Valikko
Raha

Puhu lapselle rahasta – tutkija kertoo, miten

Lapsi ottaa mallia vanhemmistaan, joten kannattaa painottaa käytännön taitoja.

Lastenkasvatus ei ole yksinkertaista, ja rahasta puhuminen tuntuu yleisesti vaikealta. Kun nämä kaksi asiaa pitää yhdistää, voi iskeä riittämättömyyden tunne. Kysyimme Helsingin yliopiston dosentilta Anu Raijakselta, miten lapselle kannattaisi opettaa rahankäyttöä.

Raijas on tutkinut lasten ja nuorten taloudellista käyttäytymistä, ja hän kirjoittaa parhaillaan uuteen nuorisobarometriaineistoon perustuvaa tutkimusartikkelia vanhempien vaikutuksesta nuorten rahankäyttöön.

Näytä, älä vain kerro

Useiden tutkimusten mukaan lapsi imee vanhempiensa rahankäyttötavat mallioppimisella. Siksi vanhempien kannattaa Raijaksen mielestä painottaa tietopuolen sijaan mieluummin käytännön taitoja.

Teknologian kehittymisessä sen sijaan kannattaa pysyä mukana. Jos vanhemmat eivät tiedä esimerkiksi koko ajan yleistyvästä mobiilimaksamisesta mitään, sitä on vaikea opettaa lapsellekaan.

”Faktoja käydään läpi kouluissa. Omat rahankäytön tavat periytyvät, joten on hyvä näyttää esimerkkiä ainakin säästämisestä ja laskujen maksamisesta ajallaan.”

Puhu rahasta

Tutkimukset puoltavat rahasta puhumisen aloittamista jo pienille lapsille. Puheen sävyyn kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

Rahavaikeuksista voi kertoa käytännön kautta: menoja joutuu nyt priorisoimaan. Kannattaa myös konkretisoida kertomalla, kuinka paljon töitä pitää tehdä saadakseen rahat esimerkiksi uuteen puhelimeen.

”Puhu avoimesti, mutta älä sälytä ongelmia lapsen harteille. Jos rahaa perheessä riittää, pitäisi pystyä opettamaan, ettei se silti ole itsestäänselvyys.”

Anna viikkorahaa

Viikkoraha opettaa lasta säännöstelemään rahankäyttöään. Kaiken voi käyttää kerralla tai säästää ja ostaa myöhemmin jotain isompaa. Raijaksen mukaan kouluikäiselle voi jo antaa rahaa, kaikkein pienimmille aloittamalla esimerkiksi 2–3 eurolla viikossa.

”Viikkoraha tai muuten säännöllisesti annettu taskuraha auttaa ymmärtämään, mitä tietyllä rahalla saa. On hyvä myös keskustella lapsen kanssa siitä, mihin raha käytetään.”

Muistuta kärsivällisyydestä

Pikavippien aikakautena säästäminen on tärkeä kyky. Sitä oppii kannustamalla lasta säästämään taskurahoistaan. Samalla tulee opettaneeksi, ettei kaikkea voi aina saada.

”Nykyään kaupat ja pikavippifirmat tarjoavat helppoja vaihtoehtoja saada heti se, minkä ­haluaa. Ongelmia ehkäistäkseen tulisi opettaa, että tiettyjen tarpeiden tyydyttämistä voi lykätä.”

Anna vastuuta nuorelle

Uudesta nuorisobarometristä käy ilmi, että suomalaiset vanhemmat antavat yleisesti rahaa aikuistuneillekin lapsilleen. Se on Raijaksen mielestä hyväksyttävää, mutta nuoren täytyy myös oppia vastaamaan omasta taloudestaan.

”Viimeistään silloin kun muuttaa pois kotoa, pitää vastata itse taloudestaan. Siihen auttaa, että aiheesta on puhuttu jo aiemmin.”

Viikkorahat ovat nousussa

 12–14-vuotiaille maksettavan viikkorahan määrä on kasvanut 2000-luvulla.

 Keskimääräinen viikkoraha ala-asteikäisillä on 5–7 euroa ja yläkoulussa 10–15 euroa. 

 Kuukausirahaa varhaisteinit saavat keskimäärin 30 euroa ja täysi-ikää lähestyvät nuoret 60 euroa.

 Viikkorahat vaihtelevat perhe- ja lapsikohtaisesti noin kymmenellä eurolla molempiin suuntiin.

 Etelä-Euroopan maissa ei ole tavallista antaa lapsille ja nuorille taskurahaa

Lähde: Tutkija Terhi-Anna Wilska

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Rahankäyttö
 • Lapset
 • Kasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  10. 10

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  4. 4

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää