Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cityfarmarin viljelypalsta hoitaa nupin ja kropan

Helena Soisalo kasvattaa aarin kasvimaallaan Helsingissä vahapapuja ja lehtikaalia, jotka hän syöttää perheelle talven mittaan

Ruoka
 
Jaana Laitinen
Liisa Takala
Helena Soisalo on hoitanut palstaansa innokkaasti jo yli 25 vuotta.
Helena Soisalo on hoitanut palstaansa innokkaasti jo yli 25 vuotta. Kuva: Liisa Takala

Helsinkiläinen Helena Soisalo, 68, oli tiukan paikan edessä vuonna 1989: Hän oli kuolla leikkauspöydälle. Toipuminen kokemuksesta vei kaikki voimat. Masensi.

Kerran hän osui kävelyllä viljelypalsta-alueelle. Siellä hän tapasi 80-vuotiaan naisen, joka pyöräili palstalle joka päivä viiden kilometrin päästä.

Soisalo meni naisen juttusille. Nainen oli elänyt läpi sodat ja köyhyydet.

"Huomasin, että mitä minä tässä kieriskelen murheissani, kun tuo nainen on joutunut käymään läpi raskaampia asioita. Tajusin, että tässä on minullekin harrastus, joka pitää kiinni elämässä".

Hänestä tuli palstaviljelijä. Hän pommitti aluetta hallinnoivaa Hyötykasviyhdistystä puhelimella, kunnes sai palstan. Heti samana päivänä hän riensi sinne lapion kanssa ja käänsi aviomiehen kanssa sata neliötä maata nurin. Urakka vei kolmeen asti yöllä.

"Samalla intohimolla olen viljellyt täällä ruokaa siitä lähtien."

Kesäkurpitsoja riitti viime vuonna ohikulkijoillekin.
Kesäkurpitsoja riitti viime vuonna ohikulkijoillekin.

Tänä keväänä on ollut kylmää, ja multapenkit vasta täyttyvät siemenistä ja pikkutaimista. Sipulit ovat yöpyneet hallaharsojen alla muutaman yön. Soisalo kurkistaa, miten pikku istukassipulit ovat pärjänneet.

Sipulit ovat vierineet sikin sokin pitkin penkkiä. Jokin eläin tai sade on käynyt mylläämässä, hän arvelee. Hän nakuttaa karkulaiset nopeasti takaisin paikoilleen.

Myös palsternakat ovat jo maassa. Niitä perheessä syödään sellerin sijaan.

Palstalla talvehtineet valkosipulit yltävät omassa penkissään jo parikymmenen sentin mittaan. Ne ovat ärhäköitä ja isoja Alexandroja, harvinaista lajiketta, Soisalo supattaa. Hän käyttää niitä "vaihtareina". Cityfarmarit vaihtavat vinkkejä, siemeniä ja satoa päikseen.

"Kesäkurpitsoja tuli viime vuonna niin paljon, että mies kyllästyi syömään niitä. Jakelin niitä tässä ohikulkijoillekin. Muuten haluan olla aika lailla rauhassa. Katson tarkkaan, kenet päästän aidan sisäpuolelle."

Ihan mikä tahansa kasvikaan ei pääse Soisalon palstalle. Hän on terveydenhoitaja ja tietää, mitä kannattaa syödä.

"Tämä on sitä superfoodia", hän sanoo ja kaataa kämmenelle näytiksi lehtikaalin pikkuruisia, mustia siemeniä.

Lehtikaali on kaalien ja salaattien huippua, hän kehaisee. Kuivattua kaalimurua hän ripottelee talven mittaan mausteeksi pitsan päälle, keittoihin ja lihapullataikinaan.

"Laitoin viime kesänä neliön verran lehtikaalia. Siitä riitti syötävää koko talveksi."

Soisalo alkaa kaivaa kuoppia perunan ja kurpitsan taimille, jotka hän on kasvattanut kotona. Perunat kurkistavat sanomalehdistä käärityistä töpsyköistä. Kurpitsat ovat viettäneet ensimmäiset viikkonsa maitopurkeissa.

Soisalo aukoo kylvöastiat ja istuttaa taimet kuoppiin. Tämä on minulle terapiaa, hän kuvaa.

Vettä vihmoo, mutta se ei tosifarmaria haittaa.

"Tämä pitää kropan ja nupin kunnossa. Hoidan miestäni kotona. Kasvimaalle pääsen hetkeksi omiin puuhiin."

Kun viljelyyn jää koukkuun, päätä on vaikea kääntää toiseen asentoon. Ajatus karkaa kasvimaalle illalla ja heti aamulla.

"Multa on minulle intohimo", Helena Soisalo kuvaa maan vetovoimaa.

Hän haluaa esitellä vielä toisen tehoruuan, jota hän kasvattaa. Se on vahapapu. Pienistä kovista pavuista kasvaa kesän mittaan kellanvaaleita pötkylöitä.

"Vahapavut on ravintoarvoiltaan erinomaisia", hän ylistää. Niitä hän keittää kevyesti suolavedessä ja syö ruokien lisukkeena.

Viime kesänä Soisalo sai toiselta palstaviljelijältä keltajuurikkaita.

"Oikein hurahdin niihin. Kylvän niitä tuohon toiseen penkkiin. Ne ovat miedompia kuin lantut, ja lapsetkin tykkävät niistä."

Helena Soisalolla on puoliso, kaksi aikuista lasta ja kolme lastenlasta. Perhe auttaa syömään sen, minkä Soisalo kesän mittaan kasvattaa. Mansikat, Maurin makea -vadelmat ja viinimarjat syödään tuoreina sitä mukaa kuin ne kypsyvät, hän kertoo.

Syksyllä hänen kotinsa täyttyy ruokavarastoista. Kerrostalossa pitää keksiä luovia ratkaisuja. Soisalo kätkee juurekset kylmälaukkuihin parvekkeelle. Perunat odottavat pataan pääsyä autotallissa.

Sipulivuoret päätyvät sisälle taloyhtiön pyykinkuivaushuoneen kautta.

"Laitan puhaltimen päälle illalla pariksi tunniksi. Jätän sipulit sinne kuivumaan yön yli. Haen ne pois aamulla. Jos huoneeseen jää sipulin hajua, tuuletan sen pois", hän paljastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit