Valikko
Raha    |   Kolumni

Ostopäälliköt tietävät talousindeksien heilahtelut ennen muita

Indeksistä tulee uutinen, kun se muuttuu äkisti – kuten Britanniassa näyttää käyvän.

Keneltä kysytään, kun halutaan tietää tarkasti, mihin suuntaan talous menee? Ei ekonomisteilta, ei sijoittajilta, ei tutkijoilta eikä onneksi meiltä taloustoimittajilta.

Talouden täsmäkulkua udellaan ostopäälliköiltä.

He operoivat talouden ytimessä, joten he tietävät suunnan. Ostopäällikön tehtävä yrityksessä on hankkia ne raaka-aineet, komponentit ja palvelut, joita yritys tarvitsee toiminnassaan.

Hankintojen pitää olla sopivinta laatua, hinnan paras, ja kaupat pitää vielä ajoittaakin oikein. Tavaroiden makuuttaminen varastossa kuukausitolkulla käy kalliiksi. Se vasta kalliiksi kävisikin, jos yritys ei voisi valmistaa tuotteitaan, koska sillä ei olisi ole siihen tarvittavia komponentteja.

Jotta ostopäällikkö olisi työssään pätevä, hänen täytyy tuntea perinpohjaisesti yrityksen valmistusprosessi ja tulevaisuudennäkymät. Hän verkottuu, neuvottelee sopimuksia ja haistelee kaikkea, mikä vaikuttaa yritykseen. Pätevä ostopäällikkö seuraa asioita laajasti. Siksi toimessa ei pärjää putkikatseella.

Taloustietoa tuottavat yritykset kyselevät ostopäälliköiltä näkemyksiä muun muassa uusista tilauksista, varaston koosta ja investoinneista. Sitten ne jalostavat tiedon indekseiksi, joita ekonomistit ja muut asiantuntijat puolestaan analysoivat.

Kun ostopäällikköindeksi on yli 50, talous kasvaa. Kun se on alle 50, talous supistuu.

Indeksistä tulee uutinen, kun se muuttuu äkisti. Näin kävi esimerkiksi runsas viikko sitten, kun Britannian ostopäällikköindeksi romahti 52,4:stä 47,7:ään. Luku on pienin sitten finanssikriisivuoden 2009.

Brittiostopäälliköiden mukaan brexit eli Britannian tuleva ero EU:sta on aiheuttanut tilausten peruutuksia, uusia tilauksia ei ole tullut ja projekteja on peruttu. Näin iso romahdus tarkoittaa, että Britannian talous alkaa supistua melko varmasti, sillä yritysten äkkijarrutus säteilee nopeasti muualle talouteen.

Toisaalta, juuri kun kuvittelimme näkevämme tulevaisuuteen, voi ostopäällikköindeksi yllättää ja taantuma jäädä tulematta. Erilaisille indekseille on tyypillistä, etteivät ne toimi poikkeustilanteissa. Brexit on niin outo sokki taloudelle, että se on voinut hyvinkin sekoittaa ostopäälliköiden päät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Annukka Oksasen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Sipilä: Hallitus on valmis Malmin kentän säilyttämiseen – suora lähetys eduskunnasta käynnissä

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  6. 6

   Nasa löysi seitsemän maankaltaista planeettaa samalta tähdeltä ja innostus elämän löytymiseksi muualta heräsi – saatamme silti olla avaruudessa lopulta aivan yksin

  7. 7

   Maailman ainoa hitunen metallista vetyä katosi tutkijoilta: ”Se ajelehtii täällä jossakin tai sitten se muuttui taas kaasuksi”

  8. 8

   Kesko lopettaa 51 Siwaa ja Valintataloa, 60 yhä uhattuna – katso lista liikkeistä

  9. 9

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  10. 10

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  2. 2

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  3. 3

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  4. 4

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  7. 7

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  8. 8

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  9. 9

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  10. 10

   Poliisi tarjosi Irakiin pakolla palautettavalle ”400–500 euroa” vastineeksi hyvästä käytöksestä lentomatkalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää