Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rentoja juomia rapujuhliin

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Rapujuhla on poikkeuksellinen kattaus suomalaisessa ruokakulttuurissa. Se on varmasti hauskin, ilottelevin ja kepein juhla koko vuonna. Siinä olevat maut ovat intensiivisiä ja merkittäviä, mutta eivät tärkeitä tai vakavia. Samaan henkeen sopii valita myös juomat: maukkaita ja anteliaita, mutta ei turhan hienostuneita.

Tähän rentoon menuun suosittelen juomakokonaisuutta, jossa ei ole yhtään viiniä, koska muista juomista saa erinomaisen luontevan sarjan kohtaamaan ruokien maut.

Rapujen syömisen lomassa kannattaa antautua pohjoismaiselle perinteelle ja naukkailla pieniä kylmiä snapseja akvaviitin muodossa. Kesän uutuus on hyvin runsasmakuinen ja reilusti tammitettu norjalainen Linie Double Cask Aquavit (29,90 e). Muuten rapujen kanssa maistuu varmasti myös HS-kuplavesitestin parhaimmistoon yltänyt Saskia Classic kivennäisvesi (1,19 e, Lidl).

Pääruuan paistille voisi hyvinkin tarjoilla viiniä. Mutta paremmin aterian luonteeseen sopii olut. Paistin ja perunaterriinin jykevää makua keventää muutama vuosi sitten vallankumouksellisen karvas, nykyään jo enemmänkin klassikon asemassa oleva, Indian Pale Ale -tyylinen BrewDog Punk IPA (3,70 e). Sen aromikas ja runsas humalointi rytmittää erinomaisesti ravigot-kastikkeen yrttejä.

Arktinen uunijäätelö on melko yllättävä jälkiruoka. Vielä suuremman yllätyksen saa aikaan, jos tarjoilee sen kanssa todella erikoista kanadalaista siideriä. Neige Première 2012 (29,90 e) on tehty kuin icewine: Mehu on jäätynyt ja siitä on siten saatu vettä pois – lopputuloksena on erittäin konsentroitunut mehu. Se on käytetty hitaasti, ja maisteltavana on uskomattoman intensiivinen, makea ja hapokas vahva siideri, joka takuulla sopii marengilla hunnutetun jäätelön makuun. Juoma saattaa tuntua kalliilta, mutta lasillinen sitä ei kuitenkaan maksa enempää kuin yksi hyvänkokoinen jokirapu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit