Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trendikäs kahvikissa juo nyt vaaleapaahtoista kahvia

Ruoka
 
Liisa TAkala
Helsinkiläinen kahvila Freese tarjoaa vaaleapaahtoista suodatinkahvia karahvista.
Helsinkiläinen kahvila Freese tarjoaa vaaleapaahtoista suodatinkahvia karahvista. Kuva: Liisa TAkala

Kahvikissoja houkuttelevat uudet laitteet, juomien kekseliäät makuparit ja entistä vaaleampi paahtoaste.

Sumppia, tyypillisimmin siinä tutussa puolen kilon tiiliskivessä, kuluu Suomessa noin 10 kiloa vuodessa nokkaa kohden. Vuosikymmenet suomalaiset joivat vaaleapaahtoista juhlamokkaansa, kunnes pakettimatkojen myötä tummempipaahtoiset espressopohjaiset juomat valloittivat kahvikissojen vatsat.

Nyt kahvirintamalla porisee jälleen. Tässä kolme kuuminta kahvihittiä.

 

1Erilaiset suodatusmenetelmät ja laitteet

Perinteisten kahvinkeittimien ja espressolaitteiden rinnalle on tullut uusia tapoja valmistaa kahvia. Trendikästä on vanha kunnon suodatinkahvi, mutta laitteet sen tekemiseen ovat uudet.

Käsinsuodatus on pop. Suodatinkahvia voi tehdä esimerkiksi Chemexillä. Se on tyylikkäästi muotoiltu lasikarahvi, johon kahvi suodatetaan käsin. Karahvin yläosaan laitetaan suodatinpaperi ja purut, ja päälle kaadetaan kuumaa vettä.

Aeropressillä kahvia voi tehdä myös retkiolosuhteissa ilman sähköä, sillä siinä kahvi puristuu mäntämäisen laitteen avulla suoraan kuppiin. Lyhyempi uutto ja paine takaavat hyvän kahvin.

Jo isoäidit sen tiesivät: sifonilla saa aikaan kunnon sumpit. Kaksiosaisessa keittimessä pohjakannuun annostellaan vesi, joka nousee kiehuessaan yläkannuun suodattimen läpi. Kun laitteen ottaa pois hellalta, kahvi valuu alapannuun. Sifonin ansioksi on laskettava sen näyttävä ulkonäkö. Samantyylinen toimintaperiaate on perkolaattorissa.

Erityisellä kylmäuuttopannulla kahvin valmistus hoituu tuorepuuron tapaan; pannuun mitataan tarkka grammamäärä kahvinpuruja ja lisätään vesi. Yön yli viileässä levättyään pannusta löytyy täyteläisen makuinen juoma.

2Kahvista on moneksi

Pauligin kahviasiantuntija Emmi Kinnusen mukaan "old school -kahvijuomat" ovat tehneet uuden tulemisen. Irish coffee, samoin kuin newyorkilaisten rakastama klassikko espresso martini, ovat jälleen salonkikelpoisia tilattavia ravintolassa tai trendikkäitä kotona vieraille valmistettuna.

Viinin ja ruuan yhdistämisen tapaan parhaan makuparin löytäminen kahville on hitti maailmalla. Monissa ulkomaisissa blogeissa on naitettu jälkiruokia ja leivonnaisia lähinnä kahvin alkuperän mukaan. Eteläafrikkalaisen Tastemagin nettisivuilla on menty vielä pidemmälle ja löydetty yhdistelmiä myös kahvin kanssa sopiville suolaisille ruuille. Sen mukaan sumatralainen kahvi sopii erityisen hyvin esimerkiksi perunagratiinille ja jaavalainen mozzarellan kanssa nautittavaksi.

3Lähikahvia, kiitos

Lähiruokainnostuksen myötä myös lähellä paahdettu kahvi on kovassa nosteessa. Uusilla helsinkiläisillä pienpaahtimoilla, kuten esimerkiksi Kaffeobsilla, Kaffa Roasterylla ja Helsingin kahvipaahtimolla, on vankkumaton kanta-asiakaskuntansa.

Suosituin paahtoaste on tumma, mutta jos baristoja on uskominen, niin suuntaus on jälleen kohti vaaleampaa. Vaaleapaahtoisen kahvin maku on tummaa hapokkaampi ja hedelmäisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit