Valikko
Raha

Juristi riisui häpeän lakimiesten työstä – yhtiöstä töitä hakevat viedään leikkihuoneeseen

Fondian perustaja Marianne Saarikko Janson loi paitsi uudenlaisen yrityksen myös modernin työympäristön.

Keväällä 2003 ajatus iski Marianne Saarikko Jansoniin salaman lailla. Suomeen tarvittiin uudenlainen lakipalveluyritys, ja hän perustaisi sen.

Näin hän teki – arvaamatta, millaisen menestyskonseptin tuli keksineeksi. Vuonna 2004 Saarikko Janson perusti Fondian, joka tunnetaan nykyisin Suomen ulkopuolellakin.

Arvostettu talouslehti Financial Times esimerkiksi palkitsi yrityksen vuoden 2015 lopulla yhtenä toimialaa eniten muuttaneista eurooppalaisyrityksistä. Tänä keväänä Fondia sai hopeamitalin Lontoossa Managing Partners’ Forumin vuosittain järjestämässä kilpailussa, jossa halutaan nostaa esiin hyvin johdettuja asiantuntijayrityksiä.

Kuinka 28-vuotias nainen uskalsi jättää lupaavan uran arvostetussa liikejuridiikkaa hoitavassa asianajotoimistossa ja hypätä tuntemattomaan?

Saarikko Janson opiskeli oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Professori-isän ja matemaatikkoäidin mielestä muu kuin kunnolliseen porvarilliseen ammattiin valmistuminen ei tullut kuuloonkaan.

Pari vuotta asianajotoimistossa työskenneltyään Saarikko Janson oli lopen kyllästynyt ratkomaan asiakkaiden ongelmia.

”Ne olivat aina samat, mutta joka kerta ratkaisu räätälöitiin kuin mittatilauspuku. Aloin miettiä, miksei lakipalveluja voisi kehittää vastaamaan paremmin nykyajan tarpeita”, Saarikko Janson sanoo.

”Lakiala on tunnetusti konservatiivinen. Asianajotoimistoissa on tehty asiat samalla tavalla kautta vuosien. Juristit ovat ylpeitä ammatistaan. Se on hienoa, mutta ammattiylpeydellä on ikävä kääntöpuoli. Mitään ei haluta muuttaa.”

Saarikko Jansonista tuntui, että ala kaipasi kunnon ravistelua.

Hän sanoutui irti, pistäytyi hetkeksi startup-yrityksiä konsultoivassa firmassa ja perusti Fondian.

”Halusin tehdä jotain rohkeaa ja erilaista, vaikken vielä tarkkaan tiennyt, mitä se olisi. Yrittäjäksi ryhtyminen oli pelottavaa, mutta onneksi mieheni kannusti minua. Hän sanoi, että tämä on minun once in a lifetime -tilaisuuteni. Hänellä oli hyvä työpaikka, ja sen ansiosta uskalsin ottaa riskin.”

Ensimmäisenä vuonna Saarikko Jansonilla ei ollut juuri lainkaan asiakkaita. Hän keskittyi aluksi verkostojen luomiseen.

Kun asiakkaita alkoi pikku hiljaa tulla, tieto modernista toimistosta kiiri eteenpäin. Pian Saarikko Janson pystyi palkkaamaan avukseen muutaman nuoren juristin.

Nyt Fondian toimistossa Helsingin Lönnrotinkadulla työskentelee 75 juristia. Fondian omistaa neljä yrittäjää ja osa henkilöstöstä.

Myös Saarikko Jansonin puoliso Mårten Janson on liittynyt tiimiin. Yrityksellä on toimipisteet myös Lahdessa, Turussa, Tampereella, Vaasassa, Rovaniemellä, Tukholmassa ja Tallinnassa.

Asianajotoimistot on yleensä sisustettu viileän kliinisesti, ja ensimmäiseksi kävellään vastaanottoon.

Fondiassa sellaista ei ole. Sen sijaan on kahvila, jonka tiskin takaa ystävällinen barista kysyy, miten voi palvella.

”Inhoan tylsiä vastaanottoauloja. Ajattelin, että asiakkaan on paljon miellyttävämpi astua hissistä suoraan kodikkaaseen tilaan”, Saarikko Janson sanoo.

Hassulla tavalla kodikasta toimistossa onkin. Avarat oleskelutilat on sisustettu mikä mitenkin: osa modernisti, osa kirpputorilöydöillä.

Neuvotteluhuoneilla on huvittavat nimet. Esimerkiksi Leikkihuone näyttää nimensä mukaisesti lastenhuoneelta, ja laarit ovat täynnä karkkeja.

”Meillä on myös muun muassa herrainhuone ja mummonmökkiä muistuttava tupa. Lakimiehet työskentelevät Teurastamossa, Panimossa ja Leipomossa.”

Iloisten tilojen tarkoitus on paitsi luoda viihtyisyyttä myös viestiä Fondian arvomaailmasta.

”Leikkihuoneessa käymme työhaastattelut. Jos työnhakija vierastaa sitä, hän ei ole meille sopiva ihminen.”

Lakipalvelut eivät Saarikko Jansonin mielestä parane siitä, että ollaan tärkeitä ja muodollisia. Fondiassa hän on halunnut riisua lakimiesten työstä kaiken häpeän.

”Esimerkiksi Lontoon Cityssä työskennellessä on pakko roikkua työpaikalla iltamyöhään, oli tekemistä tai ei. Jos lähtee työ­ajan päätyttyä kotiin, on pelkkä nobody. Meillä on 40 tunnin työviikko, työaikapankki ja mahdollisuus tehdä osa-aika- ja etätyötä. Meillä näitä henkilöstö­etuja käyttävät naisten ohella ilokseni myös miehet.”

Saarikko Janson pitää muun henkilökunnan lailla kiinni työ­ajoista. Hän tekee usein yhden etäpäivän viikossa. Se auttaa 3-, 5- ja 10-vuotiaiden tytärten äidin arjen palapelin järjestelyä.

”Nautin, kun saan keskittyä töihin oman aikatauluni mukaan ja olla lasteni kanssa. Nyt minulla on juuri sellainen työ, josta vastavalmistuneena haaveilin. Se on kiehtova, muttei vie kaikkea aikaani. Emmekös me kaikki halua rikkaan elämän, johon kuuluu työn ohella paljon muutakin?”

Koska Fondiassa oli onnistuttu kyseenalaistamaan monta lakialan ikiaikaista tapaa, Marianne Saarikko Janson uskalsi tehdä vielä yhden yllättävän liikkeen. Hän jätti vuonna 2006 toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyi vastaamaan myynnistä, markkinoinnista ja viestinnästä.

Yrityksen liiketoimintaa johtaa nykyisin Salla Vainio.

”Tässä työssä olen parhaimmillani. Asianajotoimistoissa toimitusjohtaja on yleensä yksi osakkaista. Miksi ihmeessä? Juristit ovat asiantuntijoita. On paljon järkevämpää siirtää liiketoimintavastuu jollekin, jolla on työhön sopiva kaupallinen koulutus.”

Tällainen järjestely ei kuitenkaan käy Asianajoliitolle. Se ei anna toimistojen maksaa osinkoja muille kuin juristin koulutuksen saaneille osakkaille. Sen vuoksi Fondia ei ole asianajotoimisto vaan lakipalveluyritys.

”Osta ihana lakimiespalvelu.”

Siinä on Fondian bisnesidea tiivistettynä. Yritykset voivat ulkoistaa lakiosastonsa Fondialle. Yritys maksaa palvelusta kuukausittain sen sijaan, että joutuisi jokaista sopimusta tai riitaa selvittäessään aloittamaan alusta asianajotoimiston kanssa.

Perinteisessä toimistossa toimeksianto etenee niin, että asiakas ottaa ensimmäiseksi yhteyttä kokeneeseen partneriin. Sitten asian hoito siirtyy niin sanotuille junioreille eli toimiston nuoremmille tekijöille. Byrokratian koukeroissa kuluu tuhottomasti tunteja ja laskumittari raksuttaa.

Fondian suurimpia asiakkaita on Kemijoki Oy.

”Tarvitsimme monipuolista ja laajaa juridista osaamista, joten valitsimme Fondian. Meillä on välillä pieniä, toisinaan taas isoja juttuja. On helpompi keskittää niiden ratkominen yhteen paikkaan, jossa yrityksemme tunnetaan”, Kemijoen toimitusjohtaja Tuomas Timonen sanoo.

Moni yritys on päätynyt Kemijoen lailla ulkoistamaan lakipalvelut yritykselle, jossa juristeilla on kokemusta myös liike-elämästä.

”Sitä tarvitaan etenkin, kun neuvotellaan sopimuksia”, Timonen sanoo.

Hänellä on tapana päivitellä, että Suomessa on yhä kaksi alaa, jotka elävät menneessä maailmassa: asianajotoimistot ja apteekit.

”Mutta maailma on muuttunut, ja yritysten pitää muuttua sen mukana”, Timonen sanoo.

Niinpä hän ei ihmettele Fondian saamia kansainvälisiä palkintoja.

”Financial Timesin palkinto oli uskomaton saavutus. Siinä saimme tunnustuksen kymmenen vuoden työlle alan muuttamisesta”, Marianne Saarikko Janson sanoo.

Kun joskus sattuu huono päivä, hän saattaa hairahtua ajattelemaan, miten paljon helpompaa olisi kulkea valmiiksi tallattuja polkuja ja olla palkkatöissä perinteisessä toimistossa.

”Tällaisista huomionosoituksista saa uutta intoa ja vahvistuksen tunteelle siitä, että olemme oikealla tiellä.”

Intoa Saarikko Jansonilla riittää. Hänen mieleensä pulpahtaa jatkuvasti uusia ideoita. Fondiassa työskentelee jo yli sata ihmistä, mutta Saarikko Janson aikoo kasvattaa yritystä edelleen.

Päätä ei palele, kun hän visioi Fondian tulevaisuutta.

”Seuraava haasteemme on kansainvälistyä. Tukholman- ja Tallinnan-toimistot ovat vasta kehitysvaiheessa. Haaveenani on viedä konseptimme maailmalle. Miksei se toimisi siellä, kun se on toiminut näin hyvin täälläkin?”

Fakta

Fondia Oy

 Liikevaihto 12,3 miljoonaa euroa vuonna 2015.

 105 työntekijää.

 Merkittävimmät asiakkaat: Kemijoki, Panostaja, Metso, Ponsse, Supercell, Reima ja Siili Solutions.

 Tytäryritykset Ruotsissa ja Virossa.

Marianne Saarikko Janson

Kuka?

Lakipalveluyritys Fondian perustaja. Työskenteli aluksi toimitusjohtajana, mutta siirtyi myyntijohtajaksi.

Mitä tekee?

Haluaa uudistaa vanhoihin käytäntöihin piintyneen alan. Työskentelee Fondian Helsingin-toimistossa ja toisinaan kotona. Tarvitsee itse etäpäiviä ja haluaa viestiä kollegoille, että etätöitä saa tehdä.

Miten johtaa?

Rekrytoi ihmisiä, joiden uskoo olevan itseään parempia ammattilaisia omilla vastuualueillaan. Ei pidä mikromanageerauksesta vaan johtaa suuria linjoja. Työn ilo katoaa, jos esimies puuttuu kaikkiin yksityiskohtiin. On aina saatavilla, jos kollegat haluavat näkemystä johonkin.

Perhe

Juristipuoliso, joka työskentelee Fondiassa. 3-, 5- ja 10-vuotiaat tyttäret.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Laki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää