Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusiseelantilainen valkoviini sai viisi tähteä ja voitti HS-testin

HS-testin uusiseelantilainen voittaja sai viisi tähteä harmonisuutensa ansiosta.

Ruoka
 
Jouko Mykkänen
Julia Weckman / HS
Kuva: Julia Weckman / HS
5 tähteä: Huippu, ei jätä toivomisen varaa
4 tähteä: Erinomainen, luonteikas
3 tähteä: Hyvä, laadukas ja tasapainoinen
2 tähteä: Tyydyttävä, helppo arkiviini
1 tähti: Välttävä, laadullisesti vaatimaton

 

Uusiseelantilainen Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2013 sai viisi tähteä ja voitti HS:n kesäviinitestin, johon oli valittu keskihintaisia (12–16 euroa) sauvignon blanc -viinejä.

Voittaja ei ole yllätys, sillä viini on pitänyt yllä vakuuttavaa laatua pitkään. Pitkän ja tyylikkään makuinen viini vakuuttaa juojansa harmonisella kokonaisuudella. Sen tuoksu on runsas ja kiehtova sisältäen greippiä, sitruunaa, karviaismarjaa, mineraalisuutta ja yrttisyyttä.

Myös neljän tähden viinejä löytyi, peräti neljä. Niissä on hyvin esillä rypäleen tyypillisiä piirteitä, ja kokonaisuutena ne ovat maukkaita viinejä.

Sauvignon blanc -viinien tyylit vaihtelevat niukasta ranskalaistyyppisestä mineraalisuudesta ja yrttisyydestä todella runsaan aromaattiseen parsan ja passionhedelmän makuun, joka on uusiseelantilaisten viinintekijöiden suosiossa. Tasapainoisessa viinissä nämä maut ovat sopivasti esillä viinien erittäin hapokkaan rakenteen kanssa. Joskus aromit ovat liian niukkoja tai sitten niitä on saatu viiniin liiankin ylitsevuotavasti.

Nuo aromaattiset ominaisuudet ja raikas hapokkuus tekevät sauvignon blanc -lajikkeen viineistä kesäsuosikkeja.

Kaikki tyylit ovat hyvin jäähdytettyinä sopivia aperitiiviksi. Niukemmin aromaattiset ja mineraaliset viinit ovat suosittuja herkkien kalaruokien kanssa. Reilun hapokkaat ja runsaan herukkaiset viinit sopivat rapujen kanssa. Runsasaromisen tyylin kanssa käyvät yhteen kesäiset kasvikset ja yrteillä höystetyt miedot grilliruuat.

 

Viinejä arvioivat Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lehtori, viinikirjoittaja Jouko Mykkänen ja HS:n ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka. Testi oli sokkotesti eli maistelijat eivät tienneet, kenen tuottamia viinejä he maistelivat.
 

ARVIOT

Julia Weckman / HS

 

1) Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2013
Uusi-Seelanti Marlborough
Tuottaja: Jackson Estate
15,98 €
5/5 tähteä
 

Runsas ja kiehtova tuoksu, jossa greippiä, sitruunaa, karviaismarjaa, mineraalisuutta ja yrttisyyttä. Melko täyteläinen, aluksi pehmeä, kivellistä hedelmää, lopussa reilusti mineraalisuutta. Hapokkuus tulee lopussa salakalavasti mutta viettelevästi esiin. Kuiva, pitkä ja tyylikäs.

 

2) San Simone Prestige Sauvignon 2014
Italia, DOC Friuli Grave
Tuottaja: San Simone
12,95 €
4/5 tähteä
 
 

Tuoksu kohtalainen ja selkeä. Herukanlehteä, sitrusta ja mineraalisuutta. Maku kuiva, hiukan omenainen, aavistuksen mineraalinen lopetus. Melko pitkä ja tasaisesti piristyvä maku. Tyylikkään niukka.

 

3) Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2014
Ranska, IGP Vin de Pays du Val de Loire
Tuottaja: Henri Bourgeois
12,41 €
4/5 tähteä
 

Tuoksu kohtalaisen runsas. Paljon mustaherukanlehteä, yrttisyyttä, hiukan mineraalis-mausteinen.

Maku tosi kuiva, erittäin hapokas, yrttis-ruohoinen, lievästi kivellistä hedelmää, mineraalinen lopetus. Pitkä ja ryhdikäs, sopivan vienosti hedelmää.

 

4) Novas Gran Reserva Sauvignon Blanc 2014
Chile, DO Valle de San Antonio
Tuottaja: Emiliana
12,89 €
4/5 tähteä
 

Tuoksu leimallisen mineraalinen ja sitrusmainen, hiukan mustaherukanlehteä ja yrttisyyttä. Maku hyvä ja tasapainoinen. Kuiva, hyvin hapokas, melko täyteläinen. Hyvinkin pitkä ja ryhdikäs kokonaisuus, jossa miellyttävä jälkimaku.

 

5) Pecan Stream Sauvignon Blanc 2014
Etelä-Afrikka, WO Elgin
Tuottaja: Waterford Wines
13,48 €
4/5 tähteä
 

Tuoksu raikas, paljon sitrusta ja kivellistä hedelmää. Hiukan mineraalinen ja mustaherukanlehteä.

Runsaat hapot ja aika runsas maku, jossa mukavasti yrttisyyttä ja hedelmäisyyttä, lopussa hiukan mineraalisuutta. Keskitäyteläinen ja keskipitkä maku. Hyvä ja rypäleelle uskollinen viini.

 

Julia Weckman / HS

6) Jean-Marc Brocard Saint-Bris Sauvignon Domaine Sainte Claire 2013
Ranska, AC Saint-Bris
Tuottaja: Jean-Marc Brocard
13,98 €
3/5 tähteä
 
 

Tuoksu vain kohtalainen ja aika aprikoosimainen, myös hiukan mustaherukanlehteä ja ruohoa. Maku melko mieto, ei kovin aromikas, paljon sitrusmaisuuutta, hyvät hapot, hedelmäisyys jää vähän ohueksi. Pieni voimainen sivumaku. Keskipitkä.

 

7) Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 2013
Chile, Leyda Valley
Tuottaja: VSPT
12,99 €
3/5 tähteä
 

Runsas tuoksu. Karviaista, hedelmää, hiukan yrttisyyttä. Tosi hapokas heti alusta. Raikas kokonaisuus, vaikkakin hieman raju hapokkuus. Pirteä mutta ei kovin maukas, voisi olla runsasmakuisempi.

 

8) Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard 2013
Chile, DO Valle de Casablanca
Tuottaja: Viña Errázuriz
13,98 €
3/5 tähteä
 

Runsas tuoksu, nenässä modernisti parsaa, yrttisyyttä ja passionhedelmää. Maku kuiva, melko hapokas ja melko pitkäkin. Tyylikäs mutta ei kovin persoonallinen.

 

9) Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Uusi-Seelanti, Marlborough
Tuottaja: Vicarage Lane Wines
11,99 €
2/5 tähteä
 
 

Tuoksussa parsaa, kivellistä hedelmää ja hiukan passionhedelmää. Aavistus mineraalisuutta. Vain kohtalaisen runsas tuoksu.

Maku runsas, melko täyteläinen, kohtalaisen hapokas aluksi, loppumaku hedelmävoittoinen, kuivahko. Hiukan ylitsevuotavan runsas maku.

 

10) Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Uusi-Seelanti, Marlborough
Tuottaja: Mud House Wines
13,90 €
2/5 tähteä
 

Tosi runsas tuoksu: herneenversoa, parsaa, mustaherukanlehteä ja kypsää passionhedelmää. Hiukan mieto aloitus maussa, sitten runsaan hedelmäinen, loppua kohden hapokkuus esille, jolloin maku hiukan piristyy. Pitkä maku mutta ei erityisen tyylikäs runsaudessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit