Valikko
Raha    |   Kolumni

Suomen parhaat voimat muuttavat kohta pois

Ongelmissa painiskeleva Suomi on kärsinyt aivovuodosta yllättävän vähän. Moni virittelee silti jo verkostojaan ulkomaille. Olen yksi heistä, kirjoittaa Alf Rehn.

Se on aikamme ehkä tunnusomaisin uhkaus: ”Jos A tapahtuu tai X voittaa vaalit, minä muutan maasta!”

Hassua kyllä, näin sanovat toteuttavat harvoin uhkauksensa, vaikka uho on kova. Toisaalta, kyllä maastamuuttajiakin on – Nalle meni Ruotsiin, monet lähtivät Portugaliin.

Mutta näin on aina ollut. Rikkaat menevät minne haluavat, köyhät jäävät, koska eivät muutakaan voi. Väittäisin tosin, että näiden ääripäiden välissä on tapahtumassa jotain kiinnostavaa: muutos, joka tulee vahvistumaan tulevina vuosina.

Välillä puhutaan aivovuodosta, brain drain -ilmiöstä, jossa maan osaavimmat lähtevät paremman elämän perässä muihin maihin. Tämä on ainakin teoriassa paha ongelma kärvisteleville maille, koska juuri kriisin keskellä maa tarvitsee parhaita osaajiaan.

Suomi tosin ei ole kärsinyt kovin pahasti tästä. Päinvastoin. Vaikka Suomen kriisi ei näytä hellittävän, yllättävän harva näyttää pakenevan – vaikka eräät näin uhoavatkin. Tietenkin lähtijöitä on, mutta vähemmän kuin voisi kuvitella. Etenkin kun Ruotsi, ja sen vikkelästi kasvava talous, on ihan naapurissa. Kiintoisaa.

Uskon itse, että näemme tässä jokseenkin uuden il­miön: emigraation petaamisen. Suomi on kriisissä, mutta ryhmällä, joka edustaisi aivovuotoa, menee vielä aika hyvin.

Samalla on tärkeä huomata, että juuri tämä ryhmä tekee nyt pohjatyötä seuraavalle liikkeelleen. Tunnen nämä ihmiset, koska olen yksi heistä.

Lähetämme nyt lapsemme ulkomaille opiskelemaan, varmuuden vuoksi. Hankimme Viron e-kansalaisuuden, koska eihän sitä koskaan tiedä. Perustamme pikkufirman vaikka Ruotsiin, jos se tulisi tarpeeseen. Emme ole muuttamassa – vielä.

Me emme puhu tästä ääneen, mutta kyllähän siitä tulee keskusteltua, pienissä ryhmissä. Emme uhoa kovaäänisesti, emmekä ole luopuneet toivosta. Me vain petaamme, kuin vakuutuksena. Me emme ole rikkaita, emme veropakolaisia, mutta tiedämme, että maailma on iso paikka, mahdollisuuksia täynnä. Meillä on aina passit voimassa, ja verkostot viritettyinä.

Ja meitä on monia. Me emme halua lähteä, mutta jossain vaiheessa tulee vastaan se hetki, jolloin mansikka käy liian karvaaksi ja maukkaat mustikat odottavat poimijaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alf Rehnin kolumnit
 • Maastamuutto
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  3. 3

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  4. 4

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  7. 7

   Paavo Väyrynen kuntavaaleihin kristillisdemokraattien listalta – ”Meillä on vanhastaan hyvä yhteys”

  8. 8

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  9. 9

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  10. 10

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  4. 4

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  10. 10

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää