Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silkkisessä jälkiruuassa yhdistyvät kahvi ja kerma

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Cappuccino vie ajatukset Italiaan, hurmaavan signoran luokse.

Ikimuistoisia kahvihetkiä mahtuu elämääni kuppikaupalla. Moni niistä muistuu mieleen, kun tietty tuttu maku tulvahtaa kielelle.

Esimerkiksi cappuccino vie ajatukset muutaman vuoden takaiseen Italian-matkaan.

Oli aurinkoinen loppukesän iltapäivä. Toscanan polveilevassa maalaismaisemassa kiemurteleva pikkutie johdatti kohti kukkulaa ja vaikuttavan jyhkeää kivilinnaa. Pääoven kylttiin oli kirjoitettu paikan nimi, Badia a Coltibuono. Entinen luostari, sittemmin Stucchi Prinettin suvun kesäpaikka oli avannut ovensa matkailijoille hotellina. Huoneet olivat persoonallisia, maisema huikea ja tunnelma ainutlaatuinen. Ravintola osoittautui ensiluokkaiseksi, pieni tilapuoti hurmaavaksi ja omien tarhojen rypäleistä valmistettu luomuviini harvinaisen hyväksi. Täydellistä.

Cappuccinokupin ääressä heittäydyin juttusille hurmaavan signoran kanssa. Hän paljastui omistajasuvun grand old ladyksi. Lorenza de' Medici kertoi olevansa ruokaihmisiä. Meitähän riittää, muistan miettineeni.

Sitten hän kehotti vilkaisemaan aamiaissalin sivupöydällä olevia Toscanan perinneruokia esitteleviä keittokirjoja. Siis hänen tekemiään.

Juttutuokio paljasti, että rouva oli keksinyt 35 vuotta sitten – ja hänen mukaansa ensimmäisenä Toscanassa – tarjota matkailijoille kokkauskursseja. Amerikkalaisten osallistujien myötä taisi tieto ruokarouvasta vuotaa rapakon taakse, ja pian hän kokkasi italialaisherkkuja omassa tv-ohjelmassa, jota esitettiin Yhdysvaltojen lisäksi myös Australiassa. Oli kuulemma kiva vierailla myös Julia Childin legendaarisessa ohjelmassa.

Siinä hetkessä maitovaahtoinen makea kahvi ja huikea elämäntarina nivoutuivat yhteen. Muistan Lorenzaa aina kun saan suuhuni jotain erityisen hyvää, kuten tätä silkkisen suloista espressopaahtovanukasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit