Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheenäiti tekee pinkkejä kakkuja

Tarja Savikko innostui tekemään kakkuja, kun neljä tytärtä halusivat Hello Kittyjä ja prinsessalinnoja synttäreilleen.

Ruoka
 
Jaana Laitinen
Lauri Rotko
Tarja Savikko tykkää enemmän tehdä kakkuja kuin syödä niitä. Syömäpuolen hoitavat tyttäret kavereineen. Pöllö upposi nopeasti Johanna Ylöstalon, 9, (vas.), Iiris Kiljusen, 12, Katariina Ylöstalon, 11, ja Tiia Savikon, 10, suuhun.
Tarja Savikko tykkää enemmän tehdä kakkuja kuin syödä niitä. Syömäpuolen hoitavat tyttäret kavereineen. Pöllö upposi nopeasti Johanna Ylöstalon, 9, (vas.), Iiris Kiljusen, 12, Katariina Ylöstalon, 11, ja Tiia Savikon, 10, suuhun. Kuva: Lauri Rotko

Kun kuopus pyytää kaverisynttäreille Monster high -kakun, mamman on paras sellainen värkätä. Ensin piti tutkia, mitä tarkoittaa Monster high, ja sitten miettiä, miten siitä saa kakun, turenkilainen Tarja Savikko, 44, kertoo.

Kyseessä oli muotinukkesarjan ja nettivideoiden tyttöhahmo: isot silmät, rusetti kaulassa, pinkki-mustat kiharasaparot. Kakusta tuli Nea -tyttären synttäreiden hitti.

Savikolla on neljä tyttöä. Se tarkoittaa, että kakkuja intohimoisesti leipovan äidin keittiössä on syntynyt satoja kakkuihanuuksia ristiäisiin, synttäreille, nimppareille, koulun aloittajaisiin ja päättäjäisiin, rippijuhliin, lakkiaisiin, kesäjuhliin.

Niiden lisäksi innokas jauhomaakari on kakuttanut sukulaisten ja heidän lastensa juhlat, tyttärien kaverien merkkipäivät ja työkavereiden pippalot.

Tarja Savikko sanoo, että hän on aina tykännyt leipoa, ei niinkään laittaa ruokaa. Kun hän oli äitiyslomalla nuorimmaisen synnyttyä, leipomiselle jäi aikaa. Hän erikoistui lastenkakkuihin, koska niitä tarvittiin jatkuvasti.

Kun blogit tulivat, hänkin perusti oman seitsemän vuotta sitten. Sen nimi oli aluksi Tarjan kyökissä. Sinne hän kuvasi kakkuja. Jossakin vaiheessa blogin nimi muuttui Pinkkikakuksi.

"Siitä tietää, mitä väriä meillä on leivottu", hän naurahtaa.

Tyttäret ovatkin teettäneet äidillä kukin vuorollaan ruusu-unelmia, prinsessakakkuja, Niisku-neitejä, Hello Kittyjä, prinsessalinnoja.

Kavereille ja sukulaisille hän on saanut loihtia myös miehekkäämpiä versioita: sotilaspoliisin, onkipaikan laitureineen, jääkiekkokaukalon, ambulanssin, rekan ja työmaan rakennuspiirustukset.

"Kun saan aiheen, heti alkaa päässä surrata, millainen siitä tulisi. Ihmishahmoja olen joutunut opettelemaan. Niistä on vaikea saada oikean näköisiä."

Lapset tykkäävät makeasta, mutta kaikki aikuiset eivät, Savikko tietää. Hänkin syö mieluummin raikkaita kuin yltiömakeita kakkuja.

"Moni jättää kuorrutus- ja koristelumassat syömättä. Niin saa tehdä. Ei kakuntekijä katso sitä pahalla."

"Ensin kannattaa ottaa ohut pala ja testata, onko kakku liian makea vai omaan suuhun sopiva. Sitten voi ottaa lisää."

Tänään keittiössä syntyy pöllökakku. Hän paistoi, kokosi ja täytti sen jo edellisenä päivänä. Sokerikakkukerrokset ja niiden välissä kinuski sekä valkosuklaa-mansikkamousse ovat muhineet kostukkeiden kanssa yön yli.

Nyt kakku saa valkoisen kuorrutteen. Sen Savikko kaulitsee vaahtokarkkimassasta.

"Jotkut käyttävät sokerimassaa tai marsipaania. Minä tykkään vaahtokarkista, sillä sitä on helppo käsitellä. Se ei halkeile eikä repeä."

Kun kuorrute on valmis, hän hakee muotoilusienen. Se on alusta, jonka päällä voi värkätä pieniä kakkukoristeita.

Siinä odottaa jo kaksi pyöreäsilmäistä pöllöä ja erivärisiä kukkia. Kukat Savikko on painanut muoteilla sokerimassoista. Pöllöt hän pyöritteli omissa hyppysissään mieleiseensä muotoon.

"Lasten kakuissa ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin maku. Aikuisetkin tykkäävät kauniista kakuista, mutta he maistelevat kakkua kyllä lapsia tarkemmin."

Hän asettelee kakkuun marsipaanioksan ja pöllöt sen päälle. Kukkaset tulevat ympärille.

Kun taito on karttunut, epäonnistumisia ei juuri enää tule. Mikään kakku ei ole läsähtänyt kokonaan kassaan, hän kertoo. Koristeluvirheen voi aina peittää kukalla tai oksalla, hän vinkkaa.

"Korkeita hääkakkuvärkkäilyjä en ole vielä kokeillut. Jos rakennetta on pitänyt tukea, olen laittanut kakun sisään kovia spagetteja. Haluan, että koko kakku olisi syötävissä."

Kakkuharrastus on lisääntynyt viime vuosina, ja se näkyy myös tarvikkeiden saatavuudessa. Kun hän aloitti blogin seitsemän vuotta sitten, massoja, värejä, muotteja ja koristeita sai vain yhdestä kaupasta, Tuusulasta. Nyt kauppoja on enemmän, ja nettikaupasta tarvikkeita voi ostaa kotipöydän äärellä.

Toiseksi nuorin tytär Tiia, 10, pyrähtää keittiöön kolmen kaverin kanssa maistelemaan pöllöä. Äidin leipomista kakuista hänen suosikkinsa on hevoskakku. Sen hän sai 8-vuotisjuhliinsa.

Tiia muistaa yhden kakun, joka ei äidiltä mennyt ihan putkeen.

"Se lehmäkakku", hän kikattaa.

Äiti yritti tehdä seepraraitaisen hyydykekakun. Raidat levisivät. Niinpä kakulle annettiin uusi nimi. Siitä tuli lehmäkakku.

 

Tarja Savikon kakkublogi:
http://pinkkikakku.blogspot.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit