Valikko
Raha

Yrittäjä toi Arnold Schwarzeneggerin ja Al Goren Suomeen – ”Kannattaa tehdä vain asioita, joissa voi tulla maailman parhaaksi”

Jyväskyläläinen Hans-Peter Siefen on onnistunut houkuttelemaan liudan maailmantähtiä Nordic Business Forum -seminaarinsa puhujiksi. Tällä viikolla puhujakuuluisuudet vetävät taas tuhansia ihmisiä Messukeskukseen. Millainen on mies, jolla oli jo opiskelijana pokkaa pyytää Yhdysvaltain entinen varapresidentti vasta ideana olleeseen bisnestapahtumaan?

Se oli suurin piirtein ensimmäinen bisnespuhelu, jonka Hans-Peter Siefen soitti ulkomaille. Silloin jännitti.

Puhelinnumero Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren toimistoon oli löytynyt netistä googlaamalla. Yhteystiedot olivat tarpeen, koska Siefen ja hänen opiskelukaverinsa Jyri Lindén olivat päättäneet pyytää rauhannobelistia vierailulle Jyväskylään.

Linjan toisessa päässä Yhdysvalloissa vastasi nainen. Eikä hän onneksi purskahtanut nauruun, kun suomalainen kauppatieteiden opiskelija kertoi, miksi Goren kannattaisi tulla Siefenin ja Lindénin vasta perustaman bisnesseminaarin esiintyjäksi.

Seurasi puolen vuoden kirjeenvaihto ja uusia puhelinkeskusteluja Goren edustajien ja Jyväskylän välillä. Ne huipentuivat 7. heinäkuuta 2010 tulleeseen vastaukseen: entinen varapresidentti oli hyväksynyt kutsun ja saapuisi runsaan vuoden kuluttua puhumaan Nordic Business Forum -tapahtumaan.

Siefen ja Lindén olivat napanneet ison kalan. Epäilijöitä ja naureskelijoita kuitenkin riitti. Hekö muka toisivat Keski-Suomeen kansainvälisen ilmasto­staran, miehen, joka oli vuonna 2000 ollut hilkulla nousta Yhdysvaltain presidentiksi?

Vielä pari kuukautta ennen tapahtumaa Siefenin kaverin mies kysyi kännipäissään, että eikö koko juttu ollutkin vitsi.

Ei ollut. Gore tuli. Ja seuraavana vuonna Virgin-brändistä tunnettu brittiliikemies ja seikkailija Sir Richard Branson. Sitten entinen Kalifornian kuvernööri ja toimintaelokuvasankari Arnold Schwarzenegger, Manchester United -jalkapallojoukkueen legendaarinen manageri Sir Alex Ferguson ja iso joukko muita vaikuttajia aina globaalien jätti­yritysten johtajiin saakka.

Tämän viikon torstaina ja perjantaina Helsingin Messukeskus täyttyy taas yritysmaailman kansainvälisistä puhujaguruista ja yli 5 700 hengen osallistujajoukosta. Nopeasti kasvanut bisnes- ja johtajuusseminaari siirtyi kaksi vuotta sitten Jyväskylästä Helsinkiin.

Tänä vuonna lavalle nousevat muiden muassa Walt Disney- ja Pixar-animaatiostudioiden johtaja ja Pixarin perustaja Ed Catmull, Tiikeriäiti-kirjalla mainetta niittänyt amerikkalaisprofessori Amy Chua ja Twitterin entinen toimitusjohtaja Dick Costolo.

Vaikka Schwarzeneggerin kaltaisia koko kansan tuntemia nimiä ei ole tänä vuonna puhujalistalla, liput myytiin loppuun jo puoli vuotta sitten.

Ihan ilmaista lysti ei ole: Halvimmat liput myytiin viime vuonna ensimyyntitunteina lähes 800 eurolla. Kalleimman kategorian liput maksoivat loppuvaiheessa yli 3 700 euroa. Niillä pääsee jo tapaamaan isoa osaa puhujista.

Opiskelijakaverusten tyhjästä käyntiin polkaisema Nordic Business Forum (NBF) on oikea markkinoinnin ja myynnin menestystarina.

Mutta eikö suomalaisten pitänyt olla huonoja markkinoimaan ja myymään tuotteitaan, olivat ne sitten kuinka erinomaisia tahansa? Millä keinoin jyväskyläläiset kaverukset siinä onnistuivat?

Ja millainen on tämä Hans-Peter Siefen, toimitusjohtaja, joka onnistui rakentamaan bisneksensä muutamassa vuodessa yhdeksi alan suurimmista Euroopassa?

Siefen avaa vaaleanharmaan puutalon oven Jyväskylän Palokassa. Ruska on värittänyt ympäröivän maalaismaiseman keltaisen, punaisen ja ruosteen sävyillä. Pian puolitoistavuotias Otso-poika heräilee päiväunilta ja taapertaa hetkeä myöhemmin ympäri taloa äiti seuranaan.

Perheen isä on äärimmäisen kiireinen puolitoista viikkoa ennen tämän syksyn h-hetkeä. Kodin rauhassa tiukasta aikataulusta kielii vain keittiön pöydällä värisevä puhelin, jonka hän on hiljentänyt haastattelun ajaksi.

Sinnikäs, luova ja intohimolla työtään tekevä. Näin Siefen luonnehtii itseään, kun häneltä kysyy, millainen ihminen menestyksen takana on.

Sinnikkyyttä tarvitaan, sillä puhujien hankkiminen tarkoittaa kielteisiä vastauksia ja usein vuosienkin neuvotteluja. Esimerkiksi ensi vuonna lavalle nousee esiintyjä, jonka kanssa neuvotteluihin meni neljä ja puoli vuotta. Nimeä Siefen ei vielä paljasta.

Uusia, hullujakin ideoita pitää olla, kun haluaa nousta maailman parhaiden joukkoon alallaan.

Ja intohimoista uskoa tekemiseen. Kun Al Goren pyytämä puhujapalkkio oli aikoinaan vieläkin suurempi kuin Siefen ja Lindén olivat uskaltaneet arvioida, nuoret yrittäjät marssivat pankkiin ottamaan lisää lainaa.

”Olen myös aika kova myymään”, Siefen sanoo. Aivan alussa, kun opiskelijakaverusten piti myydä ihan ensimmäiset liput vasta valmisteilla olleeseen bisnesseminaariinsa, Siefen soitti yhden päivän aikana 60 puhelua ja onnistui myymään yli 60 lippua. Pitää olla aktiivinen ja rohkea.

Siefen on siis myyntitykki. Mutta hän on kaukana siitä sitkeässä elävästä stereotypiasta, jossa myyntityö yhdistyy tuotettaan tyrkyttävään kaupparatsuun. Ennen kaikkea olemuksesta huokuu hillitty rauhallisuus.

”Olen aina ollut jossain määrin vakuuttava, ja se ehkä johtuu rauhallisuudesta”, hän sanoo.

”Myynnissä, kuten muutenkin liiketoiminnassa tai vaikka ihmissuhteissa, on hirveän tärkeää luottamus, ja tutkimusten mukaan ihmiset luottavat ihmisiin, joilla on hyvä itsehillintä. Rauhallinen tyyli voi olla myyjälle parempi kuin hyperaktiivinen.”

Diplomi-insinööri-isän ja terveydenhoitajaäidin pojasta tuli yrittäjä jo 19-vuotiaana.

Nuorukainen oli armeijan jälkeen kummisedän konepajalla kesätöissä. Samalla putkenvääntökoneella työskennellyt lukiokaveri intoili ryhtyneensä suoramyyntiyrityksen myynti­edusta­jaksi omalla Y-tunnuksellaan.

”Into tarttui minuun, ja rupesin Timon kanssa tekemään omalla Y-tunnuksella suoramyyntibisnestä.”

Kaverinsa houkuttamana Siefen eksyi pian Helsingin Kulttuuritalolle elämänsä ensimmäiseen bisnesvalmennukseen keskittyneeseen seminaariin.

Siellä syntyi ajatus omasta valmennuksiin keskittyvästä yrityksestä. Siefen näki itsensä tulevaisuudessa valmentajana, joka kirjoittaisi aiheesta vielä kirjan.

Ensimmäiset yrittäjävuodet menivät kuitenkin suoramyynnissä, ja sen jälkeen Siefen myi meklarina sijoituspalveluja.

Idean isosta kansainvälisestä valmennus- ja johtajuusseminaarista Siefen sai maatessaan sairaalassa vuonna 2009. Polvileikkaus pysäytti miettimään omia suunnitelmia.

Siefen ja Lindén ryhtyivät toimeen ja järjestivät ensimmäisen vuosittaisen tapahtuman 2010. Jo sitä seuraavana vuonna he asettivat lähes hullulta kuulostaneen tavoitteen:

Nordic Business Forum haluaa olla maailman merkittävin johtajuuskysymyksiin keskittyvä seminaari vuoteen 2021 mennessä.

Nyt, ajallisesti puolivälissä matkaa, yritys on toimitusjohtajansa mukaan ”tosi hyvässä vaiheessa”. Asiat ovat edenneet suunniteltuakin nopeammin. ”Ollaan tässä genressä yksi maailman isoimmista.”

Jyväskyläläismiesten tapahtuma ei sentään koskaan yritä olla Davosin World Economic Forum. Davosin tapahtuma kerää Sveitsiin kansainvälisen politiikan kärkinimet ja yrityskerman.

Nordic Business Forum keskittyy sen sijaan puhtaasti liike-elämän johtajuuskysymyksiin eikä käsittele lainkaan poliittisia aiheita.

Siefenin mielestä olennaista onkin fokusointi:

”Kannattaa tehdä vähiä asioita ja tehdä ne vähät asiat tosi hyvin. Ennemmin kuin järjestää sata tai edes kymmenen seminaaria vuodessa, mieluummin tekee vain yhden tosi hyvin. Eikä kannata ruveta tekemään myös konsultointia tai puhekeikkoja vaan keskittyä päätettyihin asioihin.”

Ohjenuorana on NBF:ssä vuonna 2014 puhuneen bisneskirjailija Jim Collinsin niin sanottu siilikonsepti.

”Kannattaa tehdä vain sellaisia asioita, joissa yhtä aikaa voi tulla maailman parhaaksi, joihin on iso intohimo ja jotka ovat talouslukujen puolesta järkeviä”, Siefen selittää.

”Sen siilikonseptin mukaan yritämme läpivalaista kaikkea tekemistä, kun mietimme uusia tuoteideoita.”

Kansainvälisten tähtien saaminen Suomeen on Siefenin mukaan aina todella vaikeaa. Suomi on monesta paikasta katsoen todella kaukana. Puhujagurujen aikataulut ovat tiukkoja, eikä osa matkusta mielellään.

Nyt omat näytöt helpottavat houkuttelua sentään vähän. Suomessa jo käyneet puhujat saattavat suositella seminaaria seuraavien vuosien esiintyjille.

”Mutta ei meillä ole kansainvälisellä tasolla nytkään mitkään superverkostot. Alkuun ei ollut suhteita.”

Siefen puhuu puhujista lämpimästi, mutta varovasti. Suurimman vaikutuksen ovat tehneet Arnold Schwarzenegger ja General Electricin pitkäaikainen johtaja, jo eläköitynyt Jack Welch, jonka aikana yhtiö nousi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi.

”Kun ensimmäisen kerran paiskasin kättä Arskan kanssa, yllätyin, että Arnold oli vähän vanhemman näköinen kuin mitä olin ajatellut. Hän on aivan älyttömän hyvä tyyppi, tosi välkky ja tosi hereillä.”

”Terminaattori” Schwarzeneggerin toiveena olivat kuntoilulaitteet omassa hotellihuoneessa. Erityisvaivaa aiheutuu yleensä lähinnä turvatoimista. Siefenin mukaan maailmantähtien managerit esiintyvät usein tärkeämpinä kuin puhujat itse.

Hänen tavoitteensa on saada Suomeen vielä monta suurta nimeä. Jotkut heistä tulevat kuulemma jo ensi vuonna.

Vaikka Facebookin Mark Zuckerberg?

”Sehän olisi hienoa, mutta en ole ikinä halunnut lähteä luettelemaan nimiä.”

Jyväskyläläinen toimitusjohtaja tuo Suomeen bisneselämän maailmantähtiä, joista jotkut ovat kuuluisia glamour-elämästään ja toiset taas räväkkyydestään.

Siefenistä itsestään sekä räväkkyys että glamour-elämä tuntuvat olevan kaukana. Nordic Business Forumin perustajat eivät ole tuoneet itseään henkilöinä erityisesti esille.

Toimitusjohtaja nauttii tavallisesta perhe-elämästä vähän syrjässä Jyväskylän keskustasta. Helsinkiin hän ei ole suostunut muuttamaan, vaikka vaimo on sitä ehdottanut.

”Ihan alkuun unelmoin kalliista autosta, helikopterista ja muista hassuista asioista”, hän muistelee yrittäjäuran alkutaivalta. ”Enää ei ole sellaisia mielitekoja.”

Nyt ihanteena on mahdollisuus viettää perheen kanssa hyvä elämä. Yksi unelma täyttyi, kun Siefen osti remontoidun puutalon järven rannalta kolme vuotta sitten.

”Haluan olla läsnä ja mukana vaimon ja lasten elämässä. Olen vähentänyt matkustamista lähes 50 prosenttia sen jälkeen, kun Otso syntyi. Mutta ei se ole ihan totta, että minulla olisi kahdeksantuntiset työpäivät.”

Vuodenvaihteen tienoilla suunnitelmissa on isyysloma, kun perheeseen syntyy toinen lapsi todennäköisesti joulukuussa. Samalla olisi luonteva aika siirtää joitakin toimitusjohtajatehtäviä operatiiviselle johtajalle.

NBF:n toimitusjohtajuudesta Siefen ei kuitenkaan suunnittele lähitulevaisuudessa luopuvansa. Vielä on paljon työtä sen saavuttamiseksi, että oma tapahtuma kasvaa alallaan maailman merkittävämmäksi viiden vuoden kuluessa.

Talouselämä-lehti valitsi viime vuonna Siefenin yhdeksi 35 nuoresta bisneslupauksesta, jotka nostavat Suomen. Kansakunnan nostamiseen tarvitaan hänen mielestään ennen kaikkea yritteliäisyyttä, yksityisen sektorin toimeliaisuutta ja kansainvälistymistä.

”En usko niinkään yritystukiin vaan kannustavaan verotusmalliin. En ole sitä mieltä, että veroja ei pitäisi maksaa, mutta kokonaisverotuksen pitäisi olla kilpailukykyistä.”

Siefen ja Lindén ovat jo auttaneet muita nuoria yrittäjiä ryhtymällä bisnesenkeleiksi kolmelle jyväskyläläiselle startup-firmalle.

Oman firman kansainvälistymisessä on silti tekemistä. Tammikuussa Nordic Business Forum laajentuu Tukholmaan vuosittaiseksi tapahtumaksi, ja vuodeksi 2019 suunnitteilla on jälleen uusi maa, joko syvemmällä Euroopassa tai idässä.

Siefen on uskaltanut haaveilla isosti. Hänestä on hyvä asettaa jopa absurdeilta kuulostavia pitkän ajan tavoitteita ja asettaa lyhyen aikavälin tavoitteet realistisesti saavutettaviksi. Ne vievät kohti suurta päämäärää.

Ehkä parin vuoden päästä on aika taas miettiä uutta hullua tavoitetta.

”Jyri on joskus sanonut, että jos ideat uhkaavat loppua kesken, pitää taas teloa sun polvi.”

&nbps;

Fakta
Nordic Business Forum

 Hans-Peter Siefenin ja Jyri Lindénin vuonna 2008 perustama yritys, toimi ensin nimellä Suomen Yrittäjäyhteisö.

 Ensimmäinen vuosittainen bisnesseminaari järjestettiin lokakuussa 2010.

 NBF teki viime vuonna 4,8 miljoonan euron liikevaihdolla 757 000 euron tuloksen. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 24 prosenttia.

 Työntekijöitä 19, toimistot Jyväskylän ja Helsingin lisäksi Tallinnassa ja Tukholmassa sekä edustaja Pietarissa.

 Emokonserni Nordic Business Group, johon kuuluu NBF:n lisäksi kiinteistösijoitusyhtiö Nordic Business Investments. Siefen on hallituksen puheenjohtaja, Lin­dén toimitusjohtaja. NBI teki viime vuonna 6,3 miljoonan euron liikevaihdolla huiman 1,7 miljoonan euron tuloksen.

Hans-Peter Siefen

 33-vuotias yrittäjä ja Nordic Business Forumin toimitusjohtaja.

 Valmistui kauppatieteiden maisteriksi viime vuonna.

 Asuu Jyväskylässä järven rannalla psykologivaimonsa ja pian puolitoistavuotiaan poikansa kanssa. Toisen lapsen laskettu aika on joulukuussa.

 Harrastaa aamu-uintia omasta rannasta ympäri vuoden.

 Pelasi aiemmin aktiivisesti jalkapalloa ja aloitti yliopisto-opinnot liikuntatieteissä. Harrastaa myös lumilautailua.

 Tästä ei tunneta:

Nimi Hans-Peter on yhdistelmä Hans-ukin ja Peter-isän nimistä. Saksalainen isoisä Hans muutti toisen maailmansodan jälkeen Suomeen. Hans-Peter on tuttavallisemmin Hape.  

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Nordic Business Forum
 • Raha

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää