Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savustus on suositumpaa kuin koskaan

Muinainen keino kypsentää ja säilöä ei ole koskaan ollut suositumpaa kuin nyt. Mikä parasta, muutakin voi savustaa kuin lohta.

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista
Henri Alén tekee Helsingin Sanomiin ruokia, joita juuri nyt himoitsee.
Henri Alén tekee Helsingin Sanomiin ruokia, joita juuri nyt himoitsee.

Savustaminen on kytenyt jo pitkään gastronomisen maailman huulilla. Nyt se on täällä. Muinainen keino kypsentää ja säilöä ei ole koskaan ollut suositumpaa kuin nyt. Mikä parasta, muutakin voi savustaa kuin lohta. Kun perusperiaatteet ymmärtää, lähes kaikki raaka-aineet pitävät savun mausta. Rasva sitoo savun makua loistavasti, samoin nesteet. Siksi menussani on sekä vesipitoisia kasviksia että rasvaisempiakin herkkuja.

Noin 15 vuotta sitten ravintola Chef & Sommelierin kokki Sasu Laukkonen teki savustettua tomaattikeittoa kotibileissä. Hyvää oli. En tiedä, muistaako Sasu enää soppaa, mutta minulle se maistuu edelleen loistavasti. Lihaisa häränsydäntomaatti tai pihvitomaatti sopii savustettavaksi hyvin.

Savustetut kokonaiset katkaravut ovat suurta herkkuani. Mutta niin ovat jättikatkaravutkin. Pyri hankkimaan isoja pyrstöjä, jotka kestävät hieman kovempaakin savua. Aioli syntyy savustetusta valkosipulista, jonka aromi ja maku ovat kokemisen arvoisia. Lempeässä löylyssä kitkerät aromit katoavat ja valkosipulin makeus tulee esille.

Broilerin savustamisessa tärkeää on valita nahallinen rintapala. Nahassa on rasvaa jota sitoo savun makua. Ole lempeä savun kanssa. Mieluummin mietoa savua pitkään, kun tiukkaa löylyä nopeasti, jolloin mausta tulee karvas. Halloumi-juusto mehevöittää rintaa ja sopii lämpimiin ruokiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit