Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syötävän hyvässä kuvassa on tarina

HS:n ruokasivujen Instagram-tililtä löytyvät monet Elvi Ristan kuvaamista herkullisista ruuista.

Ruoka
 

Tietysti herkullinen ruoka-annos, mutta myös kaunis valo, sopiva kuvakulma sekä oivaltava rekvisiitta, joka välittää tunnelmaa tai tarinaa.

Siinä ovat onnistuneen ruokakuvan elementit valokuvaaja Elvi Ristan mielestä.

”Kuvan pitää herättää katsojassa halu tarttua ruokaan ja syödä se. Kuvan on siis oltava syötävän hyvä”, ruuan kuvaamiseen erikoistunut Rista tiivistää.

Elvi Ristan ottamia kuvia on julkaistu Helsingin Sanomien ruokasivuilla jo viitisen vuotta. Nyt niitä pääsee ihailemaan myös ruokasivujen omalla Instagram-tilillä @hsruoka.

Tyypillistä Ristan ruokakuville on tarinallisuus. Niissä on yleensä jokin idea, joka vie kokonaisuutta pelkkää ruoka-annosta syvemmälle. Kuvausideoita Rista miettii yhdessä reseptin kehittäneen ja ruoka-annoksen valmistavan ruokatoimittajan kanssa.

”Stailaus eli taustojen ja rekvisiittojen valinta on tärkeä asia ruokakuvan tekemisessä. Niillä voi kertoa vaikka sen, kuka ruuan voisi pian syödä.”

Helsingin Sörnäisissä sijaitsevaan Fotonokan studioon on raahattu muun muassa haarniska: se vahti maidossa uitettuja, paistettuja pullaviipaleita eli köyhiä ritareita. Elävä kani tuotiin studioon, kun jutun aiheena olivat salaatit eli ”pupunruoka”.

Pari viikkoa sitten Rista tunki itsensä automiehenä tunnetun kokin Henri Alénin Porschen etupenkille ja kuvasi autoretken eväitä. Kuvat julkaistaan ruokasivuilla 8. lokakuuta eli ensi viikolla.

Ruokakuvien tekeminen ei ole pelkkiä suuria projekteja. Myös pienten yksityiskohtien on tyydytettävä valokuvaajaa ja ruokatoimittajaa.

Joskus käy niin, että basilikan lehden asentoa tai kakkumurun paikkaa vaihdetaan niin monta kertaa, että homma tuntuu tekijöistäkin menevän jo komiikan puolelle.

”Mutta tässä työssä on jaksettava säätää, sillä basilikan lehden asennolla ja sijainnilla on ruokakuvassa merkitystä”, Rista huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit