Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko hyvä alkoholiton punaviini mahdottomuus? Ei ole, arvioi HS:n viiniraati

Ruoka
 
Jouko Mykkänen
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS
5 tähteä: Huippu, ei jätä toivomisen varaa
4 tähteä: Erinomainen, luonteikas
3 tähteä: Hyvä, laadukas ja tasapainoinen
2 tähteä: Tyydyttävä, helppo arkiviini
1 tähti: Välttävä, laadullisesti vaatimaton

Alkoholittomien viinien ongelmina ovat usein makeus ja mehumaisuus. Yksi punaviini ja yksi valkoviini onnistuivat kuitenkin HS-testissä saamaan neljä tähteä. Viinit on tehnyt sama valmistaja, Torres. Punainen Natureo Syrah oli omaa luokkaansa: tasapainoinen ja maukas sekä sopivan karvas.

Tavallisissa viineissä täyteläinen maku tulee alkoholista. Alkoholittomissa viineissä täyteläisyyttä haetaan usein sokerilla. Torresin punaviinissä sokeri ei kuitenkaan maistunut läpi vaan oli tasapainossa muiden makujen kanssa.

Alkoholittoman viinin valmistusprosessi saattaa kuulostaa hassulta: ensin rypälemehusta käytetään viiniä ja sitten viinistä poistetaan alkoholi. Viini ei kuitenkaan silloin muutu takaisin mehuksi, sillä käyminen on muuttanut mehun maun viinimäiseksi.

Alkoholittomien viinien laatu on parantunut huomattavasti, koska käytössä on parempia teknisiä ratkaisuja alkoholin erottamiseksi.

Paras tekniikka on matalan lämpötilan alipaineistettu tislaus, jossa alkoholi ja osa makuainesta saadaan erotettua omina ryhminään ja maut voidaan lisätä takaisin viiniin. Suuri osa mausta jää ennalleen alkoholittomaan tai vähäalkoholiseen viinin. Yleensä puhutaan alkoholittomista viineistä, vaikka niissä usein on 0,5 prosenttia alkoholia. Alkoholilain mukaan juomaa voi kutsua alkoholittomaksi, jos siinä on alkoholia enintään 2,8 prosenttia.

Täysin alkoholitonta viiniä on vaikea valmistaa hyvälaatuisena. Tässäkin testissä täysin alkoholittomat viinit menestyivät heikoimmin. Monessa testin viinissä sokeri maistui liikaa tai viinissä ei ollut tarpeeksi happoja. Joissakin tuotteissa punaviinimäisyyttä oli korostettu liikaakin tammen aromeilla. Tämänkin Torres onnistui välttämään, sillä Natureo Syrahissa on syrah-viineistä tuttu tyylikäs aromimaailma.

Alkoholittomien viinien suosio on maailmalla vahva trendi. Yhdysvalloissa myynnin kasvu on 5–6 prosentin luokkaa. Suomessa alkoholittomia viinejä myydään Alkossa ja ruokakaupoissa. Kulutuksesta ei ole tarkkoja tietoja, mutta suosion kasvusta kertoo valikoiman laajeneminen viime vuosina.

Alkoholittomat viinit ovat aina kevyempiä ja hennompia kuin tavalliset viinit, joten makunsa puolesta ne sopivat parhaiten miedohkojen ja kepeiden ruokien kanssa. Vaikka ruoka olisikin raskaampaa, alkoholitonta viiniä kannattaa kuitenkin tarjota niille ruokailijoille, jotka syystä tai toisesta eivät halua nauttia alkoholia.

Kimmo Taskinen HS


Valkoviinit

1. Torres Natureo Free

Espanja

Tuottaja: Miguel Torres

Rypäleet: Muscat

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 35 g/l

Hinta: 4,78 € (1/2 pullo)

4/5 tähteä

Vaalea. Tuoksu kohtalainen, paljon vaaleita hedelmiä ja sitrusta. Maku raikas, ei kovin makea. Rakenne hiukan mehumainen mutta maukas.

2. Eminasin Verdejo

Espanja

Tuottaja: Sin Alcohol

Rypäleet: Verdejo

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 40 g/l

Hinta: 7,99 €

3/5 tähteä

Vaalea. Tuoksu melko luumuinen, hiukan persikkaa ja kypsää vaaleaa omenaa. Alkumaku melko täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja hapotkin tuntuivat hyvin. Lyhyehkö maku, makeus tuntuu selvästi, mutta ei kovin paljon häiritse.

3. Jacob's Creek UnVined Riesling

Australia

Tuottaja: Jacob's Creek Wines

Rypäleet: Riesling

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 45 g/l

Hinta: 6,99 €

2/5 tähteä

Runsas tuoksu, jossa raikasta hedelmäisyyttä, kukkaisuutta ja sitrusta. Maussa myös juuresten tuntumaa. Puolimakea, vain hiukan hapokas.

4. Barrels and Drums Chardonnay Alcohol Free

Saksa

Tuottaja: Enjoy Wine & Spirits

Rypäleet: Chardonnay

Alkoholi: 0 %

Sokeri: 45 g/l

Hinta: 6,49 €

2/5 tähteä

Melko runsas kukkainen ja raikkaan hedelmäinen tuoksu. Hyvin sitrusta mukana. Maussa tammea selvästi, korostuneen vaniljainen. Keskihapokas ja keskipitkä, makean tamminen jälkimaku.

5. Schloss Sommerau White Alkoholfrei

Saksa

Tuottaja: Peter Mertes

Rypäleet: ei ilmoitettu

Alkoholi: 0 %

Sokeri: 45 g/l

Hinta: 4,98 €

2/5 tähteä

Runsas tuoksu, aromikas ja hiivainen. Muistuttaa hiukan villihiivalla käytettyä olutta. Kohtalaiset hapot ja hedelmäinen rakenne, mutta aromimaailma ei kovin onnistunut.

Kimmo Taskinen HS

Punaviinit

1. Torres Natureo Free Syrah 2013

Espanja

Tuottaja: Miguel Torres

Rypäleet: Syrah

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 25 g/l

Hinta: 4,78 € (1/2 pullo)

4/5 tähteä

Tuoksu runsas, viinillisen miellyttävä, syrahin oloinen. Tummaa marjaa ja mausteita, ei kovin tamminen. Marjainen maku, ei kovin hapokas, ei kovin makeakaan, kirsikan ja mustaherukanomainen jälkimaku. Hiukan karvautta. Maussa yllättävää pituutta.

2. Bonne Nouvelle Merlot

Ranska

Tuottaja: Uccoar

Rypäleet: Merlot

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 35 g/l

Hinta: 6,49 €

3/5 tähteä

Tumman punainen. Runsas kaakaon, kirsikan ja vaniljan yhdistelmä. Vetinen maku, mutta lievä karvaus antaa rakennetta. Jälkimaku sopusuhtainen karvauden kanssa mutta lyhyehkö.

3. Jacob's Creek UnVined Shiraz 2013

Australia

Tuottaja: Jacob's Creek Wines

Rypäleet: Shiraz

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 50 g/l

Hinta: 6,99 €

2/5 tähteä

Hyvin runsas tamminen aromi, tummaa marjaa, mausteisuutta ja kukkaisuuttakin sekä kahvia. Maku kovin tamminen, runsas, ei kovin hapokas, vailla punaviinin karvautta. Hyvin mehumainen, puolikuiva.

4. Eminasin Tempranillo

Espanja

Tuottaja: Sin Alcohol

Rypäleet: Tempranillo

Alkoholi: 0,50 %

Sokeri: 55 g/l

Hinta: 7,99 €

2/5 tähteä

Hyvin runsas, aromikasta marjaa ja kukkaisuutta sekä saippuaa. Aromikas, aromaattinen, kukkainen, kirsikkainen, lopussa hiukan karvas. Hyvin mehumainen ja runsasarominen.

5. Barrels and Drums Merlot Alcohol Free

Saksa

Hinta: 6,49 €

Tuottaja: Enjoy Wine & Spirits

Rypäleet: Merlot

Alkoholi: 0 %

Sokeri: 35 g/l

2/5 tähteä

Tuoksuu savustetulle kalalle ja kaakaolle. Ei marjaisuutta ollenkaan. Maku esanssinen, ei kovin hapokas, hiukan karvas lopussa, esanssinen jälkimakukin. Ei kovin miellyttävä kokonaisuus, liian aromikas.

Viinejä arvioivat Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lehtori, viinikirjoittaja Jouko Mykkänen ja HS:n ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä