Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaisista pienpanimo-oluista löytyi monta erinomaista juomaa

Kotimaisten pienten panimoiden määrä kasvaa, vaikka oluen kokonaiskulutus laskee.

Ruoka
 
5 tähteä: Huippu, ei jätä toivomisen varaa
4 tähteä: Erinomainen, luonteikas
3 tähteä: Hyvä, laadukas ja tasapainoinen
2 tähteä: Tyydyttävä, helppo arkiolut
1 tähti: Välttävä, laadullisesti vaatimaton

Suomessa on käynnissä pienpanimoiden buumi – jo kolmas parinkymmenen vuoden sisään. Vaikka oluen kokonaiskulutus pienenee, innokkaita pienpanimoyrittäjiä tulee yhä alalle lisää. On hyvin mahdollista, että kohta kolkutellaan jo 60:ta panimon rajaa.

Innostusta on ollut edistämässä myös valtiovalta. Pienpanimot saavat tuotannon mukaan porrastettua huojennusta oluen valmisteverosta ja alimman portaan litramääräistä ylärajaa nostettiin alkuvuodesta niin, että investoiminen kasvuun tuli houkuttelevammaksi. Jo tämän kevään aikana on useampi pieni yritys ilmoittanut laajentavansa tuotantoaan ja palkkaavansa lisäväkeä.

Pienpanimoiden ykköstoive, oikeus myydä oluita panimolta suoraan kuluttajalle, on kuitenkin edelleen toteutumatta. Panimot näkevät ulosmyyntioikeuden jopa kohtalonkysymyksenä: vahvempien oluiden vähittäiskauppa on Alkon monopoli, ja yrittäjät kokevat, että pienillä tuote-erillä on vaikea päästä Alkon myyntivalikoimaan.

Sen verran Alkon hyllyillä kotimaisia pienpanimo-oluita kuitenkin on, että niitä riittää testattavaksi. Tämän HS-testin oluet hankittiin Helsingin keskustan Arkadian myymälästä. Koriin valittiin vaaleita ja keskitummia pintahiivaoluita, 1–2 olutta panimoa kohti.

Neljän kärki erottui testissä selvästi. Parhaat pisteet raadilta kokosi voimakkaasti humaloitu porilaisen Beer Hunter'sin Mufloni Säppi APA, panimon antaman nimen mukaan siis tyypiltään american pale ale. Jo oluen tuoksusta aistii, että amerikkalaista humalaa on käytetty runsaasti. Oluen maku ei silti ole yksipuolisen humala-arominen, sillä mehevä mallasrunko tasapainottaa voimakasta katkeropitoisuutta. Katkeroita on kuitenkin sen verran, että niihin tottumattoman voi olla vaikea saada oluesta irti muuta.

Kokonaispisteissä toiseksi nousi todella pienen panimon tuote. Rosalan saarella Hiittisten saaristossa sijaitsevan Rousal Brygghusin vuosituotanto on vain parikymmentä tuhatta litraa – määrä on pienpanimoidenkin joukossa todella pieni. Hyvin tehty, Alkon tilausvalikoimassa oleva Rousal Brygghus Ale kiehtoi raatia suitsukemaisella eksoottisuudellaan.

Neljään tähteen ylsivät myös ravintolapanimo Bryggeri Helsingin keväisen raikas Golden Ale ja Fiskarsissa toimivan Rekolan panimon muhevan monimuotoinen Munkintie.

Kokonaiskuvaan raati oli hienoisen pettynyt. Osa oluista jätti turhan yksioikoisen ja tyhjän tunnelman suuhun. Pienpanimossa pantujen tuotteiden hinta on väkisinkin korkeampi kuin isoissa panimoissa tehtyjen. Laadun tulisi vastata hintaeroon.

 

Raadin muodostivat oluen panoa kolmisenkymmentä vuotta harjoittanut järjestelmäpäällikkö Seppo Rokka, neljällä vuosikymmenellä oluesta kirjoittanut toimittaja Kari Ylänne,
HS:n Ruoka-sivujen tuottaja Katja Bäcksbacka sekä toimittaja Jussi Rokka. Testijärjestelyistä St. Urho's Pubissa vastasi ravintolapäällikkö Esa Mustonen. Maistatus oli sokkotesti, eli raati ei tiennyt, minkä merkkisiä oluita laseissa oli.
 

Kimmo Taskinen HS

1) Mufloni Säppi APA
Beer Hunter's
6,0 %
3,59 e / 0,33 l
4/5 tähteä

 

Kuparinvärinen. Vahvasti humaloitu. Tuoksussa sitrushedelmiä, etenkin greippiä. Mehevä mallasrunko tasapainottaa humalaista katkeruutta. Pitkä katkera jälkimaku.

Artikkeliin liittyvät

 
2) Rousal Brygghus Ale
Rousal Brygghus
5,7 %
7,04 e / 0,33 l
4/5 tähteä

 

Sameahko, kullanvärinen. Suitsukkeen mieleen tuovassa tuoksussa eksoottisia hedelmiä ja banaania. Katkerahko, tasapainoinen maku.

 
3) Bryggeri Golden Ale
Bryggeri Helsinki
5,6 %
4,48 e / 0,33 l
4/5 tähteä

 

Kullanvärinen. Hedelmäinen tuoksu, paljon sitrusta ja greippiä. Maku painottuu humalan katkeroihin, pitkää ja kuivaa jälkimakua myöten.

 
4) Rekolan Panimo Munkintie
Rekolan Panimo
6,7 %
6,82 e / 0,5 l
4/5 tähteä

 

Punertavan mahonginvärinen. Marjaisessa tuoksussa paahdettua sokeria ja siirappimaista mallasta. Monimuotoisessa, makeahkossa maussa mausteita, suklaata ja lakritsaa.

Kimmo Taskinen HS

 

5) Luostari Dubbel
Saimaan Juomatehdas
7,5 %
3,45 e / 0,33 l
3/5 tähteä

 

Tumman kuparin värinen. Tuoksussa hiivaleipää, karamellia, marmeladia. Maussa tukevaa maltaisuutta, hillomaisuutta, hiven metallisuutta, alkoholin lämpöä.

 
6) Suomenlinnan Panimo Hoppe IPA
Suomenlinnan Panimo
6,0 %
4,37 e / 0,5 l
3/5 tähteä

 

Kuparinvärinen. Raikas hedelmäinen tuoksu, aprikoosia ja sitrusta. Karamellimainen makeus pyöristää makua, silkkinen suutuntuma. Jälkimaku kuivan katkera. Perinteinen vahva bitter.

 
7) Malmgård Belge
Malmgårdin Panimo
8,0 %
5,39 e / 0,5 l
3/5 tähteä

 

Kuparinvärinen, kupliva. Makeahkossa tuoksussa sikunaa ja tupakkaa, hiven happamuutta ja banaanin aromeja. Mausteisen maltainen maku kuivuu katkerahkoon jälkimakuun.

 
8) Stadin Red Ale
Stadin Panimo
5,6 %
5,08 e / 0,33 l
3/5 tähteä

 

 

Kuparinvärinen. Tuoksussa yrttistä humalaa, maanläheisyyttä. Maku painottuu humalan katkeroihin raa'an terävästi. Pitkähkö jälkimaku pysyy katkerana.

 
9) Stallhagen Pumpkin Ale
Stallhagen
6,0 %
3,59 e / 0,33 l
3/5 tähteä

 

Kuparinvärinen. Vahvasti mausteinen tuoksu, pomeranssinkuorta, pippuria ja havupuuta. Maku jatkaa samaa jouluista piparkakkutunnelmaa.

 
10) Prykmestar Double I.P.A
Vakka-Suomen Panimo
8,5 %
5,49 e / 0,5 l
3/5 tähteä

 

Sameahko, mahonginvärinen. Tuoksussa sitrushedelmiä ja paahtunutta mallasta. Maku siirappisen täyteläinen. Pitkä lämmin jälkimaku.

Kimmo Taskinen HS

 

11) Malmgård Dinkel
Malmgårdin Panimo
5,3 %
4,94 e / 0,5 l
2/5 tähteä
 

Kuparinvärinen. Hennossa tuoksussa makeaa hedelmää, simaisuutta. Maku vaisun maltainen, suutuntuma löysähkön vetinen.

 
12) Stadin Extra Special Bitter
Stadin Panimo
5,9 %
5,17 e / 0,33 l
2/5 tähteä

 

Kuparinvärinen. Tuoksussa trooppista hedelmää, mausteisuutta, hiivaista taikinaisuutta. Suutuntuma vetinen, lyhyehkössä jälkimaussa selvät katkerot.

 
13) Huvila E.S.B.
Malmgårdin Panimo
5,2 %
4,93 e / 0,5 l
2/5 tähteä

 

Tumma kuparin väri. Paahtunut ja toffeinen tuoksu, yrttistä humalaa. Tasapainoinen maku, helppo juotava.

 
14) Kaksi Kotia
Rekolan Panimo
6,3 %
6,59 e / 0,5 l
2/5 tähteä

 

Vaalean kuparin värinen. Mausteinen tuoksu, maakellaria ja suolakurkun happamuutta. Maun viinimäinen happamuus supistaa suuta.

Kimmo Taskinen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit