Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija opastaa, miten pienpanimoiden oluet eroavat massatuotteista

.

Ruoka
 
Liisa Takala
Suomen olutseuran puheenjohtaja Simo Hämäläinen maistelee pale ale -tyyppistä oluttaravintola William K:ssa Espoon Leppävaarassa.
Suomen olutseuran puheenjohtaja Simo Hämäläinen maistelee pale ale -tyyppistä oluttaravintola William K:ssa Espoon Leppävaarassa. Kuva: Liisa Takala

Pöydällä seisoo seitsemän tuoppia. Ne sisältävät lageria, tummaa lageria, pilsiä, american pale alea, vehnäolutta, india pale alea ja portteria.

Se, mikä ennen oli pelkkää Lapin Kultaa, Koffia tai Karhua, on muuttunut monimutkaiseksi oluttyyppien ja makujen mosaiikiksi. Ruokakaupan hyllyllä ja baaritiskillä lyövät silmille kymmenet erilaiset etiketit.

Vastapäätä minua ravintolan pöydässä istuu Suomen olutseuran puheenjohtaja Simo Hämäläinen. Hän on lupautunut oppaaksi olutviidakkoon.

Niin sanotut pienpanimot ovat viime vuosina rynnineet haastamaan suurten juomatehtaiden tuotevalikoimaa. Suomessa uusia pienpanimoita perustetaan jatkuvasti – niitä toimii jo yli 50 kappaletta.

Pienpanimo-oluita nimitetään myös käsityöoluiksi (engl. craft beer), koska sitä ne enemmän tai vähemmän ovat. Suurissa juomatehtaissa olut taas valmistetaan valtavissa erissä automaattisilla koneilla, ja tyyppikirjo on kapea. Valtaolut kautta maailman on vaalea lager.

Sellaista seisoo tuopissa, joka aloittaa kierroksemme. Hämäläinen maistaa, seuraan perässä.

"Kevyen raikas, viljamainen", Hämäläinen arvioi.

Se oli kauniisti sanottu. Nesteessä maistuu mallas, yksi oluen perusainesosista, mutta aromi on tympäisevän mieto.

En hallitse olutentusiastien termejä, joten kuvailisin elämystä "vetiseksi". Massatuotanto on leikannut oluen mausta kärjen, jotta sitä saataisiin myytyä mahdollisimman monelle. Tämän juoman valmisti suomalainen olutjätti. Suuret panimot valmistavat muitakin oluttyyppejä kuin lagereita, mutta massatuotannon maku tuppaa leimaamaan niiden kaikkea tuotantoa.

Vaalean suurpanimolagerin osuus juodusta oluesta on Suomessa murskaavan ylivoimainen. Mutta pienpanimojen siivu kasvaa: Valviran arvion mukaan se on nyt yli kolme prosenttia.

Viime vuonna pienpanimot valmistivat melkein kolme kertaa niin paljon olutta kuin vuonna 2009. Vuonna 2014 alkoholin myynti Suomessa oli hienoisessa laskussa, mutta pienpanimo-oluiden selvässä nousussa.

"Ihmiset juovat vähemmän, mutta parempaa", Hämäläinen sanoo.

Siemaisemme pienpanimon pils-tyyppistä olutta. Se on periaatteessa samaa tavaraa kuin lager, mutta sisältää enemmän humalaa kuin äskeinen massatuote.

Saavuimme laatuoluen ytimeen. Erilaisilla humaloilla pelaaminen, niiden yhdisteleminen ja kokeileminen ovat keinoja, joilla pienpanimot pyrkivät erottautumaan. Hamppukasvista on brändätty lyömäase juomajättejä vastaan.

Simo Hämäläinen pyöräyttää pils-tuoppia aivan kuin viinilasia. Sitten lasimme nousevat pöydästä.

Hämäläisen mukaan pilsissä maistuvat metsä, kukka ja yrtti. Minä maistan ensin äskeistä voimakkaamman maltaan, ja sitten humalan katkeruus jää viipyilemään suun takaosaan. Se kiinnittyy kielen alle ja kitalakeenkin. Vetisiin lagereihin tottuneelle humalan puraisu voi ensin tuntua oudolta, mutta katkeruuteen tottuu.

Ja jotta jälkimaun saisi, täytyy olut niellä. Siksi testisuullisia ei syljetä pois kuten viininmaistajaisissa.

Siirrymme aivan erityyppiseen juomaan: tšekkiläistyyppiseen tummaan lageriin. Sellainen onkin tuttu ajoilta, jolloin puhuttiin "erikoisoluesta" ja suomalainen panimoravintola oli harvinaisuus.

Pienpanimobuumi nakertaa myös tšekkilagereiden suosiota. Hiljattain osuusliike HOK uudisti Helsingin perinteiset tšekkiolutravintolansa skandinaaviolutravintoloiksi. Ølhus-ketju tarjoaa Suomen naapurimaiden käsityöoluita.

Nostamme tuopit. Tumman lagerin tuoksu on paahteinen, maku makea ja maltainen. Tämäntyyppistä juomaa kaupitellaan talvisin jouluoluena. Humala ei juuri erotu maltaan sokerin alta.

En innostu. Jotkut inhoavat humalan kitkeryyttä, toiset rakastavat. Kuulun jälkimmäisiin.

Käsityöolutpullon etiketissä lukee usein, mitä humalalajikkeita valmistukseen on käytetty: Cascade, Amarillo, Columbus, Centennial . . . Nimistäkin kuulee, että moni trendihumala tulee Yhdysvalloista.

Ja niin myös oluttyyppi, jota seuraavaksi hörppäämme. American pale ale on kerännyt mainetta niin herkullisena lajina, että sitä maistettuaan tiedetään paatuneimmankin lagerjäärän vaihtaneen kulutustottumuksia.

Kohotan lasin huulilleni ja siemaisen. Hämäläinen neuvoo purskauttamaan, jotta aromit irtoaisivat parhaiten.

Suuhuni leviää kukan ja sitrushedelmän raikkaus. Kun nielaisen, peittää humalan katkera jälkimaku suunperän pinnat, tuntuu voimakkaasti ja kestää pitkään. Alkoholista elämys ei johdu: tämä pale ale on miedon keskioluen vahvuista.

Simo Hämäläinen pyöräyttää olutta poskissaan ja nielaisee. Sitten hän laskee lasin pöydälle. Kasvoille leviää hymy.

"Jumalattomasti makua", hän sanoo.

 

Seitsemän suurta oluttyyppiä

 

Vaalea lager 

Esimerkiksi Lapin Kulta, Karhu, Koff, Karjala, Carlsberg, Saku, Foster's, Heineken, Corona Extra, Sol.

Maailman yleisin oluttyyppi, maultaan kevyt ja raikas. Sopii janoon. Varsinkin massatuotantolager humaloidaan eli katkeroidaan hyvin miedosti.

Minkä ruuan kanssa? Savu- ja graavikalan, muikun, tulisen ruuan ja pizzan.

Tumma lager 

Esimerkiksi Keisari Luomu Tumma, Lapin Kulta Arctic Dark, Saku Tume, Krušovice Cerne, Kukko Tumma.

Aromiltaan paahteinen, mieto olut, jossa maistuu usein karamelli. Kevyesti katkeroitu. Tšekkipanimoiden vahvaa alaa.

Minkä ruuan kanssa? Raakamakkaran, grilliruuan, loimulohen, pataruuan, sipulin, poron ja jouluruuan.

Pils 

Esimerkiksi Pilsner Urquell, Mallaskosken Kuohu Valioluokka, Kukko Pils, Suomenlinnan Panimo Höpken Pils.

Pils on vaalean lagerin esi-isä. Tšekkityyppinen pils on kukkamaisen humalainen, saksalaismallinen pannaan vahvemmaksi ja katkerammaksi.

Minkä ruuan kanssa? Suolaisen kalaruuan ja piiraan, porsaankyljen, lohihampurilaisen, grillimakkaran.

Vehnäolut 

Esimerkiksi Hoegaarden, Paulaner Hefe-Weissbier, Laitilan Kievari Vehnänen, Prykmestar Wehnäbock.

Kevyttä, hapanta, sitrusmaista ja hedelmäistä olutta. Moni vehnäolut on suodattamaton eli väriltään samea. Ei katkera. Siiderinystävän ja aloittelevan oluenjuojan valinta.

Minkä ruuan kanssa? Tomaattinen ruoka, tapas, valkolihainen kala ja lohi, kirpeä ja vaniljainen jälkiruoka.

Portteri 

Esimerkiksi Huvila X-Porter, Sinebrychoff Porter, Fuller's London Porter, Maku Brewing Savu Porter.

Tumma, kuiva, paahteinen ja hedelmäinen olut. Alkoholipitoisuudeltaan vahva. Kahvimaisen tumma vaahto.

Minkä ruuan kanssa? Savuisen ruuan, naudanlihan, riistapadan, sinihomejuuston, tumman suklaan ja kypsennetyn juuston.

India pale ale 

Esimerkiksi BrewDog Punk IPA, Mufloni CCCCC, Brooklyn Brewery East India Pale Ale, Brewer's Special India Pale Ale, Olvi IPA.

India pale ale on katkeraksi humaloitu ja usein melko vahva olut. Pihkainen, sitrusmainen, ruusutarhamainen tai maltainen – riippuu humalalajikkeesta. Ipa-oluiden suosio on viime vuosina ollut nosteessa. Tämän hetken trendiolut Suomessakin.

Minkä ruuan kanssa? Mausteiset grilliruuat, makeaksi marinoidut lihat, raakamakkarat, rasvaiset ruuat. Ipa sopii grillimakkaran kyytipojaksi paremmin kuin perinteinen vaalea lager.

American pale ale 

Esimerkiksi Keisari 66 APA, Huvila Pale Ale, Stadin Panimo American Pale Ale, Mufloni Säppi Apa.

Amerikkalaisille pienpanimoille tyypillisesti sitrusmaisesti humaloitu, vaaleahko olut. Ipa-oluen lähisukulainen.

Minkä ruuan kanssa? Mausteiset ja makeat grilliruuat, hampurilaiset, valkolihainen kala, äyriäiset, kana.

 

Lähteet: Anikó Lehtinen: Yks olut (WSOY), Pienpanimoliitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit