Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katkaravut sukeltavat tomaattikylpyyn

Sotiria Galiropouloun kreikkalainen alkupala garides saganaki valmistuu kahdessakymmenessä ja nautitaan viidessä minuutissa.

Ruoka
 
Veera Moll
Liisa Takala
Sotiria Galiropoulou opiskeli kemistiksi, mutta työskentelee nyt lapsuuden haaveammatissa, kokkina.
Sotiria Galiropoulou opiskeli kemistiksi, mutta työskentelee nyt lapsuuden haaveammatissa, kokkina. Kuva: Liisa Takala

Sotiria Galiropoulou aloittaa pyytämällä anteeksi. Töölöläiskodin tavarat ovat levällään muuton jäljiltä. Keittiö alkaa olla jo järjestyksessä, mutta paras veitsi pitää vielä kaivaa muuttolaatikosta.

Ensiksi Galiropoulou pilkkoo sipulit. Tomaattien hienontamiseen hän käyttää veitsen sijaan raastinta. Galiropoulou hienontaa vielä persiljan ja paloittelee fetan.

"Melkein valmista", Galiropoulou sanoo ja laittaa pannun liedelle.

Galiropoulou tiesi jo lapsena haluavansa kokiksi. Vanhemmat olivat päättäneet toisin, ja Galiropoulou aloitti yliopisto-opinnot.

Ensin hän suoritti kandidaatin tutkinnon analyyttisen kemian ja ympäristökemian alalla Kreikassa. Sitten hän opiskeli maisterintutkinnon Kööpenhaminassa ja Helsingissä.

Into kokkaamiseen pysyi mukana. Yksi Galiropouloun lempipuuhista on suunnitella illanistujaisia, yhdistellä ystävien lempiruokia ja koota niistä illalliskokonaisuuksia.

Galiropoulou on asunut Suomessa kaksi vuotta ja viihtyy hyvin. Vain kesälomat aiheuttavat päänvaivaa: kesällä kun on mukavaa sekä Suomessa että Kreikassa. Pienen pohdinnan jälkeen Kreikka vie pidemmän korren.

"Täällä aurinko ei ole tarpeeksi kuuma eikä meri riittävän suolainen."

Nyt Galiropoulou on palannut lapsuuden haaveammattiinsa ja aloittanut työt kreikkalaisessa ravintolassa. Opinnot eivät nekään ole menneet hukkaan. Kemistitausta ja kokemukset laboratoriotyöstä antavat "syvän ymmärryksen siitä, mitä keittiössä tapahtuu".

"Aina kun minun on tehtävä päätös keittiössä, noudatan laboratoriossa oppimiani toimintatapoja ja päädyn oikeaan ratkaisuun", Galiropoulou huomauttaa.

Käänneltyään katkaravunpyrstöjä hetken pannulla Galiropoulou kaataa joukkoon lurauksen ouzoa. Töölöläiskeittiöön lehahtaa anisviinan tuoksu. Pian sen jälkeen Galiropoulou lisää katkarapujen sekaan tomaattikastikkeen, fetan ja hienonnetut persiljat. Kreikkalainen alkupala garides saganaki on valmis.

Ouzolla ryyditetyt katkaravut ovat erinomaisia. Vain leipä puuttuu.

Galiropoulou juoksee alakerran kauppaan ja tuo mukanaan moniviljaleivän, jolla saa kaavittua viimeisetkin pisarat maukasta katkaravun, ouzon, fetan ja raikkaan lehtipersiljan maustamasta tomaattikastikkeesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit