Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syömisessä tärkeintä on seura – oman porukan arvot näkyvät myös lautasella

Haluamme syödä terveellisesti ja nauttia herkuista – mieluiten samaan aikaan. Aterialla tärkeintä ei kuitenkaan ole se, mitä on lautasella.

Ruoka
 
Venla Rossi
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Ystäväni synnytti viime viikolla. Tulin sattumalta valmistaneeksi hänelle sekä viimeisen aterian ennen sairaalaan lähtöä että ensimmäisen sieltä tulon jälkeen (raskauden viime hetkillä perunamunakasta ja avokado-mustapapusalaattia, kotiin palatessa kesäkeittoa).

En itse edes tajunnut koko asiaa, mutta kun tuore äiti huomautti siitä, tulin valtavan onnelliseksi.

Ajattelen, että arkipäiväinen ruuanlaitto toiselle on sekä suurin että pienin mahdollinen välittämisen osoitus.

Olemme nykyään loputtoman kiinnostuneita siitä, millaisella ruokavaliolla maksimoimme hyvinvointimme ja samaan aikaan siitä, kuinka valmistaa maukkain mahdollinen suklaakakku.

Terveellinen ja herkullinen eivät ole toisiaan poissulkevia, mutta yleensä keskitytään jompaankumpaan.

Olen ruokaihminen, ja nautin ruuanlaiton lisäksi myös syömisestä. Silti annoksen maku, kaunis kattaus tai kalorimäärä ovat minulle toissijaisia asioita.

Tärkeintä on seura.

Yhdessä vaikkapa salaattia valmistaessa tulee juteltua eri tavalla kuin muulloin, luontevasti askareiden lomassa. Ruuanlaitto antaa mahdollisuuden olla välillä hiljaa ja pitää katseen leikkuulaudassa. Ehkä juuri siksi sipulia pilkkoessa voi tulla melkein huomaamatta puhuttua myös vakavista asioista, kuten sairauksista ja peloista.

Tärkeintä on tietysti se, että kaikki saavat vatsansa täyteen. Sitä en kuitenkaan ajatellut kirjoittaessani ystävän lapsen vauvakirjaan terveiset: "Odotan jo, että pääsen tekemään sinullekin ruokaa."

Ennemminkin kyse on siitä, että valmistamani ruuan kautta haluaisin kertoa lapselle asioita maailmasta: meidän valinnoillamme on väliä myös ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin kannalta, kannattaa kokeilla uusia asioita, ruualla todellakin saa myös leikkiä ja jakaminen tekee iloiseksi.

Ja keittiössä on yleensä parhaat bileet.

Monet suomalaiset nauttivat suuren osan aterioistaan yksin. Niin minäkin. Yhdessä syöminen nostaa kuitenkin kokemuksen eri tasolle.

Se näkyy erilaisten ruokaan liittyvien tapahtumien yleistymisen lisäksi siinä, miten syömisestä puhutaan ja kirjoitetaan.

Stanfordin yliopiston lingvistiikan ja tietojenkäsittelytieteen professori Dan Jurafsky perehtyi äskettäin tavallisten amerikkalaisten internetiin kirjoittamiin ravintola-arvioihin.

Hän huomasi, että erittäin negatiivisten arvioiden kielestä löytyi samoja piirteitä, joita ihmiset käyttivät keskustellessaan esimerkiksi prinsessa Dianan kuolemasta tai syyskuun 11. päivän terrori-iskuista.

Huonoista ravintolakokemuksistaan kertovat ihmiset käsittelivät siis pienimuotoista traumaa. Tämä näkyi muun muassa arvioiden tarinallisuudessa ja me-pronominin korostuneessa käytössä ("me jouduimme odottamaan ruokaa yli tunnin").

Kritiikkejä tutkiessaan Jurafsky havaitsi, että ravintoloissa ei yleensä petytty pahiten ruokaan, vaan henkilökunnan töykeään tai välinpitämättömään käytökseen. Usein pöytäseurue oli unohdettu omiin oloihinsa pitkäksi aikaa tai heidän toiveilleen oli tuhahdeltu.

Mikäli ravintolan keittiössä mokattiin, saattoi salihenkilökunta vielä pahoittelemalla ja anteeksi pyytämällä korjata pisteet kotiin.

Tärkeintä ulkona syömisen kokemuksessa on se, että meidät on nähty, että meistä välitetään.

Ruuasta puhutaan nykyään valtavasti. Syöminen on myös asia, josta ihmiset kokevat paljon syyllisyyttä.

Monet ajattelevat esimerkiksi, että perheen yhteinen päivittäinen ruokahetki on tärkeä niin sosiaalisesti kuin ravitsemuksellisesti. Työ- ja harrastusaikataulujen lomassa yhteistä aikaa on kuitenkin välillä vaikea löytää.

Mielikuvissamme onnellinen perhe syö joka päivä yhdessä puoli kuudelta.

Ydinperheen yhteinen arkiateria on aikaisemmin kuitenkin ollut vain yksi monista syömisen tavoista, ei mikään normi.

Satojen vuosien ajan on syöty myös katukeittiöissä, laitoksissa tai koko suvun kanssa pitkän pöydän ääressä. Tai ystävien seurassa.

Vaikka ruokaan liittyvät tavat jakautuvat nykyään erilaisiin alakulttuureihin, on yhdessä syöminen usein osoitus lähipiiriin kuulumisesta.

Tämä pätee varsinkin juhlapyhiin, jolloin yhteisen aterian merkitys korostuu. Kovin uutta poika- tai tyttöystävää ei kutsuta perheen jouluaterialle.

Ruuasta puhuminen on jo lähtökohtaisesti omasta yhteisöstä puhumista. Syömiseen ja ruuanvalmistukseen liittyvät tapamme ja mieltymyksemme eivät ole erityisen yksilöllisiä, vaan sekoitus suomalaista ja globaalia ruokakulttuuria, läheisten ihmisten opettamia pieniä niksejä, traditioita ja hiljaista tietoa.

Usein myös oman porukan arvot näkyvät lautasella.

"Ruuan täytyy olla läheltä eli suomalaista, äijämäistä, mutta naisellisin vivahtein", kertoi "työmies" Matti Putkonen perussuomalaisten puoluekokoustarjoiluista Ylelle.

Kun syön ystävieni kanssa, tulen samalla keskittyneeksi ruokaan eri tavalla kuin yksin: en lue kirjaa tai katso televisiota, olen läsnä. Yhdessä syöminen ei ole itselleni jokapäiväistä, joten se tuntuu melkein juhlalta.

Lapsiperheen kiireistä arkea elävälle taas minun kiireetön ruokakaupparetkeni ja yksin syömiseni olisi varmasti hengähdystauko, melkein luksusta.

Ruokaan liittyvät haaveet kertovat paljon siitä, millaisia asioita kaipaamme elämäämme.

Vähän aikaa sitten kysyin pitkään naimisissa olleelta ystävältäni, mikä ovat olleet onnellisimpia hetkiä hänen parisuhteessaan. Hetkeäkään epäröimättä hän vastasi: aamiaiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit