Alppikukkahunaja voitti täpärästi hunajatestin

Ruoka
 
Kimmo Taskinen / HS
Italialainen Le Querce -alppikukkahunaja nousi täpärästi HS-testin voittajaksi.
Italialainen Le Querce -alppikukkahunaja nousi täpärästi HS-testin voittajaksi. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Mehiläisten ruoka vaikuttaa hunajan makuun. HS-raati maistoi yhdeksää eri erikoishunajaa. Testivoittajaksi nousi täpärästi italialainen alppikukkahunaja.

Hunajaraatiin osallistuivat ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho, Suomen mehiläishoitajain liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, kotimaisista lajihunajista väitellyt tohtori Anneli Salonen Itä-Suomen yliopistosta ja HS:n ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka.

Fakta

Lajihunajaa saa myös viidakosta

 450 gramman purkilliseen hunajaa tarvitaan mettä miljoonasta kukasta.

 Hunaja sisältää pääasiassa fruktoosia eli hedelmäsokeria ja glukoosia eli rypälesokeria. Pitoisuudet vaihtelevat, mutta fruktoosia on yleensä jonkin verran enemmän kuin glukoosia. Mitä makeammalta hunaja maistuu, sitä enemmän siinä on fruktoosia. Esimerkiksi akaasiahunaja on makea hunaja.

 Runsaasti glukoosia sisältävät juoksevat hunajat kiteytyvät herkästi karkeaksi tai kovaksi. Se ei ole laatuvirhe vaan ominaisuus. Kiteytyneen hunajan voi notkistaa lämpimässä vesihauteessa.

 Pehmeä ja vaalea hunaja saadaan aikaan vaivaamalla juoksevaa hunajaa, jolloin hunaja muuttuu pienikiteiseksi. Sen rakenne ei säilytyksessä kovetu.

 Hunajassa on myös vettä ja siitepölyä. Joillekin siitepölyallergikoille saattaa sopia suodatettu hunaja.

 Valtaosa kotimaisesta sadosta on monikukkahunajaa: mesi on peräisin useista eri kasvilajeista.

 Yksikukkahunaja eli lajihunaja tarkoittaa, että mehiläiset ovat keränneet mettä pääasiassa yhdestä kasvilajista tai rajatulta alueelta, esimerkiksi hillasuolta, Alpeilta tai viidakosta. Suomalaisia lajihunajia saadaan esimerkiksi tattarista, horsmasta, voikukasta, kanervasta tai puolukasta. Keski- ja Etelä-Euroopassa valtaosa sadosta on lajihunajaa.

 Mesikastehunaja on myös lajihunaja: mehiläiset ovat käyttäneet ravinnokseen kirvojen lehdille jättämää mesikastetta.

 Luomuhunajalle on tavallista tiukemmat määräykset. Tarhojen on esimerkiksi oltava etäällä vilkkaasta liikenteestä.

Alppikukkahunaja

Le Querce

4/5 tähteä

Alkuperämaa: Italia

Maahantuoja: Stockmann

5,90 e / 250 g (23,60 e / kg, Stockmann Hki)

Artikkeliin liittyvät

Kullankeltainen. Hieman kiteytynyt. Voimakas, pihkainen tuoksu ja maku. Vahvassa jälkimaussa paahdettua sokeria. Ronski ja persoonallinen, selvästi muista erottuva hunaja. Jälkiruokiin, jäätelön kastikkeeksi tai mummon kurkkuihin. Vartiainen: "Veikkaisin italialaiseksi."

Lehmushunaja

Sam Kultakenno

4/5 tähteä

Alkuperämaa: Unkari

Maahantuoja: Hunajainen SAM, Porvoo

3,25 e / 250 g (13 e / kg, S-market Sokos Hki)

Melko vaalea, samean kullankeltainen. Hieno, ihanteellinen kiderakenne. Ihanan pyöreä suutuntuma. Lakritsin tuoksua. Pehmeässä maussa hentoa kukkaisuutta, sitrusta, vaniljaa ja lääkemäisyyttä. Salonen: "Itkisin onnesta, jos osaisin tehdä rakenteeltaan tällaista hunajaa."

Apilahunaja

Pohjois-Karjalan hunaja

4/5 tähteä

Alkuperämaa: Suomi

Valmistaja: Sola Voima & Puutarhatila Punamarja, Polvijärvi

7,60 e / 450 g (16,90 e / kg, Eat & Joy Kluuvi)

Vaalean, harmahtavan keltainen. Hieno kiderakenne. Mieto tuoksu. Maku apilainen, hiukan vadelmainen. Yleishunaja mihin vain. Teehen ja kahviin. Myös kasvonaamioksi. Salonen: "Tämä on minulle tutuin maku: apilapelto, jonka laidalla kasvaa vadelmia."

Laventelihunaja

Aulumgård honning

3/5 tähteä

Alkuperämaa: Espanja

Pakkaaja: Jakobsen & Hvam, Tanska

3,65 e / 360 g (10,14 e / kg, K-supermarket Kamppi)

Kullankeltainen. Juokseva. Mieto tuoksu. Maku voimakas, kukkainen ja hedelmäinen, hiukan yrttimäinen. Testin makeimpia. Sopii leivälle miedon juuston kanssa, jäätelöön, jogurttiin tai aamupuuroon. Ruoho: "Kuivia kukkia kuivalla maaperällä."

Kanervahunaja

Metsämesi

3/5 tähteä

Alkuperämaa: Suomi

Valmistaja: Pirjo ja Harri Tervonen, Kitee

4,90 e / 130 g (37,70 e / kg, Stockmann Hki)

Hyvin tumma väri. Pienikiteinen, muistuttaa rakenteeltaan toffeeta. Voimakas, pihkamainen, jopa hiukan pistävä palaneen tuoksu. Maku kuin kinuskikarkissa. Nautiskeluhunaja. Liharuokiin tai voimakkaan juuston päälle. Vartiainen: "Voisi olla metsähunajaa."

Appelsiininkukkahunaja

Jakobsens

3/5 tähteä

Alkuperämaa: Brasilia

Pakkaaja: Jakobsens, Tanska

3,85 e / 360 g (10,70 e / kg, S-market Sokos Hki)

Kullankeltainen, hiukan punertava. Vahvassa ja parfyymisessa tuoksussa appelsiininkukkaa ja ruusua. Voimakas erikoishunaja, joka sopii juuston kanssa, kermavaahtoon tai rahkajälkiruokaan. Vartiainen: "Maistuu ja tuoksuu tervaiselta. Voisi olla Keski-Amerikasta tai Argentiinasta."

Akaasiahunaja

Sam Kultakenno

2/5 tähteä

Alkuperämaa: Unkari

Maahantuoja: Hunajainen SAM, Porvoo

3,85 e / 250 g (15,40 e / kg, K-supermarket Kamppi)

Hyvin kirkas, vaalea. Erittäin juoksevaa, kuin sokerilientä: toimii pursotinpakkauksessa. Testin makeimpia. Lähes tuoksuton. Hento hunajan maku. Letuille, puuroon tai salaatteihin. Vartiainen: "Pistävän imelä, paljon fruktoosia. Veikkaan akaasiaa."

Tattarihunaja

Metsämesi

2/5 tähteä

Alkuperämaa: Suomi

Valmistaja: Pirjo ja Harri Tervonen, Kitee

4,90 e / 130 g (37,70 e / kg, Stockmann Hki)

Tummahko väri. Osittain kiteytynyt. Voimakas, hedelmäinen maku ja runsas jälkimaku. Liharuokiin ja juuston kanssa. Rakenteeltaan hyvä joskin kallis saunahunajaksi. Vartiainen: "Tuoksuu hupatossulta. Selkeästi tattarihunajaa." Ruoho: "Suutuntumasta tuli mieleen fariinisokeri."

Monikukkahunaja

Suomalainen lähihunaja

2/5 tähteä

Alkuperämaa: Suomi

Valmistaja: Ensio Lundell, Espoo

4,99 e / 450 g (11,09 e / kg, K-supermarket Hertta Hki)

Vaaleahko, samean kullankeltainen väri. Pienikiteinen. Ihanteellinen, lohkeava rakenne. Mieto ja miellyttävä tuoksu. Maku mieto, hiukan tunkkainen. Hyvä arkihunaja. Sopii teehen ja kahviin. Myös saunahunajaksi. Salonen: "Luulisin, että tämä on sekoitus."