Valikko
Raha

Wilson Kirwa lähti kahvibisnekseen vaikka ei tiennyt siitä mitään – edessä oli monta mutkaa ja ihmepelastusta

Lahtelaiskolmikko on elänyt kuukausia jännitysnäytelmää, jonka pääosassa on kenialainen kahvi. Tämä on tarina siitä, mihin hullut ideat voivat johtaa.

Jännityselokuvissa juoni rakentuu yleensä murhien tai huumeiden ympärille. Harva ihminen näkee tai tekee arjessa henkirikoksia tai huumeita.

Lähes jokaisen arjessa on kuitenkin jännityselokuvan aihe, mutta se on niin lähellä, ettei sitä näe, vaikka sen maistaa.

Se on yleensä jo aamulla ihan nenän alla. Se on kahvi.

Kahvin tekeminen vasta dramaattista touhua on.

Ainakin, kun asialla on kolme lahtelaista, joiden asenne on kuin pankkirosvoilla rotkon reunalla: kaikki tai ei mitään.

Wilson Kirwa on entinen kestävyysjuoksija, jolla on kyky kertoa tarinoita. Kirwa on kirjoittanut yhdeksän satukirjaa, ja yksi hänen titteleistään on satusetä.

Kirwa on syntynyt Keniassa. Hän muutti Suomeen 1997 ja menestyi juoksijana ja tarinankertojana. Hän on tappanut leijonan ja ottanut gepardista puolinelsonin.

Kirwa on kahviyhtiö ja -merkki Wilson Coffeen kasvot ja toimitusjohtaja. Wilson Coffeen aikuisten sadussa pääroolit ja -kertojan osat ottavat kuitenkin satusedän yhtiökumppanit Jari Tuominen ja Janne Keränen.

Tuominen ja Keränen ovat tavallisia keski-ikäisiä suomalaisia miehiä. He pelkäävät Afrikan villipetoja. Heidän päänsä ovat kuin pesty peruna. He näyttävät luotettavilta ja turvallisilta mutta ovat hieman hulluja.

Joulukuussa 2005 entinen kestävyysjuoksija Jari Tuominen oli käymässä Keniassa ystäviensä kanssa.

Keniassa kaikki juovat paikallista teetä, jossa on puolet teetä, puolet maitoa ja niin paljon sokeria, että huulet liimautuvat yhteen.

Parin viikon jälkeen makea tee ällötti Tuomista. Hän kaipasi suodatinkahvia.

Kenialainen kahvi on maailman parasta, mutta sitä myydään käytännössä vain vientiin.

Tuominen sai idean: jonain päivänä olisi kiva tehdä omaa kahvia kenialaisista pavuista Keniassa ja tuoda sitä Suomeen.

Tuominen oli kauppaketju Lidlin aluepäällikkö ja tiesi suomalaisten kahvinhimon.

Ajatus tuntui kaukaiselta, mutta jäi muhimaan.

2009 Tuominen sai potkut.

Hän oli koulutukseltaan kirjanpitäjä ja ollut seitsemän vuotta kaupan alalla. Yrittäjyys ja kahvi kiehtoivat yhä enemmän.

Tuominen oli puhunut omasta kahvista ystävälleen Keräselle, mutta tämä ei uskonut ideaan.

Tuominen muutti Lahdessa samaan lähiöön, jossa Wilson Kirwa asui. He tutustuivat.

Tammikuussa 2014 Tuominen kysyi, olisiko Kirwalla yhteyksiä kenialaiseen kahvimaailmaan.

Olihan Wilsonilla, mutta hän tyrmäsi idean: Ei, ei. Ei kahvia. Teetä! Kenia on teemaa!

Kirwa on juonut teetä kaksivuotiaasta.

Tuominen sai Kirwan taivuteltua ja keksi kahville nimen: Wilson Coffee, brändätään suositulle Kirwalle oma kahvi.

Kirwa vastusteli. ”Suomalaiset rakastavat minua ihan viimeisen päälle, mutta tumma mies, joka on asunut savimajassa, eeeihh. Saattaa tulla kateutta. Haluan, että naapurit aina tervehtivät minua.”

Kirwa kuitenkin suostui.

Syyskuussa 2014 heidän suunnitelmansa oli tämä: kahvi paahdetaan, jauhetaan ja pakataan Keniassa, josta se tuodaan Suomeen.

Pian selvisi, että Keniassa ei voi pakata kahvia Suomen markkinoiden vaatimaan alumiiniseen tyhjiöpakkaukseen eli tiiliskiveen. Kaksikko harkitsi ostavansa pakkauskoneen Kiinasta.

Tähän asti Keränen oli ollut mukana vain epäluuloisena taustapiruna, joka kohteliaasti kuiski, ettei tämän suunnitelman takia kannata taloa kiinnittää. Marraskuussa 2014 Keränen liittyi Wilson Coffeen tiimiin.

Vuoden 2015 alussa Wilson Coffee teki läpimurron. Tuominen sai sovittua tapaamisen SOK:n kanssa.

Tuominen ja Kirwa lensivät Keniaan hankkimaan erän mallikahvia SOK:lle. Paikallinen Sasinin paahtimo lupasi toimittaa 50 pussin erän.

Kahvimaallikko Tuominen oli huomannut, että kahvin tekemisessä ei ole juuri mystiikkaa. Hän käytännössä kopioi Pauligin Presidentti-kahvista paahdon ja karkeuden, ihan silmämääräisesti.

Wilson Coffeen raaka-aine on sataprosenttista kenialaista arabicaa, joka on maailman kalleinta raakakahvia.

Tuominen ja Kirwa olivat jo varanneet lennot takaisin Suomeen, kun skootterilähetti toi mallikahvit Sasinin paahtimolta sadan kilomerin päästä.

Kahvi oli pilalla, ylipaahdettua myrkkyä. Lentokone lähtisi kohta. Paniikki alkoi puskea. Supertärkeä SOK-palaveri olisi muutaman päivän päästä.

Kirwa osti uuden paluulennon ja jäi Nairobiin odottamaan uutta kahvierää. Olisiko se yhtä hirveää kuin ensimmäinen erä?

Jännittävät maistiaiset Tuomisen keittiössä Lahdessa. ”Ohhoh, se oli hyvää! Ei olisi voinut tehdä enää mitään, jos ei olisi ollut hyvää”, Kirwa muistelee.

Tuominen ja Kirwa menivät tyytyväisinä SOK:n hankintapäällikön puheille. Heillä oli mukana mallikahvia ja itse askarreltu Wilson Coffee -kahvipaketin prototyyppi, jonka sisällä oli Juhla Mokka -paketti.

Hankintapäällikkö ihastui ­ideaan ja erityisesti Wilson Coffeen hintaan, joka oli maltillinen ja kansanomainen, vaikka kahvi oli tehty maailman parhaasta raaka-aineesta.

Hinta oli liian hyvä ollakseen totta, ja niinhän se olikin, kuten myöhemmin selviää.

Wilson Coffee Oy:n edustajat jättivät kahvia SOK:lle testikeit­tiön maisteltavaksi. SOK:lta luvattiin ottaa yhteyttä kahden kolmen viikon kuluttua.

Tuominen kertoi tapaamisessa tarkat hinnat ja kahvimäärät, jotka Wilson Coffee pystyisi toimittamaan. Se oli täyttä bluffia.

”Meillähän ei ollut yhtään mitään. Ei yhtään mitään. Ei mitään! Meillä ei ollut raaka-aineita eikä hajuakaan, missä voisimme tehdä sen kahvin”, Tuominen kertoo.

”Ei me kai oikein uskottu, että ne edes ottaa meihin enää yhteyttä.”

SOK vastasi kahdessa päivässä. Kahvi oli todella hyvää, ja he halusivat sitä valikoimiinsa.

Tuominen, Kirwa ja Keränen olivat myyneet kahvinsa Suomen suurimmalle tekijälle. Heillä oli vain 50 pakettia mallikahvia ja pakkausnäyte, jonka sisällä oli Juhla Mokkaa.

Paniikki iski taas. Missä he tekisivät kahvinsa?

Tuli paljon unettomia öitä. He olivat jo menossa Kiinaan ostaman pakkauskonetta, kun valkeni, että 600 000 paketin valmistaminen Keniassa olisi kestänyt kolme vuotta, joten kiinalaiset pakkauskoneet sai unohtaa.

S-ryhmä halusi kahvierän lokakuussa 2015.

”Ja kun elettiin maaliskuuta 2015, niin aikataulu oli tosi tiukka”, Tuominen kertoo.

”Olimme sanoneet S-ryhmälle vain, että kaikki on fine.”

Totuus oli toinen. Tuomisen olikin lopulta väläytettävä vähän pelikorttejaan ja soitettava SOK:n hankintapäällikölle. Tuominen tunnusti, että ei taida ihan onnistua lokakuuksi.

Ei haittaa yhtään, tehkää ihan omassa aikataulussa, sanoi SOK:n hankintapäällikkö.

Keväällä 2015 miehet ottivat yhteyttä Pauligiin ja Meiraan, jotka kieltäytyivät kohteliaasti tekemästä Wilson Coffeeta.

He etsivät valmistajaa Italiasta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Venäjältä, Kreikasta, Hollannista. Ongelmaksi muodostui tiiliskivipakkaus. Ruotsalainen Löfbergs olisi tehnyt tiiliskivipakkauksia, mutta pelkät aloituskustannukset olivat 300 000 euroa.

Syntyi jälleen idea: oma kahvitehdas Suomeen. Rehvakkaasti samanlainen kone, jolla tehdään Juhla Mokkaa. Kone valmistaisi 40 miljoonaa pakettia vuodessa. Laskelmissa 16 työntekijää olisi tehnyt kahvia kolmessa vuorossa.

Kahvimiehet kiersivät Suomea ja soittelivat kunnanjohtajille Mäntsälään, Tuusulaan, Orimattilaan, Keravalle, Nastolaan: pystytämme kahvitehtaan. Hieno homma, heille vastattiin.

Janakkalassa koko kunnanvaltuusto ja muita päättäjiä oli tulevia kahvikeisareita vastassa. Kunnat olivat valmiit rahoittamaan työntekijöiden ensimmäisen vuoden palkat, jos tehtaaseen olisi pestattu paikallisia työttömiä.

Oli tehtaan ja kahvion piirustukset ja rakentaja, mutta rahaa ei. Tehdashanke tyssäsi.

Kello tikitti. Wilson Coffeella ei ollut vieläkään yhtään mitään: ei rahoitusta, ei raaka-aineita, ei valmistajaa.

No, ostaja toki oli.

Kesäkuussa 2015 SOK vahvisti kahvitilauksen määrän: 100 000 pakettia. Se oli murto-osa siitä, mitä kahvimiehet olivat ajatelleet, mutta silti 99 950 pakettia enemmän kuin heillä oli.

Veri kohisi päässä.

Keniassa on kahvia, Keniassa on kahvia, Wilson rauhoitteli. Se ei auttanut. Tuominen soitti jälleen SOK:lle ja paljasti lisää korttejaan.

”On pieni ongelma: meillä ei ole hajuakaan, missä teemme tämän tilaamanne kahvin. Jos voisitte auttaa ja kertoa, missä voisimme tehdä kahvia.”

Tunti soiton jälkeen Tuominen sai linkin Aarhusiin Tanskaan, BKI Foods -kahviyhtiöön.

Aarhusissa BKI Foodsin väki ihmetteli suomalaisia. He huomasivat nopeasti, että nämä innokkaat kaverit eivät tiedä kahvibisneksestä mitään.

Ei kuulemma kannattanut lähteä Suomen kahvimarkkinoille. Sitä on moni iso ulkomainen tekijä yrittänyt, mutta kaikki ovat poistuneet häntä koipien välissä. Teille käy samoin, suomalaisille kerrottiin palaverissa.

BKI Foodsin kokenut toimitusjohtaja otti esiin seuraavan epäkohdan.

”Jaa, että Kenian papuja”, toimitusjohtaja venytti sanojaan. Hän kertoi käyneensä Kolum­bian pahimmissa slummeissa kahvin takia mutta ei ole koskaan pelännyt missään niin paljon kuin Keniassa.

Toimitusjohtaja sanoi, että BKI Foodsin työntekijät eivät saa matkustaa Kenian kahvialueille. Että kahvibisnes on kriminaalien käsissä ja että siellä kuolee jatkuvasti ihmisiä kahvin takia.

Tässä vaiheessa Keränen unohti kampaviinerinsä. Hän ei ollut koskaan käynyt Afrikassa.

Keränen pelästyi. Olen perheellinen mies, hän sanoi toimitusjohtajalle, joka vastasi jämäkästi: ”Älä mene sinne.”

Jätkät ovat kusettaneet minua, Keränen ajatteli. Hän oli koko loppupalaverin hiljaa.

Palaverin jälkeen Keränen tiukkasi Kirwalta ja Tuomiselta, että mitä helvettiä juuri kuulin! Ihmisiä kuolee kahvin takia!

Kirwa vakuutti, että ihan turvallista Keniassa on, kunhan tietää, missä kulkee. Vaikka kyllä asemiehet turvaavat kahvilastit.

”Kahvi on maailman kolmanneksi halutuin tuote kullan ja öljyn jälkeen.”

Wilson Coffee ja BKI Foods tekivät sopimuksen. Valmistusongelma oli ratkennut. Enää puuttuivat raaka-aineet ja rahoitus.

Oli aika ottaa kohtalon seuraava potku nivusiin.

Lopulta Nordeasta järjestyi Finnveran takaama 100 000 euron laina. Kiire oli silti kova. Tehdas odotti.

Tilisiirto Keniaan olisi kestänyt liian kauan, ja kahvipavut piti ostaa käteisellä. Suomesta saa viedä vain 8 000 euroa käteistä.

Tuominen ehdotti, että he kätkisivät rahat kenkiin, vaatteisiin ja varusteisiin.

Kerästä ensimmäinen Kenian-matka pelotti ilman salakuljetustakin. Hän oli ottanut kaikki mahdolliset rokotukset ja paremman vakuutuksen.

Lopulta järki voitti, ja rahat hoidettiin pankkisiirtona. Keränen joi runsaasti punaviiniä lennolla Nairobiin.

Kolmikko pääsi Nandi Hills -kahviosuuskunnan luokse. Kaikki omistajat olivat paikalla neuvottelussa, joka alkoi rukouksella ja käytiin swahiliksi ja nandiksi.

Kirwa oli suomalaisten puhemies. Ja hyvä olikin. Hän lupasi reilun hinnan pavuista ja kaikille paremman tulevaisuuden.

Kylässä oli jo suomalaisten avulla rakennetut vesikaivot.

Osuuskuntalaisten ilmeet viestivät onnea ja toivoa.

Sitten siirryttiin hintoihin. Kirwa tarjosi summan, joka oli Wilson Coffeen yläraja.

Osuuskuntalaisten ilmeet muuttuivat. Keränen ja Tuominen näkivät, että nyt tapahtui jotain outoa.

Keränen kysyi Kirwalta, mitä tuo vihainen kahvintuottaja juuri sanoi.

”Hän kuulemma ennemmin repii kahvipensaat maasta kuin myy meille tuohon hintaan.”

Miehestä huomasi, että kyse ei ollut enää bisneksestä. Osuuskuntalaisia oli loukattu.

Osuuskuntalaisten minimihinta oli moninkertainen suomalaisten tarjoukseen verrattuna.

Suomalaiskolmikko melkein heitettiin pihalle toimistosta. He eivät ymmärtäneet, mikä oli juuri mennyt pieleen. Autossa Tuominen tajusi.

”Olimme aikoinaan kysyneet raakakahvin hintaa viljelijöiltä, jotka myyvät kahvikirsikat näille tuottajille 50 sentin kilohintaan. Mutta kun kahvikirsikka käsitellään eli kuivataan ja niin edelleen, siitä lähtee pois noin 90 prosenttia. Ja kun kahvi myydään osuuskunnasta ulos aurinkokuivattuna, kilohinta onkin 3,30 euroa.”

Wilson Coffee oli tehnyt kustannuslaskelmat SOK:lle 50–60 sentin kilohinnalla. Ei ihme, että SOK innostui Wilson Coffeen hinta-laatu-suhteesta.

”Totuus iski vasten kasvoja. Olimme kusessa. Joutuisimme maksumiehiksi. Olimme myyneet kahvimme SOK:lle ihan liian halvalla.”

Soitto SOK:n hankintapäällikölle. Nöyrä soitto, jossa oli ripaus toiveikkuutta.

”Ajattelimme, että okei, ei se mitään, olemme yhä markkinoiden halvin kenialaisesta arabica-pavusta tehty huippukahvi.”

Puhelu oli lyhyt. SOK:n ja Wilson Coffeen sopimus kariutui.

Jätetty kolmikko päätti, että kahvia tehdään, tosin vain osa siitä, mitä alun perin oli suunniteltu.

Nyt painetaan villasta. Emme puhu tästä kenellekään, emme pankille, emme Tanskan pojille, Tuominen linjasi.

Rahat riittivät yhteen merikontillisen raakakahvia. Sen saisi myytyä vaikka autotallista.

Wilson Coffee teki syyskuussa 2016 sopimuksen BKI Foodsin kanssa

”Tanskalaiset kysyivät, onko kaikki ok. Me vastasimme, että kaikki on ok. Emme valehdelleet, emme vain kertoneet kaikkea. Vastasimme vain kysymykseen, onko kaikki ok. Olimme varautuneet siihen, että jos he kysyvät suoraan S-ryhmän sopimuksesta, kerromme totuuden”, Tuominen kertoo.

Kahvikontti lähti lokakuussa 2015 Mombasasta ja saapui marraskuun lopussa Tanskaan BKI Foodsille.

16. joulukuuta tehtaalta putkahti ensimmäinen Wilson Coffee -kahvipaketti. Tanskalaiset kysyivät taas, onko kaikki ok. Ei ole, suomalaiset vihdoin tunnustivat.

Joulun jälkeen kahvimiehet ottivat yhteyttä Keskoon. He olivat kompastuneet hintaan, mutta käänsivät asian nurin kurin: Wilson Coffee on Suomen halvin kenialainen arabica-kahvi.

Tuominen vei Keskolle kaksi pakettia. Keskolta ei vastattu.

15. tammikuuta 36 000 paketin erä Wilson Coffeeta saapui yhtiön varastoon Tuusulaan. Samana päivänä Kesko ilmoitti, että he ottavat myyntiin koe-erän.

”Nyt nähdään, miten kuluttajat ottavat Wilson Coffeen vastaan. Ainakin yritimme”, Tuominen sanoo.

Wilson Kirwa kertoo, mitä mieltä Jorma Uotinen oli hänestä. HS.fi/hstv

Wilson Kirwa

 Ei tiedä ikäänsä, keksinyt syntymäaikansa 28.12.1974.

 Keniassa armeijan luutnantti ja kulkuri.

 Tuli Suomeen 1997. Edusti Suomea arvokisoissa muun muassa 800 metrin juoksussa. Asuu Lahdessa.

Mitä tekee?

 Kirjailija, puhuja, tradenomi ja Wilson Coffeen toimitusjohtaja.

 Valittu positiivisimmaksi suomalaiseksi.

 Osallistunut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

Perhe

 Kanadalainen vaimo Melanie ja kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  8. 8

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää