Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä trendimausteet ovat pian kaikkien huulilla

Sumakki, erikoissuolot ja etikka ovat mausteita, jotka löytyvät jokaisen trendinenän lautaselta.

Ruoka
 
Elvi Rista
Hienojakoinen sumakki jauhetaan sumakkipensaan marjoista.
Hienojakoinen sumakki jauhetaan sumakkipensaan marjoista. Kuva: Elvi Rista

Sumakki, erikoissuolot ja etikka ovat makuja, jotka löytyvät kohta lähes jokaisesta keittiöstä.

Myös granaattiomena, seljankukka ja shiso nostavat suosiotaan.

Granaattiomenaa saa jo pienistäkin kaupoista. Sitä nautitaan yhä enemmän myös mehuina ja jäätelöissä, ja se maistuu jopa Hesburgerin smoothiessa. Granaattiomenan kannoilla suosioon noussee ruotsalaisten herkku seljankukka.

Moni kokkaaja tutustunee tänä vuonna myös shisoon, japanilaiseen yrttiin, joka maustaa vaikkapa salaatinkastikkeen tai käärii alkupalan trendikkäässä aasialaisravintolassa.

 

1Sumakki. Punainen, hieman kirpeän sitruunainen mauste on kuumaa tavaraa trendinenien keittiössä. Sumakkipensaan kuivatuista marjoista valmistettu mauste on hapokkaan ja aavistuksen hedelmäisen makuinen. Se maustaa esimerkiksi panzanellan sukulaissalaatin fattoushin. Se on omiaan kana- ja kalaruokiin.

Samassa imussa myös muut itämaiset mausteet, kuten dukkah, za'atar ja ras el hanout, ovat kasvattaneet suosiotaan. Tosin nyt ne maustavat myös muita kuin perinteisiä Lähi-idän annoksia, esimerkiksi keitetyt kananmunat saavat dukkah-pyöräytyksestä muikean päivityksen brunssipöytään. Sumakkia saa muun muassa Hakaniemen hallin Siirtomaatavaraliike Parhialasta ja etnisiä elintarvikkeita myyvistä liikkeistä.

2Suola. Arkinen, tutuistakin tutuin mauste on saanut keittiöissä melkoisen arvonnousun. Halvan perussuolan sijaan ruuat viimeistellään suolankukilla. Niiden lisäksi vaaleanpunainen suola Himalajalta ja havaijilainen musta laavasuola löytyvät taatusti suolahifistelijöiden kaapeista. Kaikenlaiset maustesuolat ovat trendikkäitä joko itse tehtynä tai valmiiksi ostettuna. Esimerkiksi Stockmannin Herkku myy mainiota punaviinisuolaa.

Eksotiikannälkäiset ostavat maailmalta intialaista kala namakia chutneyn, munasalaatin ja hedelmien viimeistelyyn – sen aavistuksen mädiltä kananmunilta haisevasta tuoksusta huolimatta.

3Etikka. Jo esiäidit tiesivät, että sato kannattaa säilöä talteen etikan avulla. Nyt etikka on taas aallonharjalla: vanhat kunnon säilöntätavat ja ruuat muistuvat mieleen taloudellisesti vaikeina aikoina.

Edullinen etikka on kotoilubuumin myötä päässyt myös ravintoloiden keittiöihin. Pikkelöidyt vihannekset ovat hyvin trendikkäitä esimerkiksi newyorkilaisten ravintoloiden listoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit