Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokaintoilijat metsästävät nyt kefiirinsiementä

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Muutama vuosi sitten ruokaintoilijat metsästivät leipäjuurta. Nyt kuumeillaan kefiirinsiemenestä, valmistetaan jogurttia itse ja valutetaan juustoa.

Kefiiri käymään
Kefiiri, tuo Kaukasukselta ja Tiibetistä kotoisin oleva fermentoitu maitojuoma, on yhtäkkiä kovassa nosteessa.

Sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla etsitään kefiirinsiemeniä, joiden avulla maidosta voi käyttää kefiiriä. Valmiista kefiiristä on helppo erottaa pinnalta raemaista kasvustoa, eli kefiirinsiementä, uutta erää varten – tai jaettavaksi muille innokkaille.

Piimää muistuttavan hapahkon juoman salaisuus lienee sen vatsaystävällisyydessä ja tutussa maussa, jossa on kuitenkin jotain uutta.

Valio on haistanut trendin ja valmistaa maustamattoman peruskefiirin lisäksi myös hedelmäistä ja marjaista versiota.

Jogurtti ja viili, vaaleat viettelijät
Turkkilaista, kreikkalaista, bulgarialaista, rasvatonta, laktoositonta. Mitä tekee ruokaihminen, kun kaupan kylmähyllyillä on runsaudenpulaksi asti erilaisia jogurtteja? Alkaa valmistaa sitä itse. Tekeminen on helppoa, sillä yksinkertaiseen versioon tarvitaan vain rasvaista maitoa, hieman maustamatonta jogurttia ja noin 8 tuntia aikaa. Ja jos maustamaton jogurtti on, no, liian mautonta, vain mielikuvitus on rajana villeille makukokeiluille, joihin isot, kaupallisesti ajattelevat meijerit eivät taivu.

Itse tehty jogurtti on hitti varsinkin Pohjois-Amerikassa. Kotona valmistaen voi paitsi tuunata maun omannäköiseksi, myös säädellä sokerin määrää.

Samalla logiikalla tekeytyy myös kotitekoinen viili. Jo ennen kuin trendeistä edes puhuttiin, isoäidit tiesivät, että itse tehty viili on mitä parhainta kesäruokaa.

Labneh ja muut kotijuuston kilpailijat
Siivilässä valutettu, hieman mauton noutopöydissä esiintyvä vaalea köntti on historiaa, sillä perusjuusto taipuu nyt moneksi. Juustomassaan sekoitellaan mitä villimpiä makuja kuivatuista marjoista marokkolaiseen mausteseokseen.

Varsinkin amerikkalaisissa blogeissa ja lehdissä intoillaan itse tehdystä ricotasta ja mozzarellasta. Esimerkiksi arvostettu Food & wine -lehti neuvoo kotisivuillaan, kuinka mozzarellaa voi valmistaa itse alle puolessa tunnissa, ja Epicurious.com -reseptipankista löytyy mahtava ricottaohje, joka taipuu jälkiruuaksikin hunajalla ja kanelilla aateloituna.

Suurin hitti kotijuustorintamalla on kuitenkin labneh eli paksusta jogurtista valutettu juusto. Lähi-idästä kotoisin oleva Labneh sopii niin leivän päälle kuin maustamaan vaikkapa curryn ja piristämään paahdetut kasvikset tai kanavartaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä