Valikko
Raha    |   Kolumni

Elämän kevät on paras aika aloittaa eläkesäästäminen

Kun esimerkiksi osaketta eli palasta yrityksestä alkaa tutkia, oppii nopeasti ja paljon siitä, miten maailma toimii, kirjoittaa Annukka Oksanen.

Nuoriso on viime päivinä saanut valmistujaislahjaksi rahaa. Minulla on ehdotus sen käyttöön. Nyt on paras aika alkaa säästää eläkettä ja elämän kiemuroita varten.

Ostakaa edes yksi rahoitusinstrumentti, vaikkapa osake tai rahasto-osuus. Kun pääsette alkuun, jatkakaa kerran kuussa.

Varhain aloitettu säästäminen on fiksua, sillä se lisää valinnanmahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Suomalaiset puuskahtavat herkästi, ettei rahaa säästämiseen todellakaan ole, koska talous on niin tiukalla. Väitän, että melko monilla olisi, jos he pysähtyisivät hetkeksi miettimään kulutusvalintojaan. Pienikin budjetti on täynnä valintoja.

Tanskalainen, nykyään Yhdysvalloissa vaikuttava, yrityskon­sultti Soulaima Gourani on kertonut, että hän perusti jo nuorena niin sanotun fuck you -tilin, jolle keräsi rahaa itsenäistä elämää varten.

Sitäkin varten, että voi lähteä lätkimään työpaikasta, jos se alkaa ottaa tarpeeksi päähän. Käsilaukku- ja kenkäostosten sijaan hän valitsi rahojen käytön opiskeluun. Omaan päähän investointi kannattaa aina.

Tilin nimi on typerä mutta ajatus hieno. Ensinnäkin siksi, että äkkikäänteitä tulee jokaiselle. Niissä on helpompaa luovia, kun on edes vähän rahaa säästössä.

Toinen syy on ainakin yhtä hyvä. Kun perustaa tietoisesti tilin elämän vaihtoehtoja varten, alkaa miettiä rahankäyt­töään ylipäätään, ja sitä, mikä on itselle tärkeää.

Vain harvoja asioita on aivan pakko hankkia. Bonuksena oppii tehokkaasti taloudenpitoa.

Kolmas syy on mielestäni tärkein. Siihen liittyy vaivannäköä. Perehdy säästöihisi eli hankkimiisi rahoitusinstrumentteihin jo etukäteen.

Kun esimerkiksi osaketta eli palasta yrityksestä alkaa tutkia, oppii nopeasti ja paljon siitä, miten maailma toimii. Tutuksi tulee kansainvälisen talouden työnjako työvoimineen, raaka-aineineen ja ympäristökysymyksineen.

Kesän hyödyllisin lukuhitti tässä mielessä on yrityksen vuosikertomus.

Kun jatkaa säästämistä ja hankkimiensa instrumenttien seuraamista, oppii lisää. Yhteiskunnan toiminta aukeaa uudella tavalla, kun sitä katsoo paitsi nuoren, myös palkansaajan ja omistajan näkökulmasta, ja oppii perusasiat.

Sitten osaa pistää paremmin kampoihin kapitalistisioille, jos siltä tuntuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Annukka Oksasen kolumnit
 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  2. 2

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  6. 6

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  7. 7

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Viikinkiaika herää eloon vanhassa telakkahallissa Tukholmassa – uusi viikinkimuseo haluaa murtaa myyttejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää