Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumina on Suomen vientivaltti

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Ah, kuminaa, ah!
Minä kuulun niihin, jotka etsivät näkkileipähyllystä leivän, jossa varmasti on kuminaa.

Ja sitten olette te, jotka nimenomaan tutkitte kaupassa suurennuslasin kanssa, että leivässä ei ole kuminaa.

Artikkeliin liittyvät

Suomi on ihmeellisen kuminavihamielinen maa – varsinkin kun ottaa huomioon, että me olemme yksi maailman johtavia kuminanviljelijöitä. Meiltä viedään kuminaa 40 maahan. HS uutisoi kesäkuussa, että suomalainen kumina on myös maultaan maailman parasta. Siitä pitää huolen pitkä valoisa kasvukausi.

Mutta mistä saa ostaa kotimaista kuminaa? Marketista löytyy vain yhtä merkkiä kuminansiemeniä, eikä pussissa lue valmistusmaata.

"Se on suurella todennäköisyydellä suomalaista, vaikka on pakattu muualla. Suomessa ei ole pakkaajia näin pientä tuotetta varten", kertoo toimitusjohtaja Jyrki Leppälä riihimäkeläisestä Trans Farmista, joka on maan suurin kuminantuottaja.

"Meiltä menee lähes koko tuotanto vientiin ja tukkumyyntiin. Elintarviketeollisuus käyttää kuminaa esimerkiksi makkaran mausteena."

Vielä siitä näkkileivästä. Huonot ovat ajat suomalaisilla kuminanystävillä. Vaasan-konserni lopetti hiljattain sen Pienen pyöreän näkkileivän valmistuksen, jossa oli kuminaa. Kysyntä ei riittänyt, yrityksestä kerrotaan. Viime aikoina olen löytänyt kaupasta ainoastaan kuminaista varrasleipää.

Toisin on muualla. Naapurimme ovat tajunneet kuminan ihanuuden. Ruotsissa kuminalla maustetaan leivät, juustot ja jopa snapsit. Venäjällä siemeniä nakataan hapankaaliin ja ruisleipään. Virossa ja Saksassakin maustetta käytetään siellä sun täällä.

Kuminansiemeniä voi kokeilla melkein mihin tahansa ruokaan. Uuniperunoille ne antavat pehmeänvoimakkaan maun. Siemenet rouskuvat hauskasti suussa.

Kuminaan tulee ihan himo. Pahimman puutteen vie kumina-jackpot: voidellun kuminaleivän päälle ripotellaan maustepussista lisää siemeniä, ja koko komeus peitellään kuminajuuston siivulla. Suosittelen!

Niin, ja mikä parasta, tämä vientiteollisuuden ruskea jalokivi auttaa sekä yskään että ilmavaivoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit