Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tärkeintä on hyvä fiilis"

Vuoden olutmestari Antti Peltonen ei brassaile juomatietämyksellään

Ruoka
 
Aki Rask
Antti Peltonen pääsee voiton myötä suunnittelemaan omaa olutta.
Antti Peltonen pääsee voiton myötä suunnittelemaan omaa olutta. Kuva: Aki Rask

Rovaniemeläisestä Antti Peltosesta tuli kertaheitolla kysytty mies, kun hän voitti Suomen olutmestarin tittelin Helsingissä viime perjantaina. Pohjoisessa viihtyvä baarimestari ei yleensä juuri käy Helsingissä, mutta tällä viikolla hän on ravannut kaupungilla haastattelusta toiseen. Olutmestarin titteli irtosi neljännellä yrittämällä.

Voiton syynä saattoi olla leppoisa asenne, Peltonen arvelee.

"Olin päättänyt, että tämä on viimeinen kerta, kun osallistun kisaan. Ehkä siitä tuli rentoutta, joka johti voittoon."

Panimoyhtiö Sinebrychoffin kahdeksatta kertaa järjestämä kisa jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä testataan kokelaan oluttietoutta, toisessa arvioidaan oluen tarjoilua ja asiakaspalvelua. Jälkimmäisen osuuden merkitys on kasvanut viime vuosina, yhtiöstä kerrotaan.

Voitto on Peltoselle merkittävä siksi, että hän pääsee suunnittelemaan panimon olutasiantuntijan kanssa oman sesonkioluen. Suunnitteilla on saksalaistyylinen, rotevahko, mukavasti humaloitu pils, hän kertoo.

Peltosen suhde oluisiin on mutkaton. Hänestä on turha etsiä tietämyksellään brassailevaa olutnörttiä.

"Jos minulta kysytään, millainen olut sopii mihinkin, vastaan, mutta muuten en halua valistaa tai opettaa ketään. Tärkeintä oluen nauttimisessa on hyvä fiilis."

Haluaisiko olutmestari muuttaa jotain suomalaisessa juomakulttuurissa?

"Toivon, että ihmiset kokeilisivat oluita monipuolisesti. Ei siinä monta euroa mene hukkaan, jos valinta ei osu kohdilleen."

Peltosen työpaikka on rovaniemeläinen irlantilaispubi Oliver's Corner. Vaikka alkoholijuomat ovat kuuluneet miehen työnkuvaan jo 20 vuotta, ne jaksavat kiinnostaa myös vapaa-ajalla. Peltonen jemmaa kiinnostavia oluita kotonaan ja suunnittelee, milloin kokeilee mitäkin. Rauhallisena hetkenä hän korkkaa pullon, maistaa, analysoi juoman vivahteita ja pohtii hartaasti, mikä voisi olla paremmin.

"Tässäkin hyvä fiilis on kuitenkin tärkeintä. Jos fiilis ei ole oikea, en korkkaa."

Mikä on mestarin lempiolut?

"Riippuu tilanteesta ja sesongista. Kannan irlantilaisen baarimestarin leimaa, ja jos ei tule muita äkäisiä ideoita, valitsen baaritiskillä usein Guinnessin. Se on tumma, paahteinen, rapsakasti humaloitu, ja toimii minulle yleisoluena. Matalahappoisuutensa vuoksi se kestää hyvin myös aikaa, jos satun jäämään juttusille kaverin kanssa."

Viime aikoina Peltonen on innostunut likööreistä. Raparperi- ja lakkaliköörit ovat kotona tekeytymässä, ja kun ne on saatu pulloon, baarimestari aikoo tehdä vadelma- ja sitrusliköörejä.

"Vodkassa on niin korkea alkoholiprosentti, että siitä tehtyjä juomia on vaikea pilata. Ja vodka ei lopu kesken."

Miten niin ei lopu? Onko olutmestarilla kotona suurikin vodkavalikoima?

"Sanotaanko, että alkoholijuomia on kaapeissa melkein kaikkialla paitsi lastenhuoneessa – jopa autotallissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit