Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Georgialainen ruoka saa Ville Haapasalolta kuolan valumaan

Kun näyttelijä Ville Haapasalo käy Georgiassa, hän tapaa mummoja ja käy pitkiä keskusteluja voitaikinasta.

Ruoka
 
Juhani Niiranen HS
Leningradissa opiskellessaan Ville Haapasalo söi usein lobio-muhennosta ja hatsapuri-leipää. Helsingissä niitä saa Pikku Georgia -kahvilasta.
Leningradissa opiskellessaan Ville Haapasalo söi usein lobio-muhennosta ja hatsapuri-leipää. Helsingissä niitä saa Pikku Georgia -kahvilasta. Kuva: Juhani Niiranen HS

'Alkaa kohta kuola valua, kun näistä puhuu."

Niin lausahtaa näyttelijä Ville Haapasalo kertoessaan georgialaisista ruuista. Herkullisilta ne kuulostavatkin: vaikkapa boysenmarjoista valmistettu ratshuli tai majoneesikastikkeen kanssa tarjottava paistettu kesäkurpitsa.

Artikkeliin liittyvät

Ja entäpä tunnetuin georgialainen herkku, juustoinen hatsapuri-leipä.

"Miten voikin saada pelkästä leivästä ja juustosta niin hyvän yhdistelmän!"

Haapasalo on innokas kokki, jolta luonnistuvat myös georgialaiset erikoisuudet.

"Juuston pitää olla suolaista, vaikkapa fetaa ja mozzarellaa sekaisin. Ja voita päälle."

Ville Haapasalo on yhtenä tekijänä georgialaista ruokaa esittelevässä Makujen matka: Georgia -kirjassa. Kirjassa on ruokaohjeita sekä tarinoita Georgian kulttuurista ja ihmisistä.

Haapasalon mukaan georgialaiselle keittiölle on tyypillistä, että otetaan, mitä luonnosta saadaan. Kasviksia on perinteisesti syöty paljon, mutta lihaakin kuluu nykyään.

Ruuanlaitossa käytetään runsaasti pähkinöitä ja yrttejä: etenkin saksanpähkinää ja korianteria. Marjoista ja hedelmistä valmistetut kastikkeet kruunaavat aterian.

Georgialaisesta ruuasta kuunnellessa alkaa tuntua, että suomalainen ruoka on varsin valjua. Haapasalo ei kuitenkaan lähde morkkailulinjalle. Georgialla kun on Suomeen verrattuna suuri kilpailuetu: parempi ilmasto.

"Siellä kasvaa kaikki. Eräs paikallinen esitteli minulle puutarhaansa. Hän huomasi hämmästyneenä, että puutarhassa kasvoi paprikaakin. Kai siihen oli vain pudonnut siemen, mutta se oli lähtenyt heti kasvamaan."

Haapasalo opetteli aikoinaan laittamaan ruokaa, kun opiskeli näyttelijäksi Leningradissa. Hän oli kasvissyöjä, ja Neuvostoliitto oli vegetaristin painajainen.

Tuolloin hän tutustui myös georgialaiseen ruokaan.

"Kun kasvisruokaa ei saanut mistään, söin georgialaisessa kahvilassa hatsapuria ja lobio-nimistä papumuhennosta."

Vuosien varrella Haapasalo on hakenut kokkaamiseen oppia todellisilta asiantuntijoilta: mummoilta.

Georgia-kirja ohjeisiinkin on haettu pohjatiedot georgialaisilta rouvilta. Osaa ohjeista Haapasalo on tosin hieman eurooppalaistanut.

Kaukasiassa sijaitseva Georgia tunnettiin Suomessa aiemmin Gruusiana. Haapasalo on esitellyt maata televisiossakin, Ylen Kaukasia 30 päivässä -sarjassa.

Haapasalo pitää paitsi georgialaisesta ruuasta myös siitä, miten intomielisesti georgialaiset suhtautuvat ruokaan.

"Georgialaiset elävät syödäkseen. He ajattelevat, että töissäkin käydään vain, jotta päästään illalla syömään ja juomaan viiniä."

Haapasalon mukaan georgialaiset puhuvat jatkuvasti ruuasta: siinä voi mennä tunteja, kun aletaan ihan tosissaan keskustella voitaikinasta.

"Ja myöhästymiselle on riittävä selitys se, että oli leipomassa leipää."

Georgialaisten vieraanvaraisuus on rajatonta. Haapasalo kertoo sikäläisestä miehestä, joka oli kutsuttu häihin. Miehen ja hänen kavereidensa auto hajosi matkalla, ja he hakivat apua läheiseltä maatilalta. Siellä heitä alettiin kestitä niin, että häät jäivät väliin.

Hääväki ei kuitenkaan ollut moksiskaan, kun he kuulivat miesten jumittuneen ruokapöytään.

"He olivat vain sanoneet, että ai siellä oli oikein monta ruokalajia, no ettehän te tietenkään sitten voineet lähteä."

Georgiassa syödään Haapasalon mukaan sesongin mukaan. Samasta ruuasta saattaa olla syksy- ja kevätversio sen mukaan, mitä raaka-aineita on tarjolla.

Georgialaiset arvostavat laatua.

"Jos ei ole rahaa, ei osteta huonoa vaan halvempaa. Jos siis ei ole varaa ostaa kuin huonoa lihaa, ostetaan ennemmin hyvää kaalia."

Luku sinänsä on georgialainen tapa illallistaa. Jos ei ole vähään aikaan nähty, ruokapöydästä ei alle viiden tunnin selvitä.

Ville Haapasalo sai aikoinaan huomata sikäläisenä tapana myös olevan, että ravintolassa tilataan pöytä täyteen ruokaa. Osa ruuista saattoi jäädä koskematta, mikä tuntui Haapasalosta ikävältä.

"Mutta sitten kuulin, että ylijääneet ruuat annetaan ravintolan sulkeuduttua vähävaraisille. Tähteitä menee myös eläimille. Tämäkin kertoo kunnioituksesta ruokaa kohtaan." 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä