Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahallaan pilattua olutta

Olut oli hapanta ja tallintuoksuista, ennen kuin oluenpanijat 1800-luvun lopulla saivat bakteerit kuriin. Nyt bakteereilla käytetyistä hapanoluista on tulossa trendijuomaa.

Ruoka
 
Toni Schneiders Interfoto
Saksalainen munkki valmistaa olutta 1400-luvulta peräisin olevassa piirroksessa.
Saksalainen munkki valmistaa olutta 1400-luvulta peräisin olevassa piirroksessa. Kuva: Toni Schneiders Interfoto

Trendien haistelijat ovat jo muutaman vuoden ajan povailleet hapanoluita seuraavaksi olutmaailman villitykseksi. Suuta supistavan kirpeät ja hapokkaat oluet ovatkin viime vuosina kasvattaneet suosiotaan oluttrendien emämaassa Yhdysvalloissa.

Pullojen etikettien sanat "Sour Brown" ja "Wild Ale" kertovat tavallisesta poikkeavasta happamuudesta ja siitä, että olut on käynyt muulla kuin puhtaalla panimohiivalla.

Viinimäisten makujen tuottamisesta olueen on nyt innostuttu pienpanimoissa myös muualla maailmassa, varsinkin Italiassa. Tämän uusimman muodin saapuminen Suomeen on jo nähtävissä olutbaarien valikoimissa ja olutharrastajien keskusteluissa. Panimoillakin on kiinnostusta asiaan.

Trendin vahvistumisesta huolimatta hapanoluet tuskin nousevat vahvasti humaloitujen pintahiivaoluiden ohi olutharrastajien enemmistön ykkössuosikeiksi. Olutbaarien tiskeillä tilataan jatkossakin todennäköisemmin "ipaa" kuin "souria".

Eurooppalaisia hapanoluita on toki ollut tarjolla Suomenkin olutravintoloissa jo hyvän aikaa ennen amerikkalaisen pienpanimovallankumouksen viimeaikaisia rymistelyjä.

Oluen tuonnin vapautuminen valtion monopolista 1990-luvun alkupuolella levitti ravintoloiden valikoimiin belgialaisia klassikkomerkkejä kuten Rodenbachin ja Liefmansin hapanoluita sekä Cantillonin ääriperinteisiä lambiceja.

Hapanoluen muotiin tulemisessa on helppo nähdä historian ironiaa. Kaikki olut oli tuhansien vuosien ajan melkoisen hapanta. Käymisen alkua odottamaan jätetty makea tärkkelysliemi kelpasi ravinnoksi monenlaisille silmin näkemättömille pieneliöille. Mikrobien mellastaessa juomassa ei sen säilyvyyskään ollut kovin kummoinen. Hiivan ja bakteereiden olemassaoloa ja toimintaa ei tunnettu.

Vuosisatojen kuluessa oluenpanijat pyrkivät kehittämään menetelmiään niin, että happamuus saataisiin kuriin. Hapanta makua yritettiin tasoittaa hedelmien makeudella ja karvailla mausteilla.

Noin tuhat vuotta sitten keksittiin käyttää humalakasvin kukintoja happamuutta peittävänä mausteena ja säilöntäaineena. Myös yleisen puhtauden ratkaisevaa merkitystä oluenpanossa alettiin ymmärtää. Lopulta Louis Pasteurin tutkimukset 1800-luvun puolivälissä selvittivät hiivan ja mikrobien tekemiset.

Oluen valtavirta muuttui vähemmän happamaksi, puhtaan makuiseksi, mistä pitivät sekä kuluttajat että panimot.

Belgiassa, Britanniassa ja Saksassa säilyi valtavirran imusta huolimatta alueita, joissa paikallinen maku hyväksyi edelleen oluen happamuuden.

Michael Jacksonin olutkirjojen innoittamat pohjoisamerikkalaiset olutharrastajat tekivät löytöretkiä Eurooppaan, etenkin Belgiaan, ja kohtasivat muun muassa hapanoluet. Kotipuoleen palattuaan he halusivat kokeilla vastaavanlaisten oluiden valmistusta. Puhtauden sijaan oluenpanija pyrkikin nyt tahallaan saamaan olueen tallin nurkan tuoksuja ja happamuutta.

Perinteinen belgialainen lambic käy itsestään ilman lisättyä hiivaa, mutta hyvin harva hapanoluttrendin aallonharjalla surfaava olut valmistetaan niin.

Useimpien kohdalla kyse on kontrolloidusta villikäymisestä – toisin sanoen oluenpanija valitsee hiivat ja bakteerit, joilla vierteestä eli sokeripitoisesta mallasliemestä tehdään hapanta olutta.

Monen uuden hapanoluen alkoholin tuottaa puhdas oluthiiva Saccharomyces. Sen lisäksi käyttämiseen yleensä osallistuu hitaammin toimiva Brettanomyces-villihiiva, joka samalla tuo olueen monenlaisia sivumakuja tallin tuoksuista mädäntyvän ananaksen aromeihin.

Varsinaisen happamuuden saavat aikaan bakteerit. Happamista maitovalmisteista tutut Lactobacillus-bakteerit tuottavat vierteen sokereista maitohappoa. Ne tekevät työnsä vauhdikkaasti, jopa päivän parin aikana. Vahvaa happamuutta tekevä Pediococcus työskentelee hitaammin, ja se tunnetaan myös hapankaalin hapattajana.

"Puhdasta" olutta yleensä tekevä panimo ottaa riskin, jos alkaa valmistaa hapanolutta. Villihiivat ja bakteerit saattavat jäädä panimon laitteisiin ja rakenteisiin elämään ja ovat siellä valmiina pilaamaan seuraavan puhtaaksi tarkoitetun erän.

Lactobacillus-bakteerin sitkeydestä todistaa Ahvenanmaan vesille 1800-luvulla uponneen laivan hylystä nostettujen olutpullojen sisältö. 150 vuotta pullossa merenpohjassa viettäneet mikrobit lähtivät Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijoiden tekemässä koeviljelyssä iloisesti lisääntymään.

Ahvenanmaan vesille 1800-luvun lopulla uponneesta laivasta löytyi olutpulloja, joissa eli edelleen Lactobacillus-bakteeri.
Ahvenanmaan vesille 1800-luvun lopulla uponneesta laivasta löytyi olutpulloja, joissa eli edelleen Lactobacillus-bakteeri.
Belgialaiset Rodenbachin ja Liefmansin hapanoluet ovat tyylin klassikoita.
Belgialaiset Rodenbachin ja Liefmansin hapanoluet ovat tyylin klassikoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit