Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roseekuohujuomat sopivat ruokapöytäänkin – HS testasi vaaleanpunaiset samppanjat ja kuohuviinit

Ruoka
 
Jouko Mykkänen
Kuohuviinit
Kuohuviinit
Viisi tähteä Huippu, ei jätä toivomisen varaa
Neljä tähteä Erinomainen, luonteikas
Kolme tähteä Hyvä, laadukas ja tasapainoinen
Kaksi tähteä Tyydyttävä, helppo arkiviini
Yksi tähti Välttävä, laadullisesti vaatimaton

Paahtoleipämäinen aromi sekä pitkä, tasapainoinen maku nostivat ranskalaisen Morin Crémant de Loire Rosé Brutin (14,58 e) HS-testin parhaaksi roseekuohuviiniksi. Paras samppanja tässä testissä oli De Saint Gall Rosé Brut, jonka hyveiksi laskettiin pitkä, tasapainoinen ja mineraalisuutta huokuva täyteläinen maku.

Laadukkaan roseekuohuviinin makuun kuuluu aistikas marjaisuus, hyvät hapot ja mielenkiintoinen mousse eli kuplien suutuntuma. Samppanjan mausta voi lisäksi hakea runsasta paahtoleipämäisyyttä, jota pitkähkö kypsytys hiivasakan kanssa tuo juomaan.

Näitä kuohuvia roseeviinejä voi tarjota juhlissa samoin kuin vaaleitakin viinejä, esimerkiksi aperitiiveina. Erityisen hyvin ne sopivat ruokajuomiksi, koska maussa on enemmän aromeja ja täyteläisyyttä kuin vaaleissa viineissä. Täyteläisyys antaa mahdollisuuden valita runsaamman makuisia ruokia viinin kumppaniksi.

Testiryhmässä oli HS:n viiniasiantuntijan, Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa työskentelevän lehtorin Jouko Mykkäsen lisäksi brittiläinen viiniasiantuntija Michael Palij. Master of Wine -tittelin saavuttanut Palij asuu Oxfordissa ja käy usein Suomessa luennoimassa ammattilaisten viinikursseilla. Palij on italialaisiin viineihin erikoistunut viinikauppias, jonka liiketoimet ulottuvat Britannian lisäksi muun muassa Kiinaan ja Pohjoismaihin.

Palijin suhde Suomeen ei rajoitu vain viinin. Hänen isänsä syntyi Suomessa isoisän muutettua Ukrainasta Suomeen 1900-luvun alkupuolella. Toisen maailmansodan jälkeen isä muutti Kanadaan, jossa Michael on syntynyt.

 

ARVIOT:

KUOHUVIINIT

 

1) Morin Crémant de Loire Rosé Brut

Ranska, AC Crémant de Loire

Tuottaja: Domaine du Landreau - Raymond Morin, AC Crémant de Loire

Rypäle: Cabernet Franc

14,58 e

4/5 tähteä

 

Väri vaalea persikka. Tuoksu kohtalainen. Hiukan kehitystä, paahtoleipää, mineraalisuutta ja punaisia marjoja. Maku kuiva ja erittäin hapokas. Pienet kuplat. Kohtalaisen pitkä, mineraalinen jälkimaku. Seesteinen lopetus.

 

2) Pongrácz Rosé Brut

Etelä-Afrikka, Méthode Cap Classique

Tuottaja: Cave de Pongrácz

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir

Hinta: 14,99 e

4/5 tähteä

 

Vaaleanpunainen väri. Tuoksu marjainen, mukana hiukan hiivaleipää. Kuivahko maku, jossa marjaisuutta ja mineraalisuutta. Hyvä vaahtoavuus eli mousse. Melko pitkä maku.

 

3) Torres Santa Digna Estelado

Rosé Brut

Chile

Tuottaja; Miguel Torres

Rypäle: Pais

Hinta: 13,94 e

3/5 tähteä

 

Vaaleanpunainen väri. Tuore, kevyesti marjainen ja hiukan kukkainen tuoksu. Maussa kypsää marjaa ja hiukan hiivaleipää. Tämä viini ei ole ihan kuiva. Keskipitkä, keskitäyteläinen. Mukava mutta simppeli.

 

4) Pago de Tharsys Millésime Rosé Reserva Brut 2011

Espanja, DO Cava

Tuottaja: Pago de Tharsys

Rypäle: Garnacha

Hinta: 19,95 e

2/5 tähteä

 

Väriltään keskisyvä pinkki. Simppeli marjainen tuoksu. Hyvät hapot, marjainen mutta melko lyhyt maku, joka ei ole ihan kuiva. Vaahtoava rakenne. Yksikertainen, helpohko kokonaisuus.

 

5) Codorníu Selección Raventós

Pinot Noir Brut

Espanja, DO Cava

Tuottaja: Codorníu

Rypäleet: Pinot Noir, Macabeu, Xarel.lo, Parellada

Hinta: 13,48 e

2/5 tähteä

 

Melko tummahko punertava väri. Kypsän marjainen, mansikkainen ja vadelmaan vivahtava, hiukan hapettunut tuoksu. Maku hiukan tuoksua jäntevämpi, mutta ei kovin jännittävä kokonaisuus.

 

Samppanjat
Samppanjat

SAMPPANJAT

 

1) De Saint Gall Rosé Brut

Tuottaja: Union Champagne

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir

Hinta: 35,90 e

5/5 tähteä

 

Vaalea oranssi. Hyvä tuoksu, jossa on paljon keksimäisyyttä ja mineraalisuutta. Kuiva ja runsas maku. Lopussa maku on tiukan mineraalinen. Raikas mousse. Melko täyteläinen ja kohtalaisen pitkä, hyvä ja pirteä hapokkuus. Tässä sarjassa kiitettävän laatuinen, tasapainoinen kokonaisuus.

 

2) Nicolas Feuillatte Rosé Brut

Tuottaja: Nicolas Feuillatte

Rypäleet: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay

Hinta: 44,90 e

4/5 tähteä

 

Tämä viini sai hiukan ristiriitaisen vastaanoton: brittiläinen maku arvostaa viinin mineraalisuutta ja kehittyneisyyttä. Suomalaiseen makuun viini on hiukan hapettunut ja ohuehkon tuntuinen. Suutuntuma oli molempien mielestä kuitenkin hyvä, vaikka ei kovin raikas.

 

3) Jacquart Rosé Brut

Tuottaja: Alliance Champagne

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

Hinta: 22,00 e

4/5 tähteä

 

Tämän oranssinsävyisen samppanjan kohdalla maistajien mielipiteet erosivat: suomalaiseen makuun runsas paahtoleipämäinen ja mineraalinen maku oli oikein hyvä, brittiläiseen makuun sitä oli liikaa jopa epätasapainoon asti. Maussa oli molempien mielestä hyvä pituus ja tyylikäs hapokkuus.

 

4) Moët & Chandon Rosé

Impérial Brut

Tuottaja: Moët & Chandon

Rypäleet: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay

Hinta: 51,90 e

3/5 tähteä

 

Tummahko marjamehumainen, hiukan kehittynyt väri. Tuoksu kevyen marjainen, mukana hiukan paahtoleipää. Tuore mousse. Marjainen, hiukan mineraalinen ja todella hapokas maku. Pirteä kokonaisuus, mutta ei kovin kompleksinen.

 

5) Alexandre Bonnet

Perle Rosée Brut

Tuottaja: Alexandre Bonnet

Rypäle: Pinot Noir

Hinta: 33,90 e

3/5 tähteä

 

Tuoreahko vaaleanpunainen, keskisyvä väri. Kohtalaisen voimakkaassa tuoksussa hyvä hedelmäisyys, aistittavissa muutakin kuin marjaa. Kuiva maku, jossa vain hiukan paahtoleipää. Pirteän hapokas ja keskipitkä viini. Tavanomainen samppanja.

Leif Rosas
Michael Palij osallistui HS:n viinitestiin.
Michael Palij osallistui HS:n viinitestiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit