Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muffinin monta kotia

Ruoka
 
Elina Himanen
Kuva: Elina Himanen

Keksittiinkö suosittu leivonnainen Yhdysvalloissa vai sittenkin Britanniassa?

Donitseistaan ja muffineistaan kuuluisa Arnold's-ketju kertoo, että amerikkalaisen muffinin menestystarina alkoi New Yorkista. Nuori britti nimeltä Samuel Bath Thomas purjehti valtameren ylitse äitinsä leivosresepti taskussaan vuonna 1874. Hän sai töitä leipomosta, mutta vasta oman leipomonsa perustamisen jälkeen 1880 hänen muffineistaan tuli maankuuluja.

Muffinin historia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Joku toinen oli ehtinyt muffinipuuhiin jo ennen Thomasia. Bostonissa vuonna 1872 painetussa Appledore Cook Book -keittokirjassa on muffiniresepti, jonka ainesosat ovat jotakuinkin samat kuin nykyisinkin: maitoa, sokeria, jauhoja, munia ja voita sekä kohotusainetta.

On kuitenkin mahdollista, että amerikanmuffini on alkujaan Britanniasta. Nuoren lontoolaisen Isabella Beetonin yli tuhatsivuisesta opuksesta Mrs Beeton's Book of Household Management löytyy resepti vuodelta 1861.

Varmaa on se, että leivos muuttui hiljalleen amerikkalaisemmaksi. Alkuperäinen englantilainen muffini on sämpylämäisempi, se kohotetaan hiivalla, ja sokeriakin on yleensä vähemmän kuin amerikkalaistuneessa versiossa.

Amerikkalaisille resepteille tyypillistä on helppous. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, samoin muna, maito ja sulatettu rasva. Sokerivaahtoa ei yleensä tehdä, vaan ainekset sekoitetaan nopeasti taikinaksi.

Suomessa "muffinsseja" syötiin jo lapsuudessani 1970-luvulla. Ne olivat suurta herkkua, mutta niissä oli yksi kiusallinen ongelma. Hento ja matala paperivuoka ei tehnyt oikeutta leivonnaiselle, ja se kohosi lähinnä sivusuuntaan.

Vasta kun kolopeltejä alkoi ilmestyä suomalaisiin kauppoihin, leivonnainen alkoi näyttää amerikkalaiselta, toisin sanoen jättikokoiselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit