Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusi ruoka-ainetta, jotka vaikuttavat aivoihin positiivisesti

Ruoka
 
Lauri Seppälä
Colourbox
Kuva: Colourbox

B-vitamiinit suojaavat aivojen surkastumiselta, liian vähäinen raudan saanti tyhmentää

 

1. Omega-3-rasvat ovat herkkuja neuroneille

Aivot rakastavat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Erityisesti omega-3-rasvat EPA ja DHA tehostavan aivojen välittäjäaineiden toimintaa.

Varsinkin alhainen DHA-taso yhditetään kohonneeseen Alzeheimerin taudin riskiin sekä muistiongelmiin. Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että niillä eläkeläisillä, jotka saivat paljon DHA-rasvahappoja, aivojen tilavuus kasvoi. Eniten DHA:ta saaneet selvisivät parhaiten muistitesteissä sekä tehtävissä, joissa tarvitaan kognitiivisia kykyjä.

Syö näitä

Omega-3-rasvahappojen parhaita luonnollisia lähteitä ovat rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen, makrilli ja silli. Muita erinomaisia omega-3-lähteitä ovat pähkinät. Saksanpähkinääkään ei kutsuta aivopähkinäksi vain hassun ulkonäkönsä vuoksi. Hyviä tuloksia aivoille on saavutettu, kun DHA:ta on nautittu 1000–1500 milligrammaa päivässä. Sen saa esimerkiksi 150–230 grammasta merilohta.

 

2. B-vitamiinit estävät aivojen surkastumista

Oxfordin yliopistossa saatiin lupaavia tuloksia, kun muistihäiriöistä kärsivät eläkeläiset nauttivat kahden vuoden ajan runsaasti B12-vitamiinia, B6-vitamiinia sekä foolihappoa. Tutkittavien aivot surkastuivat keskimäärin 30 prosenttia muita vähemmän. Runsaalla B-vitamiinien saannilla voi myös lievittää stressiä. Pitkittynyt stressi syöttää aivoihin stressihormoneja ja kuluttaa energiaa, jolloin välittäjäaineiden tasapaino järkkyy.

Syö näitä

B6- ja B12-vitamiinien parhaita lähteitä ovat liha, kala, maito, sisäelimet ja kanamuna. B6-vitamiinia saa lisäksi täysjyväviljoista. Folaatin luonnollisia lähteitä ovat muun muassa täysviljatuotteet, parsakaali, ruusukaali, hedelmät, marjat, maksa, soijavalmisteet, pavut, linssit ja pähkinät.

 

3. E-vitamiini vähentää dementian riskiä

Chicagon yliopisto tutki noin 3000 ihmistä, joiden keski-ikä oli 74 vuotta. Eniten, noin 360 milligrammaa päivässä, E-vitamiinia nauttineen viidenneksen kognitiiviset kyvyt heikkenivät 36 prosenttia vähemmän verrattuna niihin, jotka saivat vitamiinia vähiten.

Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että lievästä tai keskivaikeasta Alzheimerin taudista kärsivät hyötyivät selvästi suurista annoksista E-vitamiinia. Experimental Gerontology -lehdessä julkaistu tutkimus puolestaan osoitti, että yli 65-vuotiailla hyvä E-vitamiinin saanti vähensi dementian riskiä yli 70 prosenttia.

Syö näitä

Pähkinät ovat erinomainen E-vitamiinin lähde. E-vitamiinia on myös auringonkukka-, soija-, maissi- ja rypsiöljyssä, avokadossa, siemenissä, manteleissa, vehnänalkioissa, kanamunankeltuaisessa sekä parsa- ja ruusukaalissa. Aivoterveyden kannalta hyvän määrän saa esimerkiksi 50–100 grammasta manteleita.

 

4. Raudanpuute heikentää tiedollisia kykyjä

Raudanpuuteanemia voi johtaa kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen. Pennsylvanian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa naiset, jotka kärsivät anemiasta tai raudanpuutoksesta, saivat huonommat tulokset tiedollisiin kykyihin liittyvistä tehtävistä ja selvittivät kognitiivisiin kykyihin liittyviä tehtäviä hitaammin.

Aikuisen naisen tulisi saada rautaa 15 milligrammaa vuorokaudessa. Yli 60-vuotiaiden naisten saantisuositus on sama kuin miehillä, eli 9 milligrammaa päivää kohti. Nuorilla saantisuositus on 11 milligrammaa.

Syö näitä
Rautaa saa muun muassa sisäelimistä, lihasta, veriruuista, makrillista, sardiinista, tonnikalasta ja katkaravusta. Eläinkunnan tuotteista peräisin oleva rauta imeytyy erityisen hyvin.

Kasvikunnan puolelta hyviä raudan lähteitä ovat muun muassa pinaatti, nokkonen, linssit, kaali ja herneet. 9 milligrammaa rautaa on esimerkiksi 100 grammassa linssejä.

 

5. Marjat terävöittävät muistia

Kaikki marjat ovat täynnä antioksidantteja, jotka auttavat laskemaan stressitasoa aivoissa. Lisäksi marjat sisältävät paljon terveellisiä flavonoideja, jotka avittavat muistia.

Annals of Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa marjojen syöminen paransi yli 70-vuo-tiaiden naisten muistia. Mustikoiden tai mansikoiden runsas saanti hidasti kognitiivisen toiminnan heikkenemistä 2,5 vuodella.

Erityisesti punaisissa, sinisissä ja violeteissa marjoissa on antosyaniineja. Ne läpäisevät aivoja suojaavan veri-aivoesteen ja pääsee aivoihin. Jyrsijöillä tehtyjen kokeiden perusteella antosyaniinin pitoisuudet aivoissa korreloivat muistin, tiedollisen ja älyllisen kyvykkyyden kanssa.

Syö näitä

Hyvä määrä mustikoita on vähintään puoli kupillista viikossa ja mansikoita vähintään kupillinen viikossa.

 

6. Välimerellinen ruokavalio auttaa verisuonia

Aivoterveyden kannalta tärkeintä on, että koko ruokavalio on terveellinen.

Archives of Neurology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että mitä välimerellisempi koehenkilöiden ruokavalio oli, sitä vähemmän heidän aivoissaan oli merkkejä pienten verisuonten vaurioista.

Syö näitä

Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kalaa, kasviksia, täysjyväviljoja ja oliiviöljyä.

Lähteenä on käytetty Satu Jyväkorven kirjaa Syö muistaaksesi – ravitsemus aivoterveyden edistäjänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit