Valikko
Raha    |   Kolumni

Talous saa keskustelussa liian usein viimeisen sanan – mukaan pitäisi saada myös inhimillisyys ja sivistys

Siitä ei ole kauan, kun talouden viimeinen sana oli orjuuden tarpeellisuus, kultakannan ehdottomuus tai se, etteivät naiset siihen kuuluneet, kirjoittaa Alf Rehn.

Kirjoitan tässä tällä erää viimeisen kolumnini tälle lehdelle ja mietin viimeisiä sanoja. En elämäni viimeisiä, vaan yleensä: miksi viimeinen sana sanotaan niin usein talouden kielellä?

Koska onhan se näin. Jos haluamme lyödä vihoviimeisen niitin vastapuolen argumentointiin, tuomme tänä päivänä miltei aina talouden sanan, sellaisen, joka iskee kuin leka.

Sanomme, ettei meillä ole varaa. Toteamme, että emme voi elää velaksi. Kyseenalaistamme, josko se, mikä tahansa onkin, luo talouskasvua. Ja avot, viimeinen sana on sanottu.

Niin, voihan vastapuoli vikistä jotain inhimillisyydestä, oikeudesta tai sivistyksestä, mutta kaikki tietävät silti, että se on vain vaikerointia. Talous on puhunut.

Moni toteaa ehkä, ettei tässä ole mitään ihmeellistä. Talous puhuu oikeista asioista, vääjäämättömästä totuuksista, asioista, joita ei vain voi kyseenalaistaa.

Ovathan ne muutkin sanat mukavia ja omalla tavallaan tärkeitä, mutta ne ovat ennemmin hienoja lisiä, kun talous on ensin ottanut omansa.

Samalla tämäkin on valinta, aivan kuten talous on sarja valintoja. Me puhumme taloudesta ehdottomana, vaikka se on oikeastaan ehtoja täynnä. Me puhumme siitä varmana ja ikuisena, vaikka sen kyky muuttua ja kehittyä on sen ehkä jännittävin erityispiirre.

Kun nyt ajattelen taaksepäin, koko urani on ollut tämän yhden idean – talouden ehdottomuuden ja sen viimeisen sanan – kyseenalaistamista.

Olen yrittänyt erinäisillä tavoilla todeta, että talous on laajempi ja hauskempi ja vähemmän varma kuin millaisena me sen usein näemme, ja haastaa ihmisiä asettamaan taloudelle ennemmin kysymyksiä kuin julistamaan sitä ehdottomana totuutena.

Siitä ei ole kauan, kun talouden viimeinen sana oli orjuuden tarpeellisuus, kultakannan ehdottomuus tai se, etteivät naiset siihen kuuluneet. Unohdamme usein tämän ja kuvittelemme, että olemme tänään fiksumpia.

Mutta talous on viekas epeli. Se elää ja kehittyy yllättävillä tavoilla ja heittää aina kysymysmerkin viimeisen sanamme perään. Koska taloudella ei ole viimeistä sanaa.

Ennemmin se on nöyryyttä vaativa keskustelu, sellainen, johon mahtuu monta sanaa. Jopa sellaiset kuin inhimillisyys ja sivistys. Ugh, olen puhunut viimeisen sanani.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Alf Rehnin kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää