Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peston tekemisestäkin voi saada MM-kultaa

Toimittaja osallistui peston teon MM-kisoihin Italiassa ja kärsi tappion.

Ruoka
 
Hanne Salonen HS
Paras pesto on itse tehtyä.
Paras pesto on itse tehtyä. Kuva: Hanne Salonen HS

Osaanko valmistaa maailman parasta pestoa? Tätä lähdin selvittämään peston MM-kisoihin Italian Genovaan. Joka toinen vuosi järjestettäviin kisoihin voivat osallistua sekä amatöörit ja ammattilaiset. Kisoissa pesto valmistetaan marmorimorttelilla ja puusurvimella. Moni italialainen tuo mukanaan omat välineet. Itse ostin tuliterän, 3,5 kilon morttelin järjestäjiltä.

Kisasalissa sata osallistujaa seisoo kylki kyljessä. Kunkin pöydälle on aseteltu essu, lippalakki ja sallitut ainekset: nippu basilikaa, pinjansiemeniä, suolaa, oliiviöljyä, valkosipulia ja kahta juustoa parmesaania ja pecorinoa. Aikaa on 40 minuuttia. Mitat ja vaa'at ovat kiellettyjä.

Artikkeliin liittyvät

Kello käy!

Tajuan pian, että pestossani on liikaa valkosipulia. Lisään muita raaka-aineita sekalaisessa järjestyksessä, mutta muistan lukeneeni jostain, että se on varma tapa pilata soosi. En tohdi aloittaa alusta. Olen tuhlannut liikaa aikaa ja ison osan basilikasta.

Kun aika loppuu, ehdin katsoa ympärilleni. Kaikki pestot näyttävät erilaisilta! Vierustoverini Paolo sanoo käyttäneensä paljon juustoa kuten hänen äidillään on tapana.

Riccardo taas pitää basilikasta. Hänen pestonsa on hyvin vihreää ja rakenteeltaan paljon juoksevampaa kuin Paolon tönkkö seos.

Minun pestoni on näiden välimuoto ja näyttää "ihan hyvältä", he kommentoivat.

Kymmenen parhaan finaali jää minulta kokematta. Edelleni kiilaa muun muassa 85-vuotias Alfonsina Trucco. Hän tekee päivittäin pestoa perheravintolassa ja osallistuu kisaan jo viidettä kertaa. Finaalissa Trucco takoo 150 vuotta vanhaa mortteliaan valtavalla puusurvimella. Miten hän jaksaa edes nostaa sitä? Hurraan täysillä muiden mukana, kun hänet julistetaan voittajaksi.

Truccon pestossa maut ovat tasapainossa ja yhdenkään aineksen maku ei jyrää muita, tuomarit kehuvat.

Suomeen palattuani saan sähköpostin, jossa pestoni sanotaan yltäneen sijoille 30–40. Ei huono! Jos tähtään voittoon Truccon iässä, minulla on tasan 50 vuotta aikaa harjoitella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit