Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Jämsén tavoittelee kokkien maailman­mestaruutta puolen miljoonan budjetilla

G. W. Sundmansin keittiömestari sijoittui viidenneksi 2011. Nyt kelpaa vain voitto.

Ruoka
 
Huippukokki Matti Jämsén loihtii näytösaterian
Huippukokki Matti Jämsén loihtii näytösaterian
Tänään illalla Ranskan Lyonissa ratkeaa, menestyykö Bocuse d’Oriin toista kertaa osallistuva Matti Jämsén kokkien maailmanmestaruuskisassa. toimittaja: Eeva-Liisa Pere , kuvaus & editointi: Janne Järvinen
Liisa Takala
"Bocuse d'Orin rahapalkinto on mitätön. Ei kukaan osallistu kilpailuun sen vuoksi", kertoo keittiömestari Matti Jämsén.
"Bocuse d'Orin rahapalkinto on mitätön. Ei kukaan osallistu kilpailuun sen vuoksi", kertoo keittiömestari Matti Jämsén.
Liisa Takala
Revontulien väreissä hehkuva purotaimen lepää kauniilla puuvadilla.
Revontulien väreissä hehkuva purotaimen lepää kauniilla puuvadilla.
Liisa Takala
Pohjoisen marjoilla ja sienillä silattu helmikananrinta sai inspiraation suomalaisesta metsästä.
Pohjoisen marjoilla ja sienillä silattu helmikananrinta sai inspiraation suomalaisesta metsästä.
Liisa Takala
Kukkaset koristavat punaiseksi värjättyä sipulia.
Kukkaset koristavat punaiseksi värjättyä sipulia.
Liisa Takala
Persilja antaa värin kukkakaalivanukkaalle.
Persilja antaa värin kukkakaalivanukkaalle.
Liisa Takala
Keraamisten munien sisään kätkeytyy herkullinen sieniliemi.
Keraamisten munien sisään kätkeytyy herkullinen sieniliemi.

"Inhoan häviämistä", Matti Jämsén sanoo ja virnistää.

Iloisesta ilmeestä huolimatta hän on tosissaan. Ellei häviäminen kismittäisi Jämséniä, hän tuskin olisi lähdössä Lyoniin kilpailemaan kokkien maailmanmestaruuskilpailuun Bocuse d'Oriin 23 muun huippukokin kanssa. Hän on jo kerran, vuonna 2011, osallistunut maailman arvostetuimpaan kokkikisaan. Silloin hän sijoittui viidenneksi.

"Viides sija otti vain päähän. Nuorena kokkina haaveilin Vuoden kokki -palkinnosta. Sain sen vuonna 2005. Sen jälkeen päätin, että kerran vielä minusta tulee maailman paras kokki. Nyt se voi onnistua. Olemme päättäneet tuoda pojan kotiin."

Jos asenne ratkaisee voiton, Jämsén on vahvoilla. Kaljupäinen, tiukasti silmiin katsova ja nopeasti puhuva mies uhkuu voitonvarmuutta.

Viikkoa ennen h-hetkeä hänen iskuryhmänsä häärii ravintolakoulu Perhon keittiössä. Meneillään on kenraaliharjoitus. Liedellä valmistuvat kilpailuruoat: helmikanaa lappilaisittain ja revontulien väreissä hehkuvaa purotaimenta. On kuuma, kokit pyyhkivät hikeä otsaltaan, ja taustalla pauhaa The Eaglesin Hotel California.

Jämsén ja hänen assistenttinsa Antti Lukkari työskentelevät ääneti ja tehokkaasti. Työ sujuu sulavasti, sillä kaksikko on harjoitellut aamusta iltaan puolitoista vuotta.

"Kilpailupaikalla on kova meteli ja kiire. Aikaa kahden aterian valmistukseen neljälletoista hengelle on viisi ja puoli tuntia. Se on vähän, yhteenkään virheeseen ei ole varaa. Sen vuoksi harjoittelemme kilpailuoloja vastaavissa olosuhteissa", Jämsén selittää.

Kolme nopeaa

Mikä ihmeen Bocuse d'Or?

1. Maailman arvostetuin kokkikilpailu

Suomi on sijoittunut kaksi kertaa viidenneksi: Strömsö-kokki Michael Björklund pääsi finaaliin vuonna 1999 ja Matti Jämsén vuonna 2011. 

 

2. Menu

Joukkueet valmistavat viidessä ja puolessa tunnissa yhden liha- ja yhden kala-annoksen 14 ruokailijalle. Kalana on purotaimen, ja se paljastettiin finalisteille joulukuussa. Osan lisäkeraaka-aineista kilpailijat saavat tietää vasta paikan päällä. 

 

3. Kotimaisuus arvossa

Tuomaristo arvostaa annosten ja visuaalisuuden lisäksi kotimaisten aineksien käyttöä. Suomen teemana on Taikametsä ja sen puhtaat maut. Kaikki raaka-aineet on valittu luonnosta.

Viime kertaan verrattuna Suomen finalistit ovat jo kokeneita tekijöitä. He tietävät, millaista on työskennellä Lyonin Euroexpo-messukeskuksessa. Myös rahoitus on kunnossa. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö Elo tukee Jämsénin tiimiä, ja hänen työnantajansa Royal Ravintolat on vapauttanut G. W. Sundmansin keittiömestarin päivätyöstään antaakseen hänen keskittyä kilpailuun.

"Edellisellä kerralla lainasin tuttavilta ja sukulaisilta 30 000 euroa. Nyt meillä on riittävästi rahaa, noin puoli miljoonaa euroa."

Sekään ei ole paljon verrattuna rakkaiden vihollisten Ruotsin ja Norjan kilpailuvarustukseen. Norjalaiset ovat perinteisesti lähteneet kisaan miljoonabudjetilla, ja Ruotsin tiimiin on palkattu kymmenen kokopäiväistä työntekijää. "Meillä on kaksi ja sen lisäksi vajaa parikymmentä ihmistä, jotka tekevät työtä palkatta. Resursseja tarvittaisiin ehdottomasti lisää."

Ruotsin ja Norjan tehokkaan kisaorganisaation taustalla on moninkertainen menestys Bocuse d'Orissa. Kun Jämsén vuonna 2011 sijoittui viidenneksi, voiton vei Tanskan Rasmus Koefed. Toiseksi tuli Ruotsin Tommy Myllymäki ja kolmanneksi Norjan Gunnar Hvarnes. Neljänneksi sijoittui, mikäpä muu kuin isäntämaa Ranska.

Bocuse d'Orin ympärillä on vuodesta toiseen pyörinyt huhumylly. Ranskaa syytetään aina kotiinpäin vetämisestä, eikä tuomareihinkaan oikein luoteta, koska pisteitä ei julkisteta.

Tuomaristossa on 24 jäsentä, yksi jokaisesta finalistimaasta. Suomea juryssa edustaa ravintola Olon Pekka Terävä.

"Ranskalla on tietysti kotikenttäetu, sille ei mahda mitään. Parhaat ja huonoimmat pisteet kuitenkin hylätään, joten tuomari ei pysty pelaamaan omaan pussiinsa antamalla huippupisteitä oman maan kilpailijalle", Jämsén sanoo.

Finaalin taso on tänä vuonna kaikkien aikojen kovin, Jämsén sanoo. Mukana on muun muassa vanha tuttu kilpakumppani, Ruotsin Tommy Myllymäki.

Yksi Suomen valteista on kakkosvalmentajaksi värvätty tanskalainen Rasmus Koefed, vuoden 2011 voittaja. Hän on ennen kaikkea henkinen sparraaja, ja päävalmentaja Eero Vottonen keskittyy tekniseen osaamiseen.

"Rasmus on valmentanut meitä nimenomaan voittamaan. Moni joukkue halusi hänet, mutta hän valitsi Suomen."

Kun kaikesta on päivittäisiä salitreenejä ja vitamiinitankkauksia myöten huolehdittu, jäljellä on vain kilpailusuoritus, jonka Jämsén tiimeineen toteuttaa tänään. Illalla tuomaristo julistaa voittajan ja jakaa palkinnot.

"Eilen illalla saunan lauteilla ajattelin taas kerran, että miten ihmeessä tulin ryhtyneeksi tähän. Onneksi tiesin vastauksen: minkäpä muun vuoksi kuin intohimosta ruokaan."

 

Lue keskiviikkoiltana HS.fistä, miten Matti Jämsénille kävi kisassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit