Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Pohjoismainen ruokavalio alentaa kolesterolia

Ruoka
 
Helsingin Sanomat
Jukka Lehtinen
Pohjoismaisessa ruokavaliossa kalaa syödään 2–3 kertaa viikossa.
Pohjoismaisessa ruokavaliossa kalaa syödään 2–3 kertaa viikossa. Kuva: Jukka Lehtinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellinen pohjoismainen ruokavalio parantaa kolesteroliarvoja ja pienentää sepelvaltimotaudin riskiä.

Terveellinen pohjoismainen muistuttaa koostumukseltaan paljon tutkittua ja terveelliseksi havaittua välimerellistä ruokavaliota. Tutkijat ehdottavat, että pohjoismaista, tutkittua versiota kutsuttaisiin Itämeren ruokavalioksi.

Terveellisessä pohjoismaisessa ruokavaliossa vähärasvaista ja rasvaista kalaa syödään 2–3 kertaa viikossa. Lautaselle kelpaa myös riista ja siipikarja. Punaista lihaa ja makkaraa syödään vain kohtuullisesti.

Eläin- ja maitorasvaa korvataan rypsiöljyllä ja kasviöljypohjaisilla levitteillä.

Pohjoismainen syöjä nauttii terveellisessä ruokavaliossa päivittäin kotimaisia hedelmiä ja marjoja. Joka päivä kuluu myös kasviksia, juureksia, palkokasveja, kaalia sekä täysjyväviljoja. Myös pähkinät voivat kuulua ruokavalioon, jonka voi koostaa myös lähiruokaperiaatteella.

Tutkimuksen julkaisi Sysdiet. Se on vuonna 2007 toimintansa aloittanut pohjoismainen ruoan, ravitsemuksen ja terveyden huippuyksikkö. Tutkimus toteutettiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa, ja sitä koordinoi Itä-Suomen yliopisto.

Mukana oli 200 tutkittava, joiden sokeriaineenvaihdunta oli häiriintynyt. Tutkimukset kestivät 18–24 viikkoa. Verrokkiruokavalioon verrattuna terveellinen pohjoismainen ruokavalio alensi haitallisen ja paransi hyvän kolesterolin pitoisuutta. Muutoksella voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin lasku sepelvaltimotautiriskissä.

Erään tulehdustekijän, IL-1 Ra:n, pitoisuus oli Itämeren ruokavaliota seuraavilla tutkittavilla 20 prosenttia pienempi kuin tavanomaista ruokaa syöneillä. Kohonnut IL 1 Ra -pitoisuus puolestaan on metabolisen oireyhtymän herkin merkki, joka ennustaa myös diabetesriskiä.

Itä-Suomen yliopiston tiedote asiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit