Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä punaviini pääsiäispöytään? Testissä löytyi monta erinomaista vaihtoehtoa

Gigondas L'Hallali Grande Réserve 2011 sai viisi tähteä, mutta myös moni muu testin viini oli laadultaan erinomaista.

Ruoka
 
Jouko Mykkänen
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS
5 tähteä: Huippu, ei jätä toivomisen varaa, 4 tähteä: Erinomainen, luonteikas, 3 tähteä: Hyvä, laadukas ja tasapainoinen, 2 tähteä: Tyydyttävä, helppo arkiviini, 1 tähti: Välttävä, laadullisesti vaatimaton
 
Viinejä arvioivat Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lehtori, viinikirjoittaja Jouko Mykkänen ja HS:n ruokasivujen tuottaja Katja Bäcksbacka.

Pitkä maku sekä herkullinen hedelmän ja tammen yhdistelmä toi Gigondas L'Hallali Grande Réserve 2011 -viinille voiton Helsingin Sanomien viinivertailussa. Viini tulee Etelä-Rhônesta ja se on sekoitus paikallisia rypäleitä.

Maisteluun otettiin mukaan kymmenen tyyliltään pääsiäispöytään sopivaa viiniä. Testin viinit maksavat Alkossa 15–20 euroa. Hiukan yli 15 euron viinit olivat viime vuonna Alkon nopeimmin kasvava hintaryhmä. Näistä viineistä valittiin mukaan pääasiassa Syrah-rypäleestä tehtyjä sekoituksia. Mukana oli myös muita sekoituksia lähinnä klassisilta punaviinialueilta.

Voittaja sai viisi tähteä, mutta myös useimpien muiden viinien laatu todettiin tämänkertaisessa testissä oikein hyväksi. Laadukkaimmat viinit eroavatkin lähinnä tyyliltään, erot hinnassa tai teknisessä laadussa ovat pieniä.

Kimmo Taskinen HS

1) Gigondas L'Hallali Grande Réserve 2011

Ranska, AC Gigondas

Rypäleet: Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre

Tuottaja: Gigondas La Cave

Hinta: 15,92 e

5/5 tähteä

Keskisyvä sinertävän punainen väri. Runsas, aromaattinen tuoksu, jossa karpaloa, kukkia, tummia marjoja ja hiukan mausteita. Hyvät hapot, runsaat ja melko kypsät tanniinit. Pitkä ja maukas kokonaisuus, jossa aromikas hedelmä ja tammisuus ovat hienosti yhdistyneet. Herkullinen viini.

 

2) Nona Petit 2012

Espanja, DOCa Priorat

Tuottaja: La Conreria d'Scala Dei

Rypäleet: Garnacha Negra, Samsó, Merlot, Cabernet Sauvignon

Hinta: 15,27 e

4/5 tähteä

Melko syvä purppurainen väri. Hyvä ja monipuolinen tuoksu, jossa marjaa, tammea, mausteita ja kukkia.

Kohtalaisen paksu maku. Sopivan hapokas. Tanniineja paljon, tuovat tiukkuutta ja ryhtiä. Hyvä tammi, pitkä maku, monipuolinen. Oikein hyvin tehty, maukas ja harmoninen viini.

 

3) Hahn GSM 2012

Yhdysvallat, Kalifornia

Tuottaja: Hahn Family Wines

Rypäleet: Grenache, Syrah, Mourvèdre

Hinta: 17,99 e

4/5 tähteä

Tuore, syvän sinipunainen väri. Tuoksu kohtalaisen runsas, aromikas, kukkainen ja mausteinen. Tummaa marjaa on aistittavissa hiukan taustalla.

Maussa kohtalaiset tanniinit ja kohtalaisen runsaat hapot. Melko pitkän makuinen, valmis juotavaksi. Jälkimaku hyvin tamminen. Voimakkaan aromikas mutta tasapainoinen viini. Täyteläinen.

 

4) Hewitson Le Secateur 2013

Australia, Barossa Valley Rypäleet: Shiraz

Tuottaja: Hewitson

Hinta: 16,98 e

4/5 tähteä

Mustan sinipunainen väri. Tuoksu runsas ja tiivis, tummaa marjaa ja hillittyä tammea. Paksu ja runsas, hyvin marjainen ja imelän mausteinen hedelmäisyys, hiukan yrttinenkin. Tanniineja vain kohtalaisesti, samoin happoja, melko pitkä. Tuore, mutta jo nyt tasapainoinen.

 

5) Barón de Ley Reserva 2009

Espanja, DOCa Rioja

Tuottaja: Barón de Ley

Rypäle: Tempranillo

Hinta: 16,60 e

4/5 tähteä

Melko syvä sinertävän punainen väri. Tuoksu runsas, aromaattinen, tamminen. Aistittavissa myös punaista luumua, tummaa marjaa, suklaata ja paahdetta. Happoja ja tanniineja reilusti. Hyvä viini, kaunis hedelmäinen rakenne ja maultaan melko pitkä.

 

Kimmo Taskinen HS

6) Chapoutier Rasteau 2012

Ranska, AC Rasteau

Rypäleet: Grenache, Syrah

Tuottaja: Chapoutier

Hinta: 15,98 e

4/5 tähteä

Tuoreen purppurainen väri. Tuoksussa runsaasti nahkaa, yrttiä, mausteita. Maussa tummaa marjaa. Runsaat tanniinit, kohtalaisesti happoja. Melko täyteläinen, pitkä. Nuori, mutta oikein hyvä viini, tanniinit taittuvat puolikypsän lihan kanssa.

 

7) Montes Alpha Syrah 2012

Chile, DO Valle de Colchagua

Tuottaja: Vinã Montes

Rypäleet: Syrah, Cabernet Sauvignon, Viognier

Hinta: 18,70 euroa

3/5 tähteä

Hyvin musta tiivis väri. Tuoksu miedohko, mustikkainen, hennosti mausteinen. Tammikin tulee esiin. Mieto tuore ja nuori hedelmä. Tanniineja paljon, happoja kohtalaisesti. Melko täyteläinen. Keskipitkä ja nuori viini, tarvitsee aikaa.

 

8) Alma Grande Reserva 2009

Portugali, DOC Douro Tuottaja: Cavipor

Rypäle: Touriga Nacional

Hinta: 19,99 e

3/5 tähteä

Syvä punainen väri. Tuoksu runsas, kukkainen, aromikas ja mausteinen. Aistittavissa myös luumua, tummia marjoja. Maku aluksi yllättävän kevyt. Kuivattavia tanniineja melko runsaasti, happojakin reilusti. Keskitäyteläinen. Nuori viini, joka ei ole ihan vielä auennut.

 

9) Nipozzano Riserva 2010

Italia, DOCG Chianti Rúfina

Tuottaja: Frescobaldi

Rypäleet: Sangiovese, Malvasia Nera, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon

Hinta: 19,99 e

3/5 tähteä

Syvän punainen väri. Tuoksu tamminen, mausteinen ja variksenmarjainen. Kuivattavat, runsaat tanniinit, mieto hedelmäisyys suussa. Kohtalaisesti happoja, melko pitkä ja keskitäyteläinen. Ryhdikäs maku.

 

10) Chateau Ste Michelle Syrah 2011

Yhdysvallat, Washington

State, Columbia Valley

Tuottaja: Chateau Ste Michelle

Rypäleet: Syrah, Viognier

Hinta: 16,50 e

2/5 tähteä

Syvä mustanpunainen väri. Erittäin runsas tuoksu, paljon mausteita, tammea, savua, hyvin tiivistä tummaa marjaa. Maku hyvin tamminen ja vaniljainen. Tanniineja hyvin vähän, mutta ovat melko maukkaita. Täyteläinen. Häiritsevän runsas vaniljatangon maku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit