Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Himoittu lehtikaali pääsi kirjaan

Salla Korpela kokosi lehtikaaliteokseensa helppoja arkireseptejä.

Ruoka
 
Milka Alanen
Salla Korpela suosittelee käyttämään lehtikaalia etenkin pastoissa, wokeissa ja piiraissa.
Salla Korpela suosittelee käyttämään lehtikaalia etenkin pastoissa, wokeissa ja piiraissa. Kuva: Milka Alanen

Maailmalla riehuva lehtikaalikuume ei näytä laantuvan. Suomessakin lehtikaalin myynti seitsenkertaistui viime vuonna.

Kalsiumia, rautaa, C-vitamiinia ja proteiineja uhkuva kaalilajike kiinnostaa kokkaajia, mutta moni on ymmällään, miten tuosta tummanvihreästä hittivihanneksesta tehdään hyvää ruokaa?

Artikkeliin liittyvät

"Tätä kaikki tuttavatkin kyselivät minulta. Lehtikaalia on käytetty kaalikulttuurista tunnetuissa Itä-Euroopan maissa, mutta suomalaisille se on ollut vähän vieras ja outo vihannes", sanoo Salla Korpela.

Salla Korpela hurahti lehtikaaliin muutama vuosi sitten suomentaessaan tanskalaista keittokirjaa, josta löytyi monta herkullista lehtikaaliohjetta.

Huomattuaan kuinka paljon lehtikaalin käyttö herättää kysymyksiä, hän päätti kirjoittaa siitä ruokakirjan. Kale – kaikkea hyvää lehtikaalista (Paasilinna) ilmestyi viime viikolla. Siihen on koottu joukko helppoja reseptejä kotikokkien käyttöön.

"Ohjeet on tarkoitettu nimenomaan nopeatekoisiksi arkiruuiksi", Salla Korpela sanoo.

Hän suosittelee käyttämään lehtikaalia etenkin pastoissa, wokeissa ja piiraissa.

Kun lehtikaalin huuhtaisee, poistaa kovan ruodin ja freesaa sitä hetken pannulla, siitä syntyy erinomainen lisäke. Pastakastikkeeksi se muuntuu, kun lisää joukkoon kermaa ja viimeistelee ruuan parmesaanilla. Lehtikaali sopii hyvin myös thaityyppisiin ruokiin.

Moni käyttää lehtikaalia myös raakana, esimerkiksi smoothien joukossa tai revittynä salaatissa. Korpelan mielestä lehtikaali kannattaa salaattiinkin kypsentää.

"Kun sen nopeasti ryöppää ja jäähdyttää, rakenne pehmenee ja muuttuu miellyttävämmäksi."

Kale ei ole ensimmäinen Salla Korpelan kirjoittama teos. Hän on ollut intohimoinen ruuanlaittaja nuoresta asti.

Ensimmäisen, omakustanteisen keittokirjan Lemmen eväät hän julkaisi 19-vuotiaana.

Kirjoittamisesta tuli ammatti vasta, kun Korpela jätti kymmenen vuotta sitten uransa diplomaattina ja ryhtyi toimittajaksi ja viestintäkonsultiksi.

"Päätös ei ollut helppo, mutten ole katunut sitä päivääkään. Saan tehdä luovaa työtä rakastamieni asioiden parissa ja olla oma pomoni."

Esikoiskirjan julkaisusta on jo aikaa, mutta Salla Korpela suhtautuu ruokaan yhä samalla tavoin kuin sitä kirjoittaessaan.

"Ruuanlaitossa on kyse nimenomaan rakkaudesta. Tarjoamalla läheisille itse tekemääni ruokaa osoitan välittäväni heistä ja tuotan heille hyvää mieltä. Diplomaattivuosina huomasin, miten tärkeää on huipentaa kokoukset ja vierailut illallisiin. Silloin ihmiset rentoutuvat ja kohtaavat toisensa luontevasti."

Nykyisin Salla Korpela toteuttaa ruokafilosofiaansa helsinkiläisessä Malta-talossa. Loppuvuodesta 2013 valmistunut ekokerrostalo on Salla Korpelan ja hänen ystäviensä ideoima ja vetämä hanke.

Tavoitteena oli luoda uusi, yhteisöllinen tapa asua. Rakennuksessa on paljon yhteisiä tiloja, joissa voi kokoontua tai järjestää juhlia. Siellä on myös huippumoderni suurkeittiö, johon asukkaat kokoontuvat valmistamaan ruokaa kolmesti viikossa.

Ensimmäinen vuosi yhteisöasumista ja yhteiskokkaamista on takana. Salla Korpela on kokemukseen tyytyväinen.

"Osa vieroksui aluksi yhteisiä aterioita, mutta nyt niistä on tullut viikon kohokohtia. Ruuanlaitto isolla porukalla on hauskaa. Mikä olisi mukavampaa kuin nauttia keitoksista pitkän pöydän ääressä kuulumisia vaihtaen", Korpela lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit