Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin oluesta saadaan alkoholitonta

Ruoka
 
Helsingin Sanomat

Alkoholittoman oluen raaka-aineet ja valmistuksen perusmenetelmät eivät poikkea tavallisesta oluenpanosta. Lopputuotteen alkoholittomuus voidaankin sitten saada aikaan monin eri tavoin.

Yksi tapa on poistaa valmiista oluesta alkoholi. Alkoholi kaasuuntuu alemmassa lämpötilassa kuin vesi. Kun olutta kuumennetaan yli alkoholin kaasuuntumispisteen mutta alle veden kiehumispisteen, alkoholi tislautuu erilleen. Tislauksen aikana oluesta haihtuu myös makuaineita, mutta niitä voidaan ottaa talteen ja palauttaa olueen.

Alkoholia voidaan poistaa myös niin, että olut ohjataan virtaamaan kalvoputkeen, jonka ympärillä on toista liuosta. Kalvoputki on materiaalia, joka päästää alkoholimolekyylejä lävitseen. Nesteiden paine-ero pyrkii luonnostaan tasaantumaan, jolloin alkoholi siirtyy kalvon läpi pois oluesta.

Toinen alkoholittoman oluen valmistustapa on käyttää olutta siten, että alkoholia syntyy vain vähän. Käymisessä hiiva tuottaa alkoholia olutvierteen sokereista. Jotkut hiivakannat ovat tässä työssään muita tehottomampia ja jättävät oluen alkoholipitoisuuden pieneksi, etenkin kun käymislämpötila pidetään matalana.

Käymistä voidaan kontrolloida myös niin sanotun immokäymisen avulla. Siinä olueksi käytettävä vierre virtaa paikoilleen kiinnitettyjen eli immobilisoitujen hiivasolujen ohi. Prosessia voidaan hallita niin, että alkoholia syntyy vain vähän.

Jos käytettävä vierre on hyvin mieto, tuottaa perinteinenkin oluthiiva vähemmän alkoholia. Laimeasta vierteestä ei kuitenkaan saada kovinkaan paljon maltaista makua lopputuotteeseen.

Käyminen voidaan myös keskeyttää tappamalla hiiva kuumentamalla tai suodattamalla hiiva pois. Juoma jää tällöin varsin makeaksi.

Valmiiksi käynyt olut voidaan vielä laimentaa lisäämällä hapetonta vettä niin paljon, että alkoholin osuus juomassa pienenee lähelle nollaa. Samalla tosin oluen maku laimenee ja vetistyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit