Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Vuontisjärvi pyytää riekkoja herkkusuille

Edes murtunut varvas ei estänyt Jussi Vuontisjärveä lähtemästä riekkometsälle. Miehellä on riekon ansapyynnistä yli 60 vuoden kokemus.

Ruoka
 
Johanna Tikkanen
Jussi Vuontisjärvellä on parisataa ansaa, ja riekkoja tulee kolmisensataa vuodessa.
Jussi Vuontisjärvellä on parisataa ansaa, ja riekkoja tulee kolmisensataa vuodessa. Kuva: Johanna Tikkanen

Kuu on melkein täysi. Sen pitäisi tietää hyvää saalista.

Kokemus on opettanut kuunkierron merkityksen Jussi Vuontisjärvelle, 70. Hän on metsästänyt riekkoja ansoilla yli 60 vuotta.

"Täysikuun aikaan riekko juoksee hangella kaikista villimmin."

Riekkojen talvinen ansapyynti on sallittua vain Suomen kolmessa pohjoisimmassa kunnassa: Inarissa, Utsjoella ja Vuontisjärven kotikunnassa Enontekiöllä. Metsästäjä on luvannut ottaa toimittajan mukaan ansoille ja näyttää, miten lintuja narrataan.

Ensin puetaan päälle lämpimät vaatteet. Sitten sidotaan moottorikelkkaan sukset siltä varalta, että ajokki jää välille.

Ennen vanhaan ansat koettiin suksilla, mutta kelkkojen yleistyttyä 1970-luvulla hiihtäminen väheni. Suksiaikana Vuontisjärven ansakierrokset saattoivat olla kymmenien kilometrien mittaisia umpihankilenkkejä.

Parhaimpina vuosina hän viritti luontoon 400–500 ansaa ja riekkoja tuli jopa tuhat vuodessa.

"Kerran pyydyksiini jäi 42 riekkoa, enkä saanut kuskattua niitä pois kerralla."

Nyt ansoja on parisataa ja riekkoja tulee kolmisensataa. Huonoina vuosina saalis on ollut noin sata lintua.

Syytä vaihteluun ei tiedetä, mutta metsästäjä uskoo kylmien kesien rokottavan kantoja. Esimerkiksi viime juhannuksena Enontekiöllä satoi lunta.

"Olen monena kesänä löytänyt pesistä jäätyneitä riekonmunia."

Istumme kelkan kyytiin ja suuntamme Vuontisjärvi-nimisen kylän lähisoille. Reitti on pehmeän lumen peitossa, ja kelkka meinaa upota joutuessaan urasta sivuun. Välillä koivut ovat kaartuneet lumen painosta väylälle niin, että pitää pysähtyä ja varoa lyömästä päätä puuhun.

Noin vartin päästä saavumme ensimmäiselle ansalle suon laitaan. Siinä on riekko!

Vuontisjärvi hyppää hankeen ja tarpoo rivakasti muutaman metrin matkan ansalle. Lunta on vyötäisiin asti.

Hän irrottaa jäätyneen linnun ansoineen paljailla sormilla, ottaa uuden teräslangan kaulalla olevasta nipusta ja pyöräyttää langasta silmukan, jonka halkaisija on viitisentoista senttiä. Silmukan hän kiinnittää puukeppiin niin, että se jää koivunrisujen väliin parinkymmenen sentin korkeudelle hangesta.

Jos käy tuuri, koivunsilmuja syövä riekko pistää päänsä ansaan.

Metsästäjä kiinnittää saaliin ajokin peräosaan narulla, hyppää kyytiin ja painaa kaasua. Seuraa kymmenen tyhjää ansaa. Sitten yksi lintu, ja taas muutama vesiperä.

"Ei täällä ole mithän."

Tuntuu hämmästyttävältä, että hän löytää ansat, vaikkei niitä ole merkitty maastoon mitenkään.

Vuontisjärvi sanoo tuntevansa seudut, sillä on kulkenut metsällä kuusivuotiaasta. Hänen isänsä vei riekkoja Ruotsiin. Parikymppisenä poika alkoi tienata myymällä niitä ravintoloille ympäri Suomea. Lisäksi hän sai elantoa traktorihommista.

Hinku metsälle on kova. Loukattuaan kerran varpaansa lentopallossa hän ei malttanut olla pois metsältä vaan heittäytyi kelkasta lumeen kädet edellä ja raahasi itsensä ansoille ja takaisin.

"Poromiehet vähän ihmettelivät, että mikä tuosta on mennyt."

Vain kova pakkanen saa Vuontisjärven jäämään kotiin. Kipuraja on 25 astetta.

Metsältä palattuaan hän vie saaliin varaston katossa roikkuvaan säkkiin. Kun lintuja on yli 30, niitä sulatetaan hieman, jotta höyhenpeite irtoaa, suolistetaan, pestään ja pakastetaan. Tämän jälkeen ne lähtevät Lapin tunturiravintoloihin.

Ravintolat arvostavat ansapyydettyä riekkoa, koska niissä ei ole haulia, Vuontisjärvi kertoo. Metsästäjä saa yhdestä 400–500 gramman linnusta 15 euroa.

Varaston katossa roikkuu takajaloistaan myös kettu, metsästäjän vihollinen, sillä se syö ansoihin jääneitä riekkoja. Vuontisjärvi ampui sen kerran ansareissulla.

Hän kertoo kerran jopa maistaneensa kettua. Eräs viinaanmenevä tuttava tarjosi kettukäristystä, ja Vuontisjärvi ei kehdannut kieltäytyä.

"Se oli yllättävän hyvää."

Maku häviää silti auttamatta vaimon valmistamalle riekonlihalle. Elma Vuontisjärvi keittää riekkoja suolavedessä pari tuntia ja siirtää rintapalat pataan. Sen jälkeen hän kypsentää lihaa keitinliemessä ja ruskistetussa voissa puolisen tuntia, lisää kermaa ja hauduttaa puoli tuntia. Lopuksi hän lisää pataan suolaa ja hilloja.

Jussi Vuontisjärvi aikoo kulkea ansoilla niin kauan kuin terveyttä riittää. Sen jälkeen perinnettä vaalii hänen Asko -poikansa, joka on kulkenut metsällä kolmivuotiaasta.

"Pojalle olen opettanut, että kun mettäterapiassa kulet, niin nuppi pysyy kunnossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit