Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matcha on talven trendijuoma

Muotijuomaa voi nautiskella monessa muodossa. Kuplatee sisältää myös pehmeitä tapiokapalloja.

Ruoka
 
Markus Nordenstreng
Samovar on yksi San Franciscon monista matcha-teehen erikostuneista teehuoneista.
Samovar on yksi San Franciscon monista matcha-teehen erikostuneista teehuoneista. Kuva: Markus Nordenstreng

Zen-munkit nauttivat jo vuosisatoja sitten matcha-teetä, joka piristi ja auttoi keskittymään tuntikausia kestäviin vaativiin mietiskelyharjoituksiin. Nyt matcha on nousemassa muotivillitykseksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Matcha on erittäin hienoksi jauhettua korkeatasoista japanilaista vihreää teetä, joka vispataan veteen. Muista jauhetuista vihreäteelaaduista se eroaa kasvatustapansa ja ravintoarvojensa ansiosta. Matcha jauhetaan varjossa kasvatetun teepensaan lehdistä pehmeän ja tasapainoisen maun saavuttamiseksi.

Matchaa kutsutaan Amerikassa superfood-teeksi, koska ravintoarvoiltaan ja antioksidanttimäärältään yksi kupillinen matchaa vastaa Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 7–10 kuppia tavallista vihreää teetä.

1. Matcha latte

Matcha latte on kermaisen pehmeä, lämmin teejuoma, jonka makuelämys on yllättävän lähellä herkullista vihreäteejäätelöä. Talviaikaan juoma sopii erinomaisesti, sillä matchassa on jopa 70 kertaa enemmän antioksidantteja kuin vaikkapa appelsiinimehussa. Harvardin lääketieteen professorin Howard Sesson tutkimusten perusteella Matchan terveysvaikutukset selättävät jopa vitamiinipommina tunnetun mustikan.

Helsingissä matcha lattea on tarjolla esimerkiksi Eerikinkadun Théhuoneessa, mutta juoma on melko helppo valmistaa kotioloissakin. Valmista matcha latte -sekoitusta on myynnissä Théhuoneessa.

Matcha latte (yhdelle hengelle): Kuumenna 2 desilitraa mantelimaitoa tai soijamaitoa kattilassa. Lisää teelusikallinen hunajaa tai vaahterasiirappia (agave-siirappikin käy). Siivilöi teelusikallinen matcha-jauhetta kuppiin ja sekoita joko bambuvispilällä tai haarukalla, kunnes tee on sekoittunut hyvin ja maito hieman vaahtoaa. Jos haluat oikein kuohkeaa matchaa, voit sekoittaa juoman kattilassa.

Markus Nordenstreng
Kaliforniassa matcha espresso on suosittu juoma.
Kaliforniassa matcha espresso on suosittu juoma.

2. Matcha espresso

Vahva matcha espresso on teejuojalle sitä, mitä tavallinen espresso on kahvijuojalle. Lämmin teejuoma juodaan yleensä shottityylisesti, ja se piristää siinä missä kahviesikuvansakin.

Tavallisesta espressosta poiketen matchan sisältämä lehtivihreä puhdistaa elimistöä. Teen terveysvaikutuksia tutkineen amerikkalaislääkärin Andrew Weilin mukaan matchan sisältämä aminohappo nimeltä teaniini vaikuttaa myös mielialaan rentouttavasti.

3. Matcha bubble tea

Taiwanilainen teeherkku on rantautunut vihdoin Suomeenkin. Bubble tea eli kuplatee sisältää pääasiassa haudutettua teetä, makeutusainetta kuten siirappia, maitoa tai soijamaitoa sekä maniokinjuurista valmistettuja pehmeitä tapiokapalloja.

Eerikinkadun E2 Cafen taiwanilainen teeyrittäjä Joe Len on erikoistunut kuplateehen, jota on saatavilla sekä kylmänä että kuumana. Juoman voi tehdä joko vihreään tai mustaan teepohjaan. Herkullisimmaksi osoittautuu E2 Matcha bubble tea.

"Asiakkaistamme melkein puolet ovat Helsingissä vierailevia ulkomaalaisia, jotka ovat löytäneet meidät netin kautta. Bubble tea -myyjiä on Helsingissä harvassa", kolme vuotta kahvilaansa pitänyt Joe Len kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit