Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat kotona tehdystä leivästä kuin leipomosta ostettua

Pataleivästä kohkataan taas, eikä syyttä. Padassa valmistuva leipä on rapeaa, kuohkeaa ja mehevää.

Ruoka
 
Elvi Rista
Pataleipä on rapea ja mehevä.
Pataleipä on rapea ja mehevä. Kuva: Elvi Rista

Kuulin löysätaikinaisesta, vaivaamattomasta leivästä ensi kertaa jo 1990-luvulla, padassa paistetusta 2012.

Silloin tilasin Yhdysvalloista pataleivän isäksi mainitun leipurin Jim Laheyn My Bread -kirjankin – mutta annoin sen lahjaksi leipomista harrastavalle kälylleni. Itseäni ei kotileipä kiinnostanut tuolloin lainkaan.

Artikkeliin liittyvät

Nyt pataleivästä kohkataan taas, eikä syyttä. Se on tapa leipoa itse leipää, josta ei tulekaan tyypillisen kotitekoisen oloista (eli tiivistä ja hiivan makuista), vaan rapeaa, kuohkeaa ja mehevää. Kuin leipomosta ostettua.

Maku ja suutuntuma ovat pääsyy siihen, että minustakin on tullut pataleipuri.

Lisäksi siinä kohtaavat elementit, joita arvostan keittiössä koko ajan enemmän. Yksi on itsenäisyys, toinen luonnonmukaisuus, kolmas yksinkertaisuus.

Itse leipova vapautuu valmistuotteista. Voi valita jauhonsa, hiivansa ja mausteensa, halutessaan hifistellä luomun ja lähituotteiden kanssa loputtomiin.

Voi kokeilla leipäjuurenkin tekemistä – se ei ole vaikeaa, kun seuraa ruotsalaisen Martin Johanssonin ohjeita (nettiosoitteessa paindemartin.blogspot.fi). Juuri antaa leipään vahvan, jäljittelemättömän maun. Kun sen saa toimimaan, leipominen onnistuu ilman hiivaakin.

Voi myös ottaa kaiken irti siitä, ettei pataleipää yksinkertaisempaa leivonnaista ole. Taikina sekoitetaan, sen nousemista odotellaan, välillä vähän käännellään, lopuksi paistetaan.

Vaivaamattomuus ja uunin kuumuus kuulostavat epäilyttäviltä, mutta niihin kannattaa luottaa. Pitkä kohotus valmistelee taikinan, eivätkä nostatusajat ole edes turhan tarkkoja. Kaksitoista tuntia on okei, toisaalta kahdeksantoistakaan ei ole liikaa.

Kuuma pata taas toimii kuin uuni uunissa. Enää ei tarvitse heitellä pellille vettä höyryä ja rapeutta tuottamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit