Valikko
Raha

Puhu lapselle rahasta – tutkija kertoo, miten

Lapsi ottaa mallia vanhemmistaan, joten kannattaa painottaa käytännön taitoja.

Lastenkasvatus ei ole yksinkertaista, ja rahasta puhuminen tuntuu yleisesti vaikealta. Kun nämä kaksi asiaa pitää yhdistää, voi iskeä riittämättömyyden tunne. Kysyimme Helsingin yliopiston dosentilta Anu Raijakselta, miten lapselle kannattaisi opettaa rahankäyttöä.

Raijas on tutkinut lasten ja nuorten taloudellista käyttäytymistä, ja hän kirjoittaa parhaillaan uuteen nuorisobarometriaineistoon perustuvaa tutkimusartikkelia vanhempien vaikutuksesta nuorten rahankäyttöön.

Näytä, älä vain kerro

Useiden tutkimusten mukaan lapsi imee vanhempiensa rahankäyttötavat mallioppimisella. Siksi vanhempien kannattaa Raijaksen mielestä painottaa tietopuolen sijaan mieluummin käytännön taitoja.

Teknologian kehittymisessä sen sijaan kannattaa pysyä mukana. Jos vanhemmat eivät tiedä esimerkiksi koko ajan yleistyvästä mobiilimaksamisesta mitään, sitä on vaikea opettaa lapsellekaan.

”Faktoja käydään läpi kouluissa. Omat rahankäytön tavat periytyvät, joten on hyvä näyttää esimerkkiä ainakin säästämisestä ja laskujen maksamisesta ajallaan.”

Puhu rahasta

Tutkimukset puoltavat rahasta puhumisen aloittamista jo pienille lapsille. Puheen sävyyn kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

Rahavaikeuksista voi kertoa käytännön kautta: menoja joutuu nyt priorisoimaan. Kannattaa myös konkretisoida kertomalla, kuinka paljon töitä pitää tehdä saadakseen rahat esimerkiksi uuteen puhelimeen.

”Puhu avoimesti, mutta älä sälytä ongelmia lapsen harteille. Jos rahaa perheessä riittää, pitäisi pystyä opettamaan, ettei se silti ole itsestäänselvyys.”

Anna viikkorahaa

Viikkoraha opettaa lasta säännöstelemään rahankäyttöään. Kaiken voi käyttää kerralla tai säästää ja ostaa myöhemmin jotain isompaa. Raijaksen mukaan kouluikäiselle voi jo antaa rahaa, kaikkein pienimmille aloittamalla esimerkiksi 2–3 eurolla viikossa.

”Viikkoraha tai muuten säännöllisesti annettu taskuraha auttaa ymmärtämään, mitä tietyllä rahalla saa. On hyvä myös keskustella lapsen kanssa siitä, mihin raha käytetään.”

Muistuta kärsivällisyydestä

Pikavippien aikakautena säästäminen on tärkeä kyky. Sitä oppii kannustamalla lasta säästämään taskurahoistaan. Samalla tulee opettaneeksi, ettei kaikkea voi aina saada.

”Nykyään kaupat ja pikavippifirmat tarjoavat helppoja vaihtoehtoja saada heti se, minkä ­haluaa. Ongelmia ehkäistäkseen tulisi opettaa, että tiettyjen tarpeiden tyydyttämistä voi lykätä.”

Anna vastuuta nuorelle

Uudesta nuorisobarometristä käy ilmi, että suomalaiset vanhemmat antavat yleisesti rahaa aikuistuneillekin lapsilleen. Se on Raijaksen mielestä hyväksyttävää, mutta nuoren täytyy myös oppia vastaamaan omasta taloudestaan.

”Viimeistään silloin kun muuttaa pois kotoa, pitää vastata itse taloudestaan. Siihen auttaa, että aiheesta on puhuttu jo aiemmin.”

Viikkorahat ovat nousussa

 12–14-vuotiaille maksettavan viikkorahan määrä on kasvanut 2000-luvulla.

 Keskimääräinen viikkoraha ala-asteikäisillä on 5–7 euroa ja yläkoulussa 10–15 euroa. 

 Kuukausirahaa varhaisteinit saavat keskimäärin 30 euroa ja täysi-ikää lähestyvät nuoret 60 euroa.

 Viikkorahat vaihtelevat perhe- ja lapsikohtaisesti noin kymmenellä eurolla molempiin suuntiin.

 Etelä-Euroopan maissa ei ole tavallista antaa lapsille ja nuorille taskurahaa

Lähde: Tutkija Terhi-Anna Wilska

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Rahankäyttö
 • Lapset
 • Kasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  10. 10

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää