Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaiskokin lempiruoka on muheva lammaspata

Syyrialaisen Mazen Al Khadourin lempiruoka on muheva pata, joka viimeistellään pinjansiemenillä ja manteleilla.

Ruoka
 
Veera Moll
Liisa Takala
Syyrialainen Mazen Al Khadour valmistelee yhtä lempiruokaansa, jogurttista lammaspataa.
Syyrialainen Mazen Al Khadour valmistelee yhtä lempiruokaansa, jogurttista lammaspataa. Kuva: Liisa Takala

Mazen Al Khadour valmistelee syyrialaista illallista helsinkiläiskodissaan. Syyrialainen jogurttinen lammaspata on yksi Al Khadourin lempiruuista.

Päivän annosvalintaan on toinenkin syy: Al Khadour epäilee, että suomalaiset eivät ole vielä oppineet valmistamaan lämpimiä ruokia jogurtista. Siitäkin huolimatta, että täkäläinen ruokakulttuuri on muuttunut hurjasti kymmenen viime vuoden aikana.

Artikkeliin liittyvät

Kun Al Khadour muutti Syyriasta Suomeen vuonna 2004, Helsinki oli kuin toinen kaupunki.

"Ruokakulttuuri on muuttunut dramaattisesti", Al Khadour sanoo.

Uusia ravintoloita perustaneet maahanmuuttajat ovat jouduttaneet kehitystä. Ruokakulttuuri on rikastunut.

"Sitten on tietysti ravintolapäivä", hän jatkaa.

Ruokafestivaali on tuonut esiin monenlaisia kotikokkeja, ja samalla kiinnostus katukeittiötä kohtaan on kasvanut.

Al Khadour tiputtelee lampaanlihapalat kattilaan ja lämmittää jogurtin toisessa. Jogurttia on sekoitettava taukoamatta, Al Khadour opettaa. Hän lisää mukaan sahramia. Jogurtti saa hiljalleen kauniin, kellertävän sävyn.

Seuraavaksi hän lisää joukkoon vielä lihaliemen ja lopuksi lihapalat. Annos tarjoillaan basmatiriisin kanssa ja viimeistellään paahdetuilla pinjansiemenillä ja manteleilla.

Al Khadour oppi ruuanlaiton äidiltään. Tämä valmisti esimerkiksi täytettyä munakoisoa ja kesäkurpitsaa, maukasta tomaattikastiketta, vihanneksia ja lihaa syyrialaiseen tapaan mintulla ja mustapippurilla maustettuna. Pojan annettiin vain hämmentää ja koemaistaa ruokia, mutta innostus ruuanlaittoon tarttui.

Kokin ura ei ollut Mazen Al Khadourille kuitenkaan itsestäänselvyys. Hän opiskeli toimistoesimieheksi ja haaveili lentäjän urasta. Suomesta oman alan töitä ei löytynyt, joten oli keksittävä muuta. Ystävä kannusti taitavan ruuanlaittajan kokin hommiin.

Al Khadour aloitti oppisopimuksella Café Engelissä. Suomalaiset klassikkoruuat saivat lisämausteita uuden kokin käsissä: Al Khadour lisäsi lohikeittoon sahramia ja ryyditti pinaattikeiton sitruunalla ja korianterilla. Asiakkaat olivat mielissään.

Al Khadour työskenteli helsinkiläisravintoloissa vuosia, kunnes tuli aika toteuttaa vanha unelma. Hän matkusti vuonna 2009 Yhdysvaltoihin, opiskeli vuodessa lentäjäksi ja palasi Suomeen tutkinnon kanssa. Todistus on kehystettynä olohuoneen seinällä.

Suomessa Al Khadour palasi kuitenkin ruuan pariin. Hän on pari vuotta pyörittänyt syyrialaista ja libanonilaista ruokaa tarjoavaa pitopalvelua. Tammikuussa hän perusti Bulevardille Lähi-idän katuruokaa tarjoavan Levant-kasvisravintolan.

Lentäjän työt saavat odottaa edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit