Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Relander hurahti perhokalastukseen

Jukka Relander tavoittelee taimenta, vaikkei raaskikaan ottaa sitä syötäväksi.

Ruoka
 
Anni Koponen
Jukka Relander hurahti perhokalastukseen Helsingin Vanhankaupunginkoskella.
Jukka Relander hurahti perhokalastukseen Helsingin Vanhankaupunginkoskella. Kuva: Anni Koponen

"Rakkaus ei katso säätä", Jukka Relander huikkaa ja lähtee sateeseen.

Relander on menossa perhokalastamaan Helsingin Vanhankaupunginkoskelle. Täällä hän 15 vuotta sitten tutustui lajiin. Virvelöintiä hän oli harrastanut 14-vuotiaasta lähtien.

"Katsoin, että onpa makeen näköistä. Tajusin, että osan siitä, mitä olen hakenut Lapista, voin saada myös täältä."

Relander on aktiivinen monella saralla: kaupunginvaltuutettu, vapaa kirjoittaja, radiofilosofi, tutkija, luennoitsija, Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja, Kultti ry:n puheenjohtaja . . .

Lukuisten hommiensa vuoksi Relander ei ehdi kalastaa niin paljon kuin haluaisi. Ja lapsetkin ovat vaikuttaneet.

Kun ihmettelemme, kuinka vaelluskenkien näköisillä kengillä voi mennä veteen, Relander uhoaa: "Hyvinä kesinä ne eivät kuivu ollenkaan. Se on huono tilanne, jos kengät pääsevät kuivumaan!"

Vettä sataa. Relander kahlaa keskelle koskea. Hän heittelee siimaa ilmassa edestakaisin. Näin hän kuivaa perhoa, jotta se ei uppoaisi märkyyttään.

Virvelikalastuksessa siima on kevyt, ja heittäminen onnistuu vieheen painon ansiosta. Hyönteisiä jäljittelevät perhot taas ovat niin kevyitä, että siiman on oltava painava. Relanderin mukaan perhokalastus on luonnonmukaisin kalastustapa. Siinä havaitaan ruokaileva kala, päätellään, mitä se syö ja tarjotaan kalalle jäljitelmää.

"Tämä on ihanaa", Relander huikkaa kosken keskeltä. Samassa siima tarttuu hänen takanaan olevaan puskaan.

Hän irrottelee sitä tyynenä.

"Mun hermot kestää hyvin siimasotkuja. Näillä heittotaidoilla niitä tuleekin."

Toinen hyväksi kääntyvä ominaisuus on hänen mukaansa se, että hän sitoo suttuisia perhoja.

"Parhaat sitojat tekevät kauniimpia, mutta mun perhot näyttävät siltä kuin hyönteiset vedessä."

Ja ei kun syömään!

Ahven on Relanderin suosikkikaloja, ja parhaimmillaan se on voissa paistettuna.

"Se on niin hyvää, ettei siihen malta sotkea muita makuja."

Hauen valmistuksessa taas Relanderin mielestä tärkeintä on se, että hauen maku saadaan piiloon. Piilottamiseen hän käyttää piparjuuritahnaa.

Muitakin keinoja on: Hauki pannulle paloina, omenalohkoja ja puolitoista desiä siideriä sekään. Keitetään siideri pois ja laitetaan tilalle kermaa ja mausteita. Tai sitten aasialainen versio, jossa on chiliä, inkivääriä, korianteria, seesamöljyä ja limettilohkoja hauen kyljissä.

Parasta Relanderin mielestä on käsivarren Lapista itse pyydystetty, hiillostettu nieriä. Jos saa ison, sen voi graavatakin.

"Liha ei ole lohenpunaista vaan tummanpunaista!"

Relander puhuu nieriästä kuitenkin vähän varoen, koska ei ole varma, ovatko sen kannat kestävällä tolalla. Hän kalastaa valikoivasti eli nostaa syötäväksi vain ne kalat, jotka voi ottaa ilman ekologista haittaa.

Kalansaaliina hänen suosikkinsa on taimen, mutta Vanhankaupunginkoskella hän ei taimenta nosta, koska kanta on niin heikko. Eikä nostaisi juuri muuallakaan Suomessa.

Mitä järkeä taimenen kalastamisessa sitten on?

"Niin, ironista on, että moni kalastaja arvostaa taimenta sen vuoksi, että se maistuisi parhaalta, jos sen voisi ottaa. Mulla se on se, kun olen pikkupojasta lähtien lukenut kirjoja, joissa posket rusottaen yritetään saada taimenta. Sen saaminen on kirjassa aina se dramaattinen tihentymä. Se on kuitenkin erämaakala, villikala. Ja niin kaunis!"

Vantaanjoella alkoi myös Relanderin kala-aktivismi. Vuonna 2008 hän oli mukana laittamassa joessa uiviin lohiin radiolähettimiä. Firmat saivat hankkia oman radiokalansa. Hankkeen tuotolla haettiin EU-avustusta, ja avustuksella viranomaiset tekivät hoitosuunnitelman Itämereen virtaaville joille.

"Paras oli Suunnon sponsoroima lohi. Se nousi pari kertaa Vantaanjokea ylös, mutta tuli aina tuosta putouksesta alas. Seuraavan kerran siitä kuultiin, kun Peter Fryckman soitti ja kertoi syöneensä kalan Aarno 'Loka' Laitisen kanssa."

Syksyllä Relander teki valtuustoaloitteen Vanhankaupunginkosken padon purkamiseksi.

"Padolla on historiallista arvoa, joten historioitsija ja vesistönsuojelija minussa käyvät kiistaa. Osa padosta voitaisiin poistaa niin, että historialliset arvot säilyisivät."

Yksi Relanderin suosikkikalakirjailijoista on amerikkalainen John Gierach, joka on kirjoittanut: "Kolmas vaimoni sanoi, että pilaan elämämme perhokalastuksella. Hän oli väärässä. Pilasin vain hänen elämänsä."

Relanderin tilanne on toinen: "Avioliitto on niskan päällä, kalastus alakynnessä." Hän lisää kuitenkin nöyrästi: "Puolisoni on ymmärtäväinen, mutta elämä vain on niin täyttä."

Perhokalastus on Relanderin mukaan kokonainen maailma, johon astuu: on luonto, kirjat, hyönteiset ja kaverit.

"Missään ei tutustu ihmiseen niin nopeasti kuin kosken rannalla. Kalastus tepsii työstressiin. Se on kokonaisvaltaista luonnossaoloa. Se vaatii ajattelutyötä ja fyysistä tekemistä."

Relander ei tullut valituksi viime kevään eduskuntavaaleissa. Tulos oli pettymys ja helpotus.

"Aiemmissa vaaleissa on ollut täpärämpää, mutta tällä kertaa tuli selväksi, että en enää yritä."

Relander määräsi itselleen kaksi sairauslomapäivää ja lähti Kangasniemen Läsäkoskelle. Hän sai saapumisiltana lääkkeeksi 65-senttisen taimenen.

"Ajattelin, että nyt tämä on tässä."

Vesiperhosjäljitelmä Coddard Caddis on Relanderin suosikki purokalastuksessa.
Vesiperhosjäljitelmä Coddard Caddis on Relanderin suosikki purokalastuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit