Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henri Alén varoittaa: Tammitettu punaviini maistuu ruuassa laiturinlankulta

Kun kokkausviininä on punaviini, kannattaa välttää tammisia punaviinejä. Ne maistuvat keitettäessä lähinnä kuivalta laiturinlankulta, Henri Alén sanoo.

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista
Henri Alén tekee Helsingin Sanomiin ruokia, joita juuri nyt himoitsee.
Henri Alén tekee Helsingin Sanomiin ruokia, joita juuri nyt himoitsee.

"Olen viinin suurkuluttaja. Ainakin ruuanvalmistuksessa. Siihen on syy: ranskalainen ja italialainen keittiö perustuvat pitkälti heille tärkeään maataloustuotteeseen eli viiniin, kuten moni suomalainen perinneruoka on maitopohjainen.

Viinin tärkein ominaisuus ruuanvalmistuksessa on tasapainottaa makuja ja saada ne lentämään. Jos haluaa hifistellä kunnolla, kokkausviininä voi käyttää ruokalajin kotipaikkakunnan viiniä kuten burgundinpadassa burgundilaista punaviiniä. Tosin se olisi jo hieman haaskausta Suomessa.

Kun kokkausviininä on punaviini, kannattaa muistaa muutama seikka. Ensinnäkin: väittämä "Mitä kalliimpi viini, sitä parempi kastike" ei pidä paikkaansa. Viini menettää keitettäessä hienoimmat vivahteet ja jäljelle jää tiivis, mutta mehumainen maku. Valitse siis kattilaan kaadettavaksi edullista punaviiniä lämpimästä maasta, kuten Etelä-Afrikka, Chile tai Australia. Vältä tammisia punaviinejä. Ne maistuvat keitettäessä lähinnä kuivalta laiturinlankulta.

Jos käytät ruuanvalmistukseen valkoviiniä, valitse tammeton viini. Yleisesti valkoviinin tarkoitus on raikastaa rasvaisten kastikkeiden ja risottojen makua. Keventää niitä – kuten sitruuna – mutta maistumatta liikaa läpi. Viinissä täytyy siis olla happoja. Nuoret ja edulliset viileiden alueiden valkoviinit toimivat hyvin. Kokeile vaikka italialaista Veneton tai Umbrian alueen valkoviiniä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit