Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko terveellistä korvata sokeri hunajalla tai taateleilla? Sokeria on niissäkin

Hunajaa, taateleita ja agavesiirappia – niillä tiedostava leipuri makeuttaa nyt leivonnaisensa valkoisen sokerin sijaan. Mutta ovatko vaihtoehtoiset makeuttajat sen terveellisempiä kuin tavallinen sokeri?

Ruoka
 
Elina Himanen
Raakakakut makeutetaan usein esimerkiksi hunajalla tai taateleilla.
Raakakakut makeutetaan usein esimerkiksi hunajalla tai taateleilla. Kuva: Elina Himanen

Ovatko vaihtoehtoiset makeuttajat, kuten taateli, hunaja, agavesiirappi tai kookossokeri terveellisempiä kuin tavallinen sokeri?
 
Tavallinen niin sanottu valkoinen sokeri koostuu kokonaan sakkaroosista. Se on ravintoköyhää eli siis puhtaasti energianlähde. Valkoinen sokeri on elimistölle periaatteessa turhaa, mutta kohtuudella käytettynä ei kuitenkaan haitallista.

Muissa makeuttajissa on pieniä määriä hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita, mutta määrät ovat todella pieniä. Vaihtoehtoisia makeuttajia markkinoivat tahot antavat kuitenkin mielellään ymmärtää, että ne ovat suositeltavampia erityisesti niiden sisältämien kivennäis- ja hivenainepitoisuuksien vuoksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on agave-kasvista valmistettu hunajamainen agavesiirappi. Erään markkinoijan sivuilla sanotaan, että se sisältää runsaasti K-vitamiinia. 100 grammassa on K-vitamiinia 22,5 mikrogrammaa. Esimerkiksi ruusukaalissa on K-vitamiinia kymmenkertainen määrä, ja tämän lisäksi se sisältää muun muassa kuitua ja kaliumia, joita siirapissa ei ole.

Toisaalta vaihtoehtoisten makeuttajien kilokalorimäärät voivat olla alhaisempia kuin valkoisen sokerin. Valkoisessa sokerissa on 406 kilokaloria sadassa grammassa, kookossokerissa 376, hunajassa 330, agavesiirapissa 310 ja kuivatuissa taateleissa 282 kilokaloria.

Sokeria ja korvaavia makeuttajia ei silti koskaan pitäisi ajatella muuna kuin sokerin lähteenä. Ne eivät ole terveystuotteita.

 

Miten vaihtoehtoisten makeuttajien sokeri eroaa tavallisesta sokerista?
 
Vaihtoehtoisissa makeuttajissa on erilaisia yhdistelmiä sakkaroosia, glukoosia ja fruktoosia, kun tavallinen sokeri on pelkkää sakkaroosia.

Nämä kaikki kolme ovat luonnon omia sokereita, mutta ne eroavat keskenään siinä, kuinka elimistö ottaa ne käyttöön. Sakkaroosi, jota tavallinen sokeri on, pitää ensin elimistössä pilkkoa osiinsa glukoosiksi ja fruktoosiksi, ennen kuin keho ottaa sen käyttöön. Glukoosin elimistö voi hyödyntää heti, ja fruktoosin elimistö joutuu käsittelemään ensin maksassa.

Viime vuosina on havaittu, että suurilla fruktoosimäärillä on epäedullisia vaikutuksia maksaan ja maksa-aineenvaihduntaan. Esimerkiksi agavesiirappi sisältää paljon fruktoosia. Jopa 82 prosenttia sen sokereista on fruktoosia ja vain 18 prosenttia glukoosia. Hunajassa vastaava suhde on 48 ja 52.

Sakkaroosilla, glukoosilla ja fruktoosilla on erilainen imeytymisnopeus. Tästä kertoo niin sanottu glykeeminen indeksi, ja juuri siitä puhutaan usein, kun puhutaan vaihtoehtoisten makeuttajien eduista. Suuri glykeeminen indeksi tarkoittaa sitä, että verensokeri nousee nopeasti. Pieni indeksi taas kertoo tasaisemmasta vaikutuksesta verensokeriin.

Esimerkiksi valkoisen sokerin glykeeminen indeksi on 65, kun taas hunajan on 55, kookossokerin 35 ja agavesiirapin taas 27.

Glykeeminen indeksi ei kuitenkaan ole asia, jota kannattaa tuijottaa, koska harvoin mitään ruoka-ainetta syödään yksin vaan se on osana annosta. Tällöin aterian muut osat tasaavat korkean glykeemisen indeksin ruoka-aineen vaikutusta verensokeriin.

 

Kumpi kannattaa valita leivonnassa: pienempi määrä valkoista sokeria vai suurempi määrä esimerkiksi taateleita?
 
Kuivatuissa taateleissa on vähemmän energiaa kuin sokerissa (taateli 282 / sokeri 406 kcal), ja niiden mukana leivonnaiseen tulee vähän kuitua, jota sokerista ei tule. Lisäksi taatelit ovat maultaan sokeria makeampia, joten niitä tarvitaan todennäköisesti pienempi määrä kuin sokerilla leivottaessa. Siinä mielessä kannattaa valita taatelit. Toisaalta jos taateleilla haetaan myös rakennetta raaka-leivonnaiseen, määrä voi olla aika suurikin. Silloin taateleista voi saada enemmän sokeria kuin pelkästä sokerista. Vaikka toki joukossa on pieni määrä kuitua ja joitain suojaravinteitakin.

 

Jos sokeria syö kohtuullisesti, onko ihan sama, saako sokerinsa valkoisesta sokerista vai vaihtoehtoisista makeuttajista?
 
Terveyden kannalta on lähes sama, mitä sokeria käyttää, jos sokerin määrä ruokavaliossa on kohtuullinen. Ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista korkeintaan kymmenen prosenttia saisi tulla lisätystä sokerista. Tämä ei sisällä luontaista sokeria, jota saa hedelmistä, marjoista, kasviksista ja maitotuotteista.

Kymmenen prosenttia vastaa aikuisella noin 25 sokeripalan verran sokeria. Vertailun vuoksi: kahden desilitran appelsiinituoremehussa on seitsemän sokeripalaa.

Päivän annos tulee helposti maustetuista jogurteista, juomista ja makeista välipaloista.

 

Jos sokeria välttelevä laihduttaja syö paljon esimerkiksi kuivattuja hedelmiä ja hunajaa, onko lopputulos plus miinus nolla?
 

On, sillä kuivatut hedelmät ovat todella tiivistä energiaa. Se, että niiden sokeri on luonnon omaa eli ei lisättyä, ei muuta sokerin määrää vähemmäksi tai sokeria paremmaksi. Se etu kuivatuilla hedelmillä on, että ne sisältävät sokerin lisäksi kuitua.

 

Mitä hyviä puolia vaihtoehtoisissa makeuttajissa on ja mitä huonoja?
 
Vaihtoehtoisten makeuttajien hyvä puoli on se, että niistä saa erilaisen maun kuin tavallisesta sokerista, ja niitä käytettäessä tulee oppineeksi uudenlaisia ruuanvalmistapoja. Niiden kautta voi innostua ruuanlaitosta ja terveydestä.

Huono puoli taas on se, että vaihtoehtoisten makeuttajien kuvitellaan olevan terveystuotteita. Niitä markkinoidaan usein perättömillä väitteillä tai pakkauksissa annetaan käsitys, että makeuttaja on terveellinen.

 

Vaihtoehtoisten makeuttajien, kuten taateleiden ja hunajan lisäksi on tarjolla eri tavalla valmistettuja sokereita. Onko järkevämpää syödä esimerkiksi täysruokosokeria kuin valkoista sokeria?
 
Nämä kaikki ovat ravitsemuksellisesti lähes samalla viivalla. Maku ratkaisee, mitä sokeria haluaa käyttää.

 

Asiantuntijana Kuluttajaliiton ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi.
Tiedot sokerin ja vaihtoehtoisten makeuttajien ravintosisällöstä ja glykeemisestä indeksistä ovat peräisin Yhdysvaltojen maatalousministeriön USDA:n ja valmistajien sivustoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit