtoja. Nyt pääsen hyödyntämään aiempaa työhistoriaani.”

Nanson tuotannon omistus siirtyi Neulomolle 1. elokuuta tänä vuonna. Nanson kaikki neulokset tehdään siellä vuoden loppuun asti, ja jatkosta neuvotellaan parhaillaan.

Materiaali kuitenkin leikataan ja ommellaan Tallinnassa, eli Nanson varsinainen vaatevalmistus tapahtuu Virossa. Nansolta kerrotaan, että todennäköisesti kaikkea trikoota ei enää ensi vuonna tehdä Nokialla.

Vesa Moision mukaan tulevaisuudessa noin kolmasosa Nokian-tehtaan tuotannosta on Neulomon brändin tuotteita ja loput alihankintaa.

”Toimintamme on jo ensimmäisen vuoden aikana kannattavaa, ja näkymät ovat positiivisemmat kuin mitä keväällä arvioimme”, hän sanoo.

Tehdasrakennuksessa Neulomo on pitkäaikaisella vuokralla. Rahat yrityskauppaan saatiin Marika Snellmanin mukaan osakkailta ja pankista.

Vaikka rahoitus löytyikin, ilman yt-neuvotteluita kaupasta ei selvitty. Nansolla suuri osa työstä oli painamista ja värjäämistä, kun taas Nokian Neulomo tekee lähinnä neulosvalmistusta ja ompelua.

Tehdasompelijoita on rekrytoitu koko kesä, eikä heitä vieläkään ole tarpeeksi, mutta painannan ja värjäämisen osastoilla tarvitaan vähemmän työvoimaa kuin ennen. Snellman selittää.

Tehtaan yt-neuvottelut päättyivät lokakuun alussa, ja niiden perusteella 12 työntekijää irtisanotaan.

”On pakko muokata koneisto käyttöömme sopivaksi”, Snellman sanoo.

Uuden rakentaminen motivoi Snellmania.

”Olen omimmillani tällaisissa aloitustilanteissa”, hän kertoo.

Työhistoria puhuu puolestaan. Snellman kertoo esimerkiksi yrittäneensä lanseerata Radiolinjalle mobiilimarkkinointia ja paikannuspalveluita ”silloin, kun ketään ei vielä kiinnostanut”, ja ilman mitään kokemusta kosmetiikka-alasta hän perusti kosmetiikkabrändin.

Mschic-brändiä ja sen luksus-sisarusbrändiä Kidettä hän veti kuusi vuotta, kunnes paloi loppuun.

”En tehnyt puoleen vuoteen mitään. Se oli aivan ihanaa”, Snellman summaa.

Itsensä piippuun vetäminen opetti säännöstelemään rasitusta. Säännöstely toimii hänen mukaansa ilman sen kummempaa ajatustyötä. Keho määrää rajat.

”Nyt huomaan, kun en jaksa, ja sitten lopetan. Menen vaikka kylpyyn tai luen kirjaa.”

Pysähtymisen jälkeen hän on osannut antaa itselleen ja lapsilleen aiempaa enemmän aikaa.

”Voin paljon paremmin kuin joskus aiemmin.”

Kosmetiikkabrändien jättäminen muiden käsiin surettaa Snellmania, vaikka hän pyrkiikin olemaan harmittelematta.

”Ne brändit oli pakko jättää, vaikka se tuntui pahalta. Ne ovat kuitenkin vauvojani. Olen synnyttänyt ne.”

Bisneksien ohella Snellman on synnyttänyt kaksi poikaa, jotka ovat nyt 11- ja 13-vuotiaat jääkiekkoilijat. Aktiivinen elämänote taisi periytyä, sillä pojat käyvät kuusi kertaa viikossa jääkiekkoharjoituksissa.

”Onneksi mies hoitaa kuskaukset treeneihin ja peleihin.”

Kotona on myös ”eläintarha”, kuten Snellman sitä kuvailee. Hänellä on akvaarioita ja kaneja. Kysymykseen, paljonko kaneja kotoa löytyy, Snellman ei halua vastata.

”Liikaa. En voi kertoa määrää, koska en halua äitini tietävän sitä. Piilottelen kaneja aina, kun äiti tulee käymään”, hän kertoo naureskellen.

Kanien ja kalojen hoito on ainoa säännöllinen harrastus, jota Snellman ehtii pitää. Muu aika menee suhatessa Espoon-kodin ja Nokian-työpaikan väliä.

Suhaamista koko Neulomon alkukin oli. Kun neuvottelut Nanson kanssa aloitettiin, Nanso oli epäuskoinen. Tehtaaseen ja sen kululaskelmiin tutustuessaan Snellman kumppaneineen huomasi, että tiloissa pystyy tekemään siedettävällä hintatasolla ekologisen tuotteen. Vika ei siis ollut tehtaassa.

Koska kohderyhmänä oli suomalainen nainen, Snellman esitteli mallistoideansa vanhalle tutulleen, joka työskentelee S-ryhmän johdon kanssa.

Snellman valitsi S-ryhmän ja Prisman, koska halusi vaatteet kaikkien suomalaisten naisten ulottuville.

Hänen tuttunsakin oli innostuvaa sorttia ja pyysi saada nähdä kokoelman kahden viikon kuluttua.

Ongelma oli, ettei mitään kokoelmaa vielä ollut. Oli pelkkiä luonnoksia, jotka sitten kahdessa viikossa piti piirtää, konseptoida, ommella ja esitellä.

Sen kaiken Neulomon työntekijät tekivät. Vaatteet tulivat myyntiin Prismoihin kuluneella viikolla.

”Vuodessa tapahtui hirveän paljon. Ilmeisesti minulla on aika paljon energiaa”, Snellman sanoo.

Ensimmäinen ajatus oman kokoelman vaatteista oli, etteivät ne saa ahdistaa.

”Kohdeasiakas on suomalainen nainen, ja suomalainen nainen on mukavuudenhaluinen.”

Tavallaan Snellman ajattelee vaatteita itselleen. Hän haluaa laittaa päälle sitä mitä huvittaa, eikä mieti kehtaako mennä legginsseissä jonnekin vai ei.

Mallia suomalaisten naisten pukeutumisesta ja mieltymyksistä hän on nähnyt ympäri maata satunnaisen harrastuksensa ohella.

”Käyn raveissa, ja niissä tapahtumissa näkee kattavasti eri kaupunkien naisien tyylejä.”

Matkustelulle ei ravimatkoja lukuun ottamatta liikene aikaa. Snellmanilla piti olla kesäloma, mutta se jäi pitämättä. Seuraavan kerran lomaan onkin mahdollisuus vasta jouluna. Hän kuitenkin kehuu stressin olevan myönteistä, kun saa tehdä töitä oikeiden ihmisten kanssa.

”Töiden paljous ei haittaa, jos porukka ympärillä on positiivinen. On myös tärkeää, että kollegoihin voi luottaa, jolloin kaikki ei kasaudu omille harteille. Porukasta saa energiaa, vaikka väsyttäisi”, Snellman sanoo.

Ekologisuus ja kotimaisuus loistavat nyt trendeinä, joiden aallonharjalla Neulomo pääsee surffaamaan. Jos Nanso siirtää koko tuotantonsa Viroon, Suomessa ei enää tehdä vaatteita isoille merkeille. Marimekkokin ompeluttaa vaatteensa muualla.

Snellman näkee tässä markkinaraon, ja niin on nähnyt moni muukin. Jo 50 yritystä haluaa Neulomon tekevän heidän vaatteitaan. Näillä näkymin tehdas käyttää puolet resursseistaan omaan mallistoon ja toisen puolen muille tekemiseen.

Ikuinen kysymys on, miten kotimaassa ympäristöystävällisesti tehdystä tuotteesta saadaan järkevän hintainen.

”Ekoliiketoiminnan ongelmanratkaisu on uusin hurahdukseni”, Snellman kertoo. Ekologisuus ja kannattava bisnes on hänen mielestään täysin yhdistettävissä, kunhan tekee kaikki työvaiheet hyvin.

Rami Marjamäki
Marika Snellman näyttää Neulomon malliston printtikangasta, joka roikkuu tehtaan avauskoneessa.
Marika Snellman näyttää Neulomon malliston printtikangasta, joka roikkuu tehtaan avauskoneessa.

Snellman nauttii mahdottomien tehtävien ratkaisemisesta melkein yhtä paljon kuin visioinnista.

Hän maalailee tulevaisuuteen kuvaa Neulomon tehdasalueesta ekovaateteollisuuden mekkana, jossa voisi testata uusia suomalaisia kuituja, pyörittää kierrätysvaatebisnestä ja perustaa vaikka kiihdyttämön.

”Kyllä meillä tilaa olisi, ja lisäsiipiäkin voisi rakentaa”, hän sanoo.

Ylioptimistisuus tosin kostautui jo kerran. Neulomolla oli Made in Nokia -mallistoa ennakkomyynnissä nettikaupassa kesällä, ja kaikkia tilattuja tuotteita ei ole vieläkään toimitettu.

”Luulimme, että pystymme rakentamaan ompelukapasiteettia nopeammin, mutta emme pystyneet. Lupasimme liikaa ja tuotimme pettymyksiä”, Snellman myöntää.

Ongelmia tulee, kun asioihin ei voi itse vaikuttaa. Snellman kyllä yrittää sitäkin viimeiseen asti. Kun hän pyöritti kosmetiikkafirmaa, italialainen tavarantoimittaja myöhästeli, joten Snellman lähti Italiaan, veti haalarit päälleen ja haki tuotteet varastosta itse.

Neulomon tapauksessa sama ei olisi toiminut. Tilannetta tuskin olisi auttanut se, jos Snellman olisi ryhtynyt ompelemaan.

”Ompelin kerran taksvärkkipäivänä ylioppilaslakkeja. Olin huono. Niitä töitä en voi tehdä”, Snellman kertoo ja nauraa.

Snellmanin rempseästä olemuksesta huokuu, että hänen on hyvä olla. Hyvää oloa levittääkseen hän halusi Neulomon vaatteiden malleiksi kaiken kokoisia naisia. Jotta jokaisesta naisesta tuntuisi, että juuri hänen kokoistaan arvostetaan.

Kesällä Neulomo haki malleja, ja Snellman odotti muutamaa kymmentä hakemusta. Niitä tuli 825.

”Ja voi herranjumala niitä hakemuksia. Niiden lukeminen oli opettavainen kokemus.”

Naiset kertoivat hakemuksissa omia tarinoitaan ja vääristyneitä käsityksiään omasta vartalosta. Kaikki olivat otettuja, että malleiksi halutaan tavallisia naisia.

”Oli eronnutta ja karannutta, omasta mielestään liian pitkää ja liian lyhyttä. Olisin voinut ottaa malliksi heidät kaikki. Itse en olisi uskaltanut hakea tällaiseksi malliksi ikinä.”

Pienenä tyttönä Snellman oli ujo. Hän kasvoi räväkäksi Yhdysvalloissa. ”Lähdin vaihto-oppilaaksi 17-vuotiaana ujona pikajuoksijatyttönä. Kun tulin takaisin, en ollut enää ujo. Kansainvälistymisen kokemus muuttaa jopa suomalaisen persoonaa.”

Vaihtovuoden hän vietti Oregonissa, ja myöhemmin hän opiskeli liiketoimintajohtamisen maisteriksi Kaliforniassa. Pikajuoksu on jäänyt, eikä treenaamiseen olisi edes aikaa. Snellman näkee siinä myös myönteisen puolen.

”Jos olisin fitnesskuningatar, en ehkä voisi kovin uskottavasti kaupata vaatteita kaikenkokoisille naisille.”

Neulomon malliston kuvaukset pidettiin syyskuun puolivälissä, ja päivä onnistui yli odotusten.

”Päivän päätteeksi naiset vetivät kärrynpyörää kuvaajan edessä. Heidän itseluottamuksensa nousu oli käsittämätöntä”, Snellman sanoo.

Hän ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan haluaa vaikuttaa naisten itsetuntoon laajasti paitsi tuotteillaan, myös toiminnallaan.

”Ehkä varaamme Olympiastadionin ja kutsumme sinne 50 000 ihmistä kohottamaan itsetuntoaan.”

Katso kuvia Nanson vanhasta tehtaasta Nokialta vuodesta 1981 syksyyn 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!