Valikko

Raviharrastajien Ikea, ratsastusmuodin H&M – suomalaisyritys johtaa hevostarvikealan maailmanmarkkinoita

Horze vei kauppansa verkkoon jo 2000-luvun vaihteessa, jolloin ratsastusmuotia ei ollut vielä olemassakaan.

Kaikkialla haisee tuore maali ja metalli. Maalikoneessa leijuu harmaa höyry, kun puuterimaali suihkuaa Ruukin teräsputken pintaan.

Säämiskä pyyhkäisee kiiltävää metallipintaa, hiomakone vinkuu hitsauskohtia sileiksi.

Vaatimattoman näköisessä harmaassa peltirakennuksessa Hollolassa syntyy ravikärryjä, jotka ovat valloittaneet maailmanmarkkinat. Suomalainen Finn-Tack Oy on maailman suurin ravivarusteiden valmistaja.

Sitä johtaa Johannes Nevanlinna, 38, joka tuli yritykseen töihin alun perin perhetutun kautta, tietämättä hevosista mitään.

Kaikki alkoi lahtelaisesta pajasta vuonna 1982. Suomessa pitkään asunut norjalainen Gunnar Gangsö alkoi tuolloin tehdä ravisiloja vietäväksi myyntiin Norjaan. Hän valmisti Lahdessa nahkavaljaita käsipajassa muutaman apurin kanssa, kierteli ravitapahtumia ja kauppasi ravitarvikkeita autonsa takakontista.

Vienti ei kuitenkaan vetänyt riittävästi. Gangsö joutui keskittymään Suomen markkinoihin, joilla kilpailu oli kovempaa. Kun Neuvostoliitto romahti, Finn-Tack siirsi tuotantonsa itään. Vienti Norjaan ja Ruotsiin alkoi kiihtyä, ja yritys kasvoi kansainvälisesti.

2000-luvun taitteessa Gangsö pohti, miten yritys voisi kasvaa lisää. Hän tajusi, että oli keskittynyt vain puoleen hevosharrastajista, ravihevosharrastajiin.

Gangsö sai idean tuotannon laajentamisesta ratsastuspuolelle. Syntyi Horze, joka toimi aluksi Finn-Tackin ratsastustarvikemerkkinä.

Noihin aikoihin Johannes Nevanlinna suunnitteli uraa paperi- ja puurakentamisteollisuudessa.

Nevanlinna syntyi Helsingissä kymmenlapsisen perheen neljänneksi lapseksi. Lapsuudessa ei ollut koskaan tylsää, sillä jokin peli oli koko ajan meneillään.

“Mehän saimme kasaan melkein yhden jalkapallojoukkueen jo sisaruksista”, Nevanlinna hymähtää.

Vanhemmat antoivat vastuuntuntoiselle nuorelle paljon vapautta. Hän muutti 16-vuotiaana yksin Pietariin opettelemaan venäjää ja suoritti lukion ensimmäisen luokan itsenäisesti Pietarista käsin.

Lukion jälkeen Nevanlinna oli varma pääsevänsä heittämällä Helsingin yliopistoon opiskelemaan historiaa. Kun ovet eivät avautuneetkaan, hän päätyi Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan puurakennetekniikkaa ja tuotantotaloutta.

Urasuunnitelmat muuttuivat, kun Nevanlinna sai yllättävän puhelun vuonna 2004.

“Gunnar Gangsö oli perhetuttumme ja pyysi minua töihin Finn-Tackiin. Minulla ei ollut mitään käsitystä hevosista eikä ratsastuksesta, mutta päätin silti lähteä mukaan.”

Tuolloin Pietariin oli valmistumassa Venäjän ensimmäinen Horze-myymälä. Nevanlinnan 16-vuotiaana hankkima venäjän kielen taito tuli pian tarpeeseen.

1990-luvulla ratsastusmuotia ei ollut olemassa. Lököttävien ratsastushousujen nahkapaikat olivat koppuraisia, ja housujen värivalikoima rajoittui mustaan, ruskeaan ja vihreään.

Tarvikkeet maksoivat paljon, kuten harrastuskin. Ratsastajat haalivat varusteita muutamista alan liikkeistä ja tapahtumista.

Finn-Tack päätti mullistaa markkinat Horze-merkillään.

“Ajatus oli tehdä ratsastustarvikkeiden Ikea. Luottaa määrään ja laskea hintoja voimakkaasti”, Nevanlinna kertoo.

Gangsö halusi Nevanlinnan vetämään ratsastustarvikemyyntiä. Ajankohta markkinoiden herättelyyn oli täydellinen 2000-luvun alussa, jolloin kilpailu alalla oli vähäistä mutta lajin harrastajamäärät kasvoivat kaikkialla Pohjoismaissa.

Nevanlinna ryhtyi nopeasti kehittämään Pietarin Horze-myymälää. Seuraavaksi hän sai vastuulleen Pohjoismaiden tapahtumamyynnin. Työ tarkoitti kiertämistä suurkilpailuissa kuten eri maiden Horse show -tapahtumissa ja hevosmessuilla.

Työ oli hevosalaa tuntemattomalle Nevanlinnalle kova koulu. Göteborgin Horse show’ssa uudenkarheat messukalusteet eivät kestäneet kasassa. Horzen työntekijät rakensivat niitä kuumeisesti yön yli, ja aamulla kalusteet pysyivät miten kuten koossa.

Norjan Drammenin hevostapahtumassa Nevanlinna oli myymässä kuolaimia, kun ponityttö tuli kysymään häneltä, ovatko kuolaimet kovat.

“Vastasin, että ovat kovaa ja kestävää terästä.”

Tyttö katsoi Nevanlinnaa pitkään ja marssi pois. Hän tarkoitti, olisivatko kuolaimet jarruttaneet ratsua voimakkaasti.

"Asiakkaat varmasti tajusivat, etten ymmärtänyt varusteista mitään."

Mutta kauppa kävi hurjaa tahtia. Halvat hinnat villitsivät ratsastajat.

“Helsinki Horse Show’ssa myimme fleeceloimia yhdeksällä eurolla. Seisoin rekassa ja lapoin loimia hartiavoimin esille. Ne revittiin käsistä saman tien.”

Vuonna 2008 Gunnar Gangsö kysyi Nevanlinnalta, ottaisiko tämä koko yrityksen johtaakseen. Horze oli muutama vuosi aiemmin muuttunut tuotemerkistä Finn-Tackin tytäryritykseksi.

Otollisen ajankohdan ja liiketoimintaidean lisäksi Horze teki toisen ratkaisevan päätöksen. Se panosti heti alussa täysillä verkkokauppaan, mikä oli uutta ratsastustarvikeyrityksille vielä 2000-luvun vaihteessa. Yritys käytti paljon aikaa ja rahaa verkkokaupan luomiseen ja asiakkaiden palvelemiseen netissä.

“Meistä oli selvää, että verkkokauppa on tulevaisuus monella alalla. Pääsimme valtaamaan markkinat etujoukoissa”, Nevanlinna sanoo.

Siirtymä ratsastuspuolelle oli aluksi vaikeampaa kuin kukaan osasi kuvitella. Finn-Tack osasi myydä ravikärryjä, -länkiä ja -siloja 50-vuotiaille ammattivalmentajamiehille. Yhtäkkiä asiakas olikin parikymppinen nainen, joka osti tuotteita värin ja muodikkuuden perusteella.

“Meidän piti äkkiä palkata ratsastuspuolta ymmärtävät myymälä- ja tuotepäälliköt. Heillä on suuri vastuu siitä, että tunnistamme asiakkaiden mieltymykset.”

Verkkokaupan oheen yritys on rakentanut Pohjoismaihin 30 myymälän verkoston. Uusin kauppa avautui kesäkuussa Jyväskylän raviradan viereen.

Myymälät ovat näyteikkunoita, joissa asiakkaat käyvät sovittamassa ja hypistelemässä tuotteita. Esimerkiksi satula on sovitettava hevosen selkään ennen ostopäätöstä.

Tyypillinen Horzen asiakas on 18–25-vuotias nainen, jolla on varaa kuluttaa harrastukseensa. Se on monen yrityksen havittelema mutta hankala kohderyhmä.

Onneksi ovat hevoset. Ratsastusta harrastavat naiset ja tytöt ovat valmiita käyttämään hevosiin kaikki rahansa. He jättävät ennemmin kampaajakäynnit väliin ja kulkevat rikkinäisissä kumisaappaissa, kunhan hevosten varusteet ovat viimeisen päälle.

“Hevosalan ulkopuolisena minun oli aluksi todella vaikea ymmärtää, että hoitaja oikeasti ostaa hevoselle hirveästi tavaraa, vaikkei hän edes omista hevosta”, Nevanlinna ihmettelee.

Ennen Horzea ja verkkokauppaa ei olisi tullut kuuloonkaan, että ratsastusvaatteilla olisi sesonkivärit ja -mallistot. Että ratsastaja ostaa hevoselleen ratsastustakkiinsa ja -housuihinsa sointuvat satulahuovan, loimen ja jalkoihin pintelit.

Horzen tuotepäälliköt kiertävät suurkaupunkeja haistelemassa muotialan tuulia. Muodin kuumimmat trendit siirtyvät nopeasti ratsastusvaatteisiin. Ratsastajille Horze on kuin ratsastusvaatteiden H&M. Tuotteita on paljon ja ne ovat halpoja.

Verkkokaupassa on koko ajan meneillään alennus- tai tuotekampanja. Verkkokaupan luonteeseen kuuluu myös, että tuotteita palautetaan paljon. Se on huomioitu katteessa.

"Esimerkiksi saksalaiset ovat tottuneet siihen, että he tilaavat kolmet ratsastussaappaat, joista sopivimmat he pitävät ja palauttavat kahdet."

Nevanlinna asuu Norjassa lähellä Osloa, jonne Finn-Tackin Suomen- ja Norjan-pääkonttorit yhdistyivät kolme vuotta sitten. Hän johtaa norjalaisen Rune Stadvenin kanssa yritystä, joka on maailman suurin ravikärryjen ja -varusteiden myyjä.

Emoyhtiö Finn-Tack omistaa kahdeksan maan Horze-tytäryhtiöt ja työllistää kansainvälisesti 300 ihmistä. Horze on Pohjoismaiden toiseksi suurin ratsastustarvikeyritys. Suomessa, Norjassa ja Tanskassa se on suurin.

Tänä vuonna Finn-Tackin liikevaihto ylittää 50 miljoonaa euroa. Yritys ei tee tulosta, vaan kasvattaa ylijäämällä verkkokaupan ja myymälöiden markkinaosuutta. Liikevaihdosta 70 prosenttia tulee ratsastusvarusteista, loppu ravipuolelta. Verkkokaupan liikevaihto on kasvanut 2000-luvulla keskimäärin 60 prosentin vuosivauhtia.

Kasvu ei ole tullut kivuttomasti. Yhdysvalloissa Horze kitkutteli tappiolla monta vuotta.

“Usko meinasi loppua. Mietimme, teimmekö virheinvestoinnin. Kyse oli kuitenkin merkittävästä sijoituksesta.”

Yhtäkkiä brändin tunnettuus kasvoi ja myynti kiihtyi. Yritys pyrkii nyt vauhdilla kasvattamaan Yhdysvaltain-markkinoitaan.

Finn-Tackin ratsastustarvikkeet ja -vaatteet valmistuvat Kiinassa, josta ne laivataan keskusvarastoon Hollantiin. Suomessa on pysynyt ravikärryjen ja hevostenhoitotuotteiden valmistus. Seitsemän työntekijää kokoaa Hollolassa parituhatta ravikärryä vuodessa.

Johannes Nevanlinna tekee usein 12-tuntisia työpäiviä. Hänen vaimollaan on sisustusalan yritys. Aviopari pyrkii jakamaan 2- ja 4-vuotiaiden poikien lastenhoidon ja kotityöt tasaisesti. Nevanlinnan matkatyön takia vastuu kodista jää kuitenkin enemmän vaimolle.

“Vältän viikonloppumatkoja. Minulle on tärkeää, että ehdin olla lasteni kanssa ja osallistua kotitöihin tasapuolisesti. Haluan priorisoida perheeni ajankäytössäni.”

Norjassa Horzen pääkonttorin vieressä on yrityksen omistama talli. Siellä asuu viisi ravi- ja viisi ratsuhevosta, jotka ovat työntekijöiden käytössä.

Nevanlinna käy ajamassa yrityksen ravihevosia noin kerran viikossa.

“Haluan pitää tuntuman hevosiin ja testata uusia tuotteitamme. Yrityksen hevoset ovat tärkeitä tuotetestauksessa, koska voimme heti kokeilla, toimiiko tuote. Ne ovat myös hevosista innostuneille työntekijöillemme tärkeä työsuhde-etu.”

Oy Finn-Tack Ltd

 Suomalainen ravialan yritys, joka on perustettu vuonna 1982.

 Maailman suurin ravivarusteita valmistava yritys. Toimii emoyhtiönä kahdeksan maan Horze-yhtiöille. Horze on Pohjoismaiden toiseksi suurin ratsastusvaatteita ja -tarvikkeita myyvä ketju.

 Työllistää Suomessa 50 ja kansainvälisesti 300 työntekijää.

 Liikevaihto viime vuonna 46 miljoonaa euroa, nettotulos 0,5 miljoonaa.

 Johannes Nevanlinna ja norjalainen Rune Stadven omistavat yrityksestä 20 prosenttia, työntekijät 20 prosenttia. Loput omistaa saksalainen pääomasijoittaja.

Johannes Nevanlinna

Kuka?

38-vuotias Finn-Tack Oy:n ja Horze Suomi Oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja. Koulutukseltaan puurakennetekniikan ja tuotantotalouden diplomi-insinööri.

Mitä tekee?

Työskennellyt koko uransa Finn-Tackin ja Horzen palveluksessa. Muiden maiden Horzejen hallituksen jäsen.

Perhe

Vaimo sekä 2- ja 4-vuotiaat lapset.

Vapaa-ajalla

Harrastaa raviohjastamista, golfia ja jääkiekkoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Yhdysvaltoihin lentävien turvatarkastukset lentokentillä tiukkenevat, tietokoneen saa silti ottaa matkustamoon

  7. 7

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  8. 8

   Poliisi hääti taas Suomi ensin -mielenosoittajia Rautatientorilta

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää